Naslovna / Ishrana

Jutarnja šolja čaja može pomoći u gubitku težine ako se pridržavate ovih 7 saveta

Priredio/la: S.St.|11:00 - 10. 08. 2023.

Kada je u pitanju gubitak težine čaj može da pomogne

čaj, šećer, mleko, kolači Kombinacija čaja sa mnogo šećera, punomasnog mleka i raznih kolačića i grickalica sigurno će dovesti do gojaznosti Foto Shutterstock

Jutarnja šolja čaja i uživanje u njoj više je od umirujućeg dejstva čaja. Ovaj napitak omiljen je zbog svog bogatog ukusa i efekata podmlađivanja, a dobra šolja čaja puna je aromatičnih začina kao što su đumbir i kardamom i niskokalorična je pod uslovom da ne dodajete previše šećera ili punomasnog mleka. 

Da li od jutarnje šolje čaja možemo da se ugojimo

Pošto je čaj niskokalorični napitak, ne uzrokuje direktno povećanje telesne težine. Međutim, određeni faktori koji se odnose na konzumiranje čaja ili sastojke koji se dodaju čaju mogu doprineti povećanju telesne težine u nekim slučajevima, objašnjava za HealthShots Leema Mahajan, nutricionistkinja. Evo 3 razloga zašto čaj može dovesti do debljanja:

1. Punomasno mleko

Prvo, dodavanje punomasnog mleka u čaj povećava njegov kalorijski sadržaj. Mleko sadrži masti, a to je povezano sa povećanjem telesne težine kada se konzumira u prekomernoj količini. 

– Jedna šolja čaja ima 33-66 kalorija, u zavisnosti od procenta masti u mleku. Da biste smanjili dnevni unos kalorija u čaju, možete koristiti obrano mleko umesto punomasnog mleka – kaže Leema Mahajan.

2. Dodati šećer

– U 1 kašičici šećera ima samo 19 kalorija, a u 1 supenoj kašici 48 kalorija. Iako 20 kalorija po šolji neće napraviti veliku razliku, ali nekome ko pije mnogo šolja čaja sa šećerom tokom dana to može dovesti do povećanja telesne težine – kaže Mahajan.

3. Nezdrave grickalice

Ako uz čaj jedemo nezdrave namirnice, kao što su visokokalorični kolačići, keksi i razne grickalice, to može doprineti gojenju. Za njih je idealna zamena zdrav doručak.

Kako piti čaj za gubitak težine

1. Ograničite konzumiranje čaja na 2 šolje dnevno

Kada je u pitanju gubitak težine, umerenost je ključna. Prekomerno konzumiranje čaja može dovesti do prekomernog unosa kofeina i drugih jedinjenja koja mogu imati štetne efekte. 

– Ograničavanje unosa čaja na dve šolje dnevno uspostavlja ravnotežu, omogućavajući vam da uživate u njegovim prednostima bez preterivanja – kaže Leema Mahajan.

2. Napravite razmak između čaja i obroka

Konzumiranje čaja neposredno pre ili posle obroka može ometati pravilno varenje i apsorpciju hranljivih materija. Da bismo optimizovali napore za gubitak težine, preporučuje se da pravimo razmak od najmanje 30 minuta između konzumiranja čaja i obroka. Ova praksa omogućava vašem telu da efikasno apsorbuje hranljive materije iz hrane.

3. Izbegavajte čaj pred spavanje

Čaj može da ometa obrasce spavanja i varenje ako se konzumira pre spavanja. Adekvatan san je neophodan za kontrolu težine jer pomaže u regulisanju hormona i promoviše opšte blagostanje. Da biste obezbedili dobar noćni odmor, izbegavajte da pijete čaj nekoliko sati pre spavanja.

4. Nemojte piti čaj na prazan stomak

Pijenje čaja na prazan stomak može povećati kiselost u probavnom sistemu, što može dovesti do probavne nelagodnosti. Preporučuje se da čaj pijemo nakon laganog obroka ili zdrave užine kako bismo sprečili neželjene efekte na stomak.

5. Pijte vodu 30 minuta pre i posle čaja

Hidratacija je od vitalnog značaja za opšte zdravlje i kontrolu težine. 

– Da biste smanjili neželjene efekte čaja, popijte čašu vode otprilike 30 minuta pre i posle konzumiranja – predlaže Leema Mahajan. Ova praksa pomaže u održavanju odgovarajućeg nivoa hidratacije i pomaže u varenju.

6. Koristite obrano mleko u čaju

Ako volite da dodate mleko u čaj, odlučite se za obrano mleko ili alternative sa niskim sadržajem masti. Ove opcije imaju manje kalorija i masti u poređenju sa punomasnim mlekom ili neutralnom pavlakom. Ovom jednostavnom zamenom možemo značajno smanjiti ukupan unos kalorija, a da i dalje uživamo u kremastoj teksturi čaja.

7. Dodajte manje šećera

Šećer je uobičajeni sastojak koji se dodaje u čaj, ali može značajno doprineti povećanju telesne težine i negativno uticati na naše zdravlje. Da bi potpomogli gubitak težine, postepeno smanjite količinu šećera koju dodajete u čaj sve dok ne budete mogli u njemu da uživate bez ikakvih zaslađivača. Alternativno, u umerenim količinama možete koristiti prirodne zaslađivače kao što su med ili stevija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo