Naslovna / Ishrana

Mogu li kosti da postanu lako lomljive zbog konzumiranja previše mleka

Priredio/la: I. V. |13:00 - 06. 10. 2023.

Mleko sadrži 18 od 22. esencijalne hranljive materije, uključujući kalcijum, fosfor i vitamin D, koji su posebno važni za formiranje skeleta

previše mleka Foto: Shutterstock

Previše mleka u ishrani dovodi se u vezu sa nekim ozbiljnim zdravstvenim stanjima, a švedski naučnici istraživali su koliko je mleko dovoljno ljudskom organizmu. Mleko se pije kako bi nam  kosti bile jake, što ima logike s obzirom na to da su mleko i mlečni proizvodi koncentrisani izvori kalcijuma koji jača kosti i sprečava osteoporozu.

Lakši prelom kuka i veća smrtnost dovode se u vezu sa previše mleka u ishrani

Istraživanja su pokazala da se previše mleka u ishrani dovodi u vezu sa većom smrtnošću i lakšim prelomom kuka, na primer. Zbog toga su naučnici sa Uppsala University u Švedskoj istraživali da li dosta mleka može da uči naše kosti krhkim, lakše lomljivim. Studija je otkrila da je visok unos mleka bio u vezi sa većom smrtnošću u jednoj grupi žena i u drugoj grupi muškaraca, i sa većom incidencom preloma kod žena. Mleko sadrži 18 od 22. esencijalne hranljive materije, uključujući kalcijum, fosfor i vitamin D, koji su posebno važni za formiranje skeleta. Unos mlečne hrane – tri ili četiri čaše mleka dnevno, prema studijama, uštedelo bi najmanje 20 odsto troškova zdravstvene zaštite kada je reč o osteoporozi.

Previše mleka lošije deluje na žene

Istraživač i dijetetičar dr Gail Cresci iz Cleveland Clinic takođe je analizirala da li je bezbedno piti puno mleka. Kao i švedski naučnici, i ona je otkrila da se previše mleka, tri ili više čaša dnevno, ne dovodi u vezu samo sa smrtnošću, već i sa povećanim rizikom od preloma kostiju i preloma kuka. Pored toga, otkriveno je da su žene, koje su pile tri ili više čaša mleka svakog dana, skoro udvostručile rizik od smrti u odnosu na žene koje su pile manje od čaše svakog dana. Muškarci nisu bili toliko pogođeni kao žene, ali oni koji su pili tri ili više čaša mleka dnevno i dalje su pokazali značajno povećanje smrtnosti. Takođe, odvojena studija otkrila je da veća potrošnja mleka i mlečnih proizvoda ne mora nužno da smanji rizik od osteoporoze i preloma kuka.

Da li to znači da ne treba da pijemo mleko?

Iako je istina da su mleko i mlečni proizvodi među namirnicama najbogatijim kalcijumom koje možemo da jedemo, postoje i druge supstance u mleku koje zahtevaju izvesnu umerenost.

– Iako švedska studija postavlja interesantna pitanja, nema dovoljno jakih dokaza koji bi opravdali ograničenje unosa mleka. Vitamin D i ishrana ispunjena kalcijumom ključni su za jake kosti. Kalcijum je važan za zdravlje kostiju, ali vitamin D podstiče njegovu apsorpciju i održava adekvatne nivoe kalcijuma i fosfata u krvi kako bi se omogućila normalna mineralizacija kostiju – naglašava dr Cresci.

Bez dovoljno vitamina D, kako navodi, kosti mogu da postanu tanke i lomljive i može se sprečiti stvaranje jake nove kosti. Vitamin D štiti starije osobe od osteoporoze, a lekar može da predloži da se uradi test krvi kako bi se utvrdio nivo vitamina D. Međutim, ne postoji takav test za nivoe kalcijuma.

Koliko mleka dnevno je dovoljno za jake kosti?

– Dok mleko sadrži 300 mg kalcijuma po šolji, postoji mnogo drugih dobrih izvora u ishrani koje treba imati na umu. Kako biste bili sigurni da unosite dovoljnu količinu kalcijuma u ishranu uvrstite sir, jogurt, zeleno povrće poput kelja, soju, smokve, brokoli, pomorandže, sardine, losos i mnoge druge obogaćene namirnice. Ako želite da pijete mleko za jake kosti, ne preporučujem više od jedne čaše dnevno – savetuje dr Cresci, a osobama koje ne vole mleko, preporučuje suplemente vitamina D, posebno u zimskim mesecima.

Konzumacija mleka i mlečnih proizvoda, kako izdvajaju naučnici, ima veze sa smanjenim rizikom od nekih hroničnih bolesti i blagotvorno utiče na mineralnu gustinu kostiju, ali ne i na rizik od njihovog preloma. Postoje i dokazi u prilog smanjenju rizika od hroničnih bolesti kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularne boleste (šlog) i nekih vrsta karcinoma (kolorektalnog, bešike, želuca, dojke).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo