Naslovna / Ishrana

Rak debelog creva i hrana koja može da poveća, ali i da smanji rizik za nastanak ovog karcinoma

Priredio/la: S.St.M.|15:00 - 22. 12. 2023.

Podaci iz nedavne studije otkrili su da je konzumiranje većih količina belog hleba i alkohola povezano sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Nasuprot tome, veći unos vlakana, kalcijuma, magnezijuma, fosfora i mangana povezan je sa smanjenim rizikom od raka debelog creva

kolorektalni karcinom i hrana Beli hleb i alkohol mogu doprineti riziku od raka debelog creva, pokazuju nova istraživanja Foto Shutterstock

Rak debelog creva uobičajen je tip karcinoma koji može dovesti do loših zdravstvenih ishoda. Istraživanja su u toku o faktorima rizika za kolorektalni karcinom i šta ljudi mogu da urade da smanje rizik. Rak debelog creva tip je raka koji može biti težak i ponekad fatalanStudija objavljena u Nutrients ispitala je rizik od raka debelog creva u vezi sa unosom određene hrane i hranljivih materija. Analizirajući podatke više od 118.000 učesnika, naučnici su otkrili da je unos alkohola i belog hleba povezan sa većim rizikom od raka debelog creva, dok je konzumiranje veće količine vlakana i hranljivih materija poput kalcijuma povezano sa smanjenim rizikom. Više istraživanja pomoći će u potvrđivanju ovih nalaza i potencijalno dovesti do smernica u kliničkoj praksi.

Rak creva: koja hrana može da nas zaštiti

Istraživači ove studije želeli su da saznaju više o tome kako je unos hrane i hranljivih materija doprineo nastanku kolorektalnog raka. Primetili su da određena hrana i hranljive materije nose rizik koji ljudi mogu da modifikuju, što ih čini važnom oblasti istraživanja.

Da bi sproveli svoju analizu, koristili su podatke UK Biobank, koja pruža značajne informacije. Ispitivali su odnos između 139 namirnica i hranljivih materija i rizika od raka debelog creva. Takođe su istražili kako je ovaj rizik bio u interakciji sa genetskom podložnošću kolorektalnom karcinomu.

Istraživači su uključili 118.210 učesnika i pratili ih u proseku skoro 13 godina. Tokom praćenja, bilo je 1.466 slučajeva kolorektalnog karcinoma. Naučnici su prikupili podatke o potrošnji hrane putem 24-časovnih upitnika o ishrani. Učesnici koji su već imali kolorektalni rak bili su isključeni na početku. Analiza je bila prilagođena na osnovu nivoa obrazovanja, porodične istorije kolorektalnog karcinoma, indeksa telesne mase i nivoa fizičke aktivnosti.

Istraživači su takođe bili u mogućnosti da za učesnike stvore poligenski rezultati rizika za kolorektalni rak. Poligenski rezultati rizika pomažu u određivanju nečijeg rizika za stanje na osnovu njegove genetike.

Otkrili su da su učesnici koji su razvili kolorektalni rak verovatnije imali određene karakteristike. Na primer, veća je verovatnoća da su stariji, da imaju veći indeks telesne mase (BMI) i da se bave nižim nivoima fizičke aktivnosti.

Studija je takođe otkrila da su beli hleb i alkohol povezani sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Međutim, dijetna vlakna, kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan povezani su sa smanjenim rizikom od kolorektalnog karcinoma.

Studija nije pronašla dokaze da je genetska pozadina učesnika uticala na rizik vezan za potrošnju hranljivih materija.

– Zanimljivo otkriće jeste da su autori saopštili da je beli hleb, koji se može definisati kao ultra-prerađena hrana, povezan sa povećanim rizikom od raka debelog creva, više nego alkohol. Autori su takođe videli obrnutu povezanost rizika sa unosom dijetnih vlakana koja je bila jednaka smanjenju rizika koji se vidi kod unosa mangana – prokomentarisao je zaključke studije Rick Miller, registrovani dijetetičar u King Edward VII’s Hospital, u Londonu, Velika Britanija, i glavni dijetetičar u Miller & Everton, koji nije bio uključen u ovo istraživanje

Različiti uticaji za žene

Uticaj ovih rizika može biti različit za muškarce i žene.

Studija je objavila da „među ženama nijedan faktor u ishrani nije bio značajno povezan sa rizikom od CRC (kolorektalnog karcinoma) nakon višestrukih korekcija“.

Dr Brian Black, lekar osteopat specijalizovan za porodičnu medicinu i hitnu medicinu, koji nije bio uključen u ovu studiju, primetio je da njeni nalazi „podržavaju postojeću literaturu koja pojačava korpus dokaza da su alkohol i beli hleb pozitivno povezani sa kolorektalnim rizikom od raka”.

– Ova studija podržava posebno dijetna vlakna, kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan kao važne pozitivne faktore. Pregled je korisna studija koja je podržala trenutno razumevanje opasnosti povezanih sa rafinisanim ugljenim hidratima i potrebe za raznolikom ishranom bogatom vitaminima i mineralima. Njena pitanja i ciljevi mogu dovesti do budućih istraživanja u multicentričnim ispitivanjima, uključujući više od jednog kontinenata, i da dovedu do specifične identifikacije genetske predispozicije za kolorektalni ili druge vrste raka – kaže dr Black.

Ograničenja studije i nastavak istraživanja

Sve u svemu, ova studija proširuje znanje o potencijalnim faktorima rizika za kolorektalni karcinom. Međutim, treba uzeti u obzir i njena ograničenja.

Prvo, fokusira se na evropsku populaciju, što znači da rezultati možda neće biti toliko primenljivi na druge grupe. Autori takođe primećuju da su bili donekle ograničeni u svojoj sposobnosti da sagledaju nezavisne efekte određenih hranljivih materija. Štaviše, neke podatke prijavili su sami učesnici, što može dovesti do grešaka. Istraživači napominju da buduće studije mogu pomoći da se potvrdi ono što je ova studija otkrila. Takođe bi moglo dalje da istraži razlika između muškaraca i žena u riziku od raka debelog creva.

Miller je primetio da bi buduća istraživanja takođe mogla da sagledaju razliku između biljnih i životinjskih izvora određenih hranljivih materija i smanjen rizik od raka debelog creva.

– Autori su takođe izvestili da je visok unos kalcijuma, magnezijuma i fosfora ishranom povezan sa nižim rizikom od raka debelog creva. Izvori ovih ključnih hranljivih sastojaka u ishrani nalaze se u mnogim namirnicama biljnog porekla (npr. pšenične klice, mahunarke, orasi, semenke) i životinjskog porekla (mlečni proizvodi, meso i školjke). Međutim, relativna bioraspoloživost ovih mikronutrijenata niža je u biljnoj hrani i stoga je teško izvući zaključak da bi smanjenje rizika od CRC-a bilo isto između životinjskih i biljnih izvora i da bi trebalo sprovesti dalje interventno ispitivanje kako bi se ovo utvrdilo – istakao je Miller.

Uticaj kolorektalnog karcinoma

Kolorektalni karcinom obuhvata sve karcinome debelog creva i rektuma. Rak debelog creva može početi kada se polipi formiraju na unutrašnjim zidovima debelog creva ili rektuma.

Lekari ponekad mogu rano otkriti kolorektalni rak kada postoje veće šanse za efikasan tretman. Zbog toga je značajan naglasak na ranom skriningu za kolorektalni karcinom.

Istraživači su takođe zainteresovani za bolje razumevanje faktora rizika za kolorektalni karcinom. Faktori rizika uključuju starije životno doba, porodična istorija raka debelog creva, ishrana sa minimalnim unosom voća i povrća i gojaznost.

Kada istraživači saznaju više o promenljivim faktorima rizika, lekari će moći pacijentima da daju bolje savete o uvođenju zdravih životnih navika koje mogu pomoći u smanjenju rizika.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo