Naslovna / Ishrana

O čemu treba voditi računa prilikom izbora dijete

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 10. 10. 2023.

– Nutricionisti kada planiraju jelovnik pokušavaju da uzmu što više parametara u obzir, standardno i pol, i visinu, i težinu, i nivo fizičke aktivnosti, i brojne analize iz krvne slike. Ali izgleda da ni to nije dovoljno – kaže na početku ePodcasta Jovana Srejić Ferluga nutricionista-dijetetičar

Svi smo svedoci da neka dijeta koja odgovara jednoj osobi, drugoj ne odgovara. Zašto je tako? 

Naša sagovornica Jovana Srejić Ferluga, nutricionista-dijetetičar je kao odgovor na ovo pitanje navela rezultate istraživanja sprovedenog u Engleskoj gde su testirali kako identični obroci deluju na različite ljude. 

– Ispitanici su dolazili u bolnicu u Londonu i tamo dobijali iste obroke. Interesantno je da je u ovo istraživanje bio uključen i par blizanaca. Neposredno nakon svakog obroka mereni su nivoi glukoze, insulina, masnoća u krvi i rezultati su bili sasvim različiti. Istraživači kažu da je to zato što se naša crevna mikroflora mnogo razlikuje čak i kod identičnih blizanaca i da je to nešto što igra važnu ulogu u tome koja će nam dijeta odgovarati a koja ne – kaže u današnjem ePodcastu nutricionista Jovana Srejić Ferluga.

U prošloj epizodi ePodcasta saznali smo Kako kafa utiče na naše zdravlje

Našu sagovornicu smo pitali: Da li se ista dijeta propisuje zdravim osobama i onima koji imaju neku hroničnu bolest?

– Naravno da mora postojati razlika. Naprosto zdrave osobe mogu da konzumiraju sve grupe namirnica i mogu čak i da biraju možda na kojoj grupi bi voleli da stave fokus. Zdravi ljudi mogu da se odluče i za veganski ili vegetarijanski način ishrane. A nažalost, često kad postoji zdravstveni problem, dijeta mora da prati parametre koje je ordinirajući lekar zadao – kaže u današnjem ePodcastu Jovana Srejić Ferluga nutricionista-dijetetičar.

Na internetu postoji puno informacija i dezinformacija o različitim dijetama i moguće je pogrešnim izborom načina ishrane nenamerno narušiti zdravlje. Postoji puno trend dijeta koje budu popularne neko vreme, koje možda čak i daju rezultate, ali se završavaju sa deficitom nekih vitamina i minerala. Mlade devojke izgube čak i menstrualni ciklus zbog toga što izuzetno smanje nivo masnoće u telu – upozorava Jovana Srejić Ferluga.

Da biste saznali koji  je savet Jovane Srejić Ferluge za sve osobe koje imaju više kilograma i čega je najvažnije da se pridržavaju,  pogledajte naš ePodcast koji se nalazi na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Jovana Srejić Ferluga, specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar, čiji je moto „Budite najzdravija i najlepša verzija sebe”, već dugi niz godina bavi se promocijom i edukacijom o zdravim navikama u ishrani. Sarađuje sa organizacijama, centrima i svima čiji zdrav koncept ili proizvod treba na stručan način predstaviti i približiti potencijalnim korisnicima. Na sreću mnogih zadovoljnih korisnika, bavi se i kreiranjem personalizovanih planova za ishranu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo