Naslovna / Fitness

Loša cirkulacija može da se poboljša laganim vežbama

Priredio/la: Ma.R.|8:55 - 25. 09. 2022.

Znaci loše cirkulacije su različiti: od plave boje kože, lomljivih noktiju ili izostanka erekcije, do sporijeg zarastanja rana kod osoba sa dijabetesom

Loša cirkulacija naslovna Nekoliko laganih vežbi za samo petnaestak minuta učiniće da vam krv prostruji kroz celo telo Foto: Youtube JN Fitness prtsc

Loša cirkulacija usporava ili blokira protok krvi kroz naš cirkulatorni sistem. Kada imamo dobru cirkulaciju, i naše ukupno zdravlje je bolje, a loša cirkulacija ne ugrožava samo normalno slanje krvi u sve organe iz srca, već i njihovu pravilnu funkciju.

Loša cirkulacija i simptomi koji na nju upozoravaju

Kada noge i ruke ne dobijaju dovoljno krvi, šake i stopala mogu biti hladni ili utrnuli. Ako ste svetle puti, noge mogu da dobiju izrazito plavu nijansu. Uz to, loša cirkulacija  isušuje kožu i čini nokte lomljivim. Budući da protok krvi utiče i na erektilnu funkciju, muškarci sa lošom cirkulacijom upadaju i u problem sa potencijom. Osobe sa dijabetesom treba posebno da vode računa o cirkulaciji, jer će im, ako se povrede, ogrebotine ili rane zastatati neuporedivo sporije nego kod osoba koje su zdrave, pa čak i onih koji imaju dijabetes, ali im je cirkulacija normalna.

Najjednostavniji način da pomognete sebi je lako dostupan: za ove vežbe nije vam potrebno više od 15 minuta, efikasne su i lagane.

Teniska loptica kao rekvizit da se poboljša loša cirkulacija

Za sve vežbe potrebna vam je strunjača, a za prvu vežbu i teniska loptica. Ova vežba može da se uradi i van strunjače ili prostirke za vežbanje, na nekoj glatkoj površini. Kotrljajte što većom površinom stopala tenisku lopticu dvadesetak puta jednom nogom, a zatim ponovite i sa drugom.

Loša cirkulacija 1

Kotrljanje teniske loptice na tvrdoj podlozi Foto: Youtube JN Fitness prtsc

Loša cirkulacija se ublažava angažovanjem celog tela

Kada stojimo, krv cirkuliše kroz čitavo telo. Pokretima stopala stimulišemo protok krvi, ali i angažujemo veliki broj mišića u telu, pa je korist od ove vežbe višestruka. Stanite mirno i uspravno, sa rukama na bokovima. Podižite se visoko na prste i spuštajte u laganom, pa malo bržem ritmu. Ponovite 20 puta.

Loša cirkulacija stajanje

Stojeći stav i položaj prsti – peta Foto: Youtube JN Fitness prtsc

Vežbe u ležećem stavu sa nogama uz zid

Naredne tri vežbe odlične su ako osećate hladnoću i povremenu ukočenost u stopalima, a uz postavljene ruke kao na fotografiji, stimulisaćete cirkulaciju i u njima. Lezite na strunjaču i podignite noge pravo, uz zid, pod uglom od 90 stepeni. Nožnim prstima i stopalom pravite pokrete dole (ka kolenima) i gore (ka plafonu). Napravite dve serije po 20 ponavljanja.

Loša cirkulacija 3

Visoko podignute noge uz zid sa više aktivacija Foto: Youtube JN Fitness prtsc

U sledećoj vežbi početni položaj i ruku i nogu je isti, ali su noge blago raširene. Stopalima pravite pokrete ka spolja, pa ka unutra. Takođe ponovite dve serije po 20.

Loša cirkulacija 4

Druga vežba u istom početnom stavu Foto: Youtube JN Fitness prtsc

Treća, i poslednja vežba u istom početkom stavu je aktivnost u kojoj su ruke i noge i dalje u ovom položaju. Ali, noge se brzo tresu i to celom dužinom, od kukova do nožnih zglobova. Pete su fiksirane uz zid. Uradite dve serije po 20 brzih poteza.

Loša cirkulacija 6

Treća vežba – simulacija trešenja Foto: Foto: Youtube JN Fitness prtsc

Poslednja vežba za lošu cirkulaciju: pete – prsti (klatno)

Ustanite i stanite u normalan stav. Celom težinom tela prebacite se na pete.

Loša cirkulacija 6

Ponovo stojeći stav (prvi položaj) Foto: Foto: Youtube JN Fitness prtsc

Odmah zatim težinu prebacite na prste i simulirajući pokret klatna, pomerajte celo telo sa pete na prste, i obrnuto.

Loša cirkulacija 6b

Klatno – prsti Foto: Youtube JN Fitness prtsc

Nakon poslednje vežbe treba se dobro istegnuti i protresti ruke i noge nekoliko puta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo