Naslovna / Ishrana

Leči pluća, jača imunitet, otklanja bol, a miriše

Priredio/la: V. M. B.|10:00 - 17. 12. 2020.

Naučno je potvrđeno da je karanfilić među najzdravijim začinima sveta zbog svojih antioksidativnih svojstava

karanfilć

Lekovita svojstva karanfilića poznata su odavnina Foto: Shutterstock

Odavno su poznata aroma i lekovitost karanfilića. Karanfilić je i danas važan začin koji mnogim jelima daje poseban ukus. Ali pažnju više privlače njegova brojna lekovita svojstva koja proizilaze iz njegovog sastava.

Odličan je izvor beta-karotena, bogat vitaminima, mineralima i vlaknima. Neke od važnih hranljivih sastojaka koje sadrži uključuju kalcijum, mangan, selen, gvožđe vlakna i vitamine B6, C i K.

Moćan sastav

Karanfilić sadrži eugenol, kariofilen, i tanin, supstance koje i pojedinačno, a naročito udruženo imaju snažno antimikrobno dejstvo. To znači da je karanfilić efikasan u borbi protiv virusa, bakterija, gljivica, i parazita.

Karanfilić se koristi ceo, mleven, a mnogo se upotrebljava i njegovo ulje. Ulje karanfilića pomaže u lečenju respiratornih bolesti poput astme. Takođe pomaže u otvaranju disajnih puteva i olakšava tegobe.

Karanfilić se može koristiti i kao čaj i to najčešće protiv kašlja, prehlade i gripa, kao i u slučajevima jakih glavobolja, kostobolje i reume.

Čaj od karanfilića se priprema na sledeći način: Dva-tri karanfilića prelijte sa 2,5 decilitra ključale vode i ostavite poklopljeno desetak minuta, da odstoji. Nakon toga, izvadite karanfiliće i uživajte u čaju.

Protivupalna svojstva

Eugenol iz karanfilića deluje protivupalno u organizmu, smanjujući tako rizik od bolesti poput artritisa a pomaže i kod otklanjanja neprijatnih simptoma već prisutne bolesti.

Pun antioksidanata

Uklanjanjem slobodnih radikala iz vašeg sistema, antioksidanti koji se nalaze u karanfiliću mogu da smanje rizik od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa i određenih karcinoma.

Stari lek za zubobolju

Njegova upotreba protiv zubobolje, upala desni i sluzokože usta je i danas prisutna, što je upravo razlog da je deo mnogih sredstava za oralnu higijenu.

Kod zubobolje, ulje karanfilića deluje kao lokalni anestetik, oslobađajući od bola izvesno vreme, a pomaže i kod upale desni i sluzokože, a uklanja i loš zadah.

Kod čira na želucu

Karanfilić vam može pomoći u zaštiti od pojave čira na želucu. Većina čireva nastaje proređivanjem slojeva sluzi koji štite sluznicu želuca. Preliminarne studije pokazuju da karanfilić može zgusnuti ovu sluz, smanjujući rizik od razvoja rana i pomoći u zarastanju postojećih čireva.

Poboljšana funkcija jetre

Karanfilić takođe može potpomoći bolju funkciju jetre. Neka ispitivanja su pokazala da eugenol iz karanfilića može da pomogne u smanjenju znakova ciroze jetre i masne bolesti jetre. Takođe može poboljšati opštu funkciju jetre.

Za zdravlje kostiju

Karanfilić daje značajnu količinu minerala mangana važnog za zdravlje kostiju i proizvodnju hormona. Mangan takođe može delovati kao antioksidans koji štiti vaše telo od slobodnih radikala.

Čaj od karanfilića

Čaj od karanfilića pomoći će kod simptoma prehlade Foto: Shutterstock

Pažnja!

Karanfilić je moćan i po svom ukusu, ali po svom dejstvu. Nekoliko stvari morate imati na umu kada dodajete karanfilić u svoje recepte.

Interakcije sa lekovima – Eugenol ponekad može uticati na lekove kao što je varfarin. Ako ste na lekovima za razređivanje krvi, izbegavajte da konzumirate ulje karanfilića ili čaj od karanfilića. Ipak je relativno sigurno konzumirati manje količine karanfilića kao začin.

Hipoglikemija – Karanfilić takođe može uticati na nivo šećera u krvi. Kod ljudi sa dijabetesom, eugenol može smanjiti nivo glukoze u krvi na siguran nivo. Međutim, u prekomernim količinama karanfilić može izazvati hipoglikemiju, pa bi se o načinu I koriđenju karanfilića trebalo posavetovati sa lekarom. .

Toksičnost esencijalnog ulja – Eterično ulje karanfilića sadrži mnogo veću dozu eugenola nego celi ili mleveni karanfilić. Konzumacija čistog ulja može biti toksična i dovesti do simptoma kao što su vrtoglavica ili čak koma.

Savet za upotrebu

Da biste zadržali jak ukus, kupite cele karanfiliće i držite ih u hermetički zatvorenim posudama. Ako su vam je potreban mleveni karanfilić, sameljite samo potrebnu količinu. Čaj od karanfilića možete da napravite i ako ste zainteresovani za jaču aromu karanfilića: Sameljite kašičicu karanfilića. Ostavite prah u ključaloj vodi tri ili četiri minuta. Procedite i ostaće vam bogat ljuti ukus čaja savršenog za zimske mesece.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo