Naslovna / Ishrana

Da li svi mlečni proizvodi izazivaju nadimanje i kako ga sprečiti

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 08. 08. 2023.

Nadimanje, gasovi, grčevi i dijareja mogu da se jave i kao posledica intolerancije na laktozu i kao znak alergije na mleko, uz još neke simptome koji nisu digestivni

mlečni proizvodi nadimanje Postoje izuzeci i mlečni proizvodi koji ne bi trebalo da izazovu nadimanje i druge digestivne simptome Foto: Shutterstock

Mlečni proizvodi izazivaju nadimanje uz još neke digestivne simptome veoma često i spadaju u hranu koja se zbog toga uglavnom ne preporučuje za konzumaciju. Izuzeci postoje, ali se odnose ne samo na namirnice već i na osnovni zdravstveni problem, koji ne mora biti jedinstven.

Nadimanje, dijareja i mlečni proizvodi: koji još simptomi se javljaju i šta može biti uzrok

Alergiji na mleko su više sklona deca, odnosno novorođenčad, a izazivaju ih proteini u mleku. Uz nadimanje i dijareju, simptomi nisu samo digestivni pa može da dođe i do kožnih reakcija, astmatičnih napada, anafilaktičkog šoka, a u najtežim slučajevima i zastoja rada srca. U najvećem broju slučajeva alergija nestane do 10. godine života.

Važno je napraviti razliku između alergije na mleko i intolerancije na laktozu. Kada je neko intolerantan na laktozu, telo ne proizvodi dovoljno enzima zvanog laktaza, pa tako ne može adekvatno da preradi mlečni šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Posledica je nesvarena laktoza u crevima i poremećena ravnoteža bakterija.

Simptomi su, pored nadimanja i dijareje, tipični digestivni znaci da imamo neki problem: bolovi, grčevi, mučnina…

Kako sprečiti nadimanje ako postoji alergija na mlečne proizvode

Osobe sa alergijom na mleko trebalo bi da u potpunosti izbegavaju mleko i mlečne proizvode. One mogu osetiti nadimanje, gasove i druge digestivne simptome kada dođu u dodir sa namirnicama koje sadrže mleko čak i u tragovima.

Njima se preporučuje da koriste proizvode koji su alternativa za mlečne, pre svega na biljnoj bazi (bademovo, sojino, kokosovo). Takođe, ni mlečni proizvodi bez laktoze nisu preporučljivi za osobe koje su alergične na mleko.

Mlečni proizvodi i intolerancija na laktozu: Da li je moguće da se izbegnu dijareja, nadimanje i drugi simptomi

Za razliku od osoba alergičnih na mleko, ljudi intolerantni na laktozu imaju daleko veći izbor. Ono mogu nesmetano da konzumiraju proizvode bez laktoze, ali i neke „obične” mlečne, samo uz dobru informisanost.

Njima se takođe savetuje da uz konsultaciju stručnjaka naprave izbor namirnica koje će probati najpre u maloj količini. To uključuje pre svega kefir, tvrde sireve, kao i proizvode od kozjeg mleka jer se u njima laktoza prirodno razgrađuje.

Saveti za izbegavanje nadimanja i drugih simptoma

Stručnjaci kažu da postoji šansa da se svi ovi simptomi minimiziraju, ali je potrebna određena disciplina. Evo nekih saveta:

  • smanjite količinu mlečnih proizvoda na minimum ako imate intoleranciju na laktozu (pola šolje mleka), a ako ste alergični eliminišite ih u potpunosti
  • ukoliko ste intolerantni na laktozu nemojte uzimati odabrane mlečne proizvode više od jednom u toku dana
  • birajte mlečne proizvode sa manje laktoze (tvrdi sirevi – čedar, parmezan,  sladoled, kozji sir, kefir)
  • jedite soju i biljne alternative nemlečne proizvode, koristite nemlečne dodatke za kafu
  • uzimajte suplemente kao pomoć za varenje laktoze
  • konzumirajte jogurt ili kefir.

Kako nadoknaditi kalcijum u organizmu ako ne uzimamo mlečne proizvode

Najbolji izbor je jesti hranu prirodno bogatu kalcijumom. To je pre svega lisnato povrće, brokoli, zatim ostrige, sardine, losos, škampi. Pijte ceđeni sok od pomorandž a za doručak konhzumirajte žitarice sa dodatkom kalcijuma. U suplementaciji razgovarajte sa svojim lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo