Kiselo mleko sadrži laktozu ali u neuporedivno nižim količinama nego obično mleko i većina prerađevina Foto: Shutterstock
Kiselo mleko obiluje hranljivim materijama koje se nalaze u običnom mleku, ali je njegova osobenost i prednost u tome što se procesom fermentacije vrednost ovih sastojaka uvećava. Kiselo mleko nije samo riznica proteina i lipida, već i brojnih vitamina i dobrih bakterija.
U kiselom mleku nalaze se i sledeće hranljive materije:
Svi ovi sastojci čine izuzetno visoku nutritivnu vrednost kiselog mleka. Na primer, u 100 gr kiselog mleka ima više od 3 g proteina. Koncentracija dobrih lipida i proteina je pet puta veća nego u običnom mleku. Ovi sastojci pored ostalih molekula sadrže fosfolipide i sfingolipide, koji su prema istraživanjima odlični za snižavanje holesterola.
Takođe imaju antiinflamatorno dejstvo i pozitivno utiču na nervni sistem. Proteini i dobri lipidi imaju sposobnost da poboljšaju imunski sistem novorođenčeta, zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava. Jedna studija je otkrila da uzimanje 45 grama kiselog mleka svakog dana može značajno da smanji nivo holesterola.
Kiselo mleko dobija dodatne koristi fermentacijom, koje se pre svega odnose na probiotike. Naime, različite dodatne probiotske kulture obogaćuju kiselo mleko i pojačavju korisna svojstva. Probiotici su nam neophodni za bolje digestivno zdravlje, funkcionalnije varenje i stabilnost crevne flore. Poznato je da je tajna jakog imuniteta u crevima i da su za to odgovorne naše dobre bakterije u crevima.
Ovde se krije i najvažniji odgovor da li je kiselo mleko bezbedno konzumirati svakodnevno. Naime, jedino ako ga jedemo svakodnevno ali u umerenim količinama, možemo uticati i na stabilizaciju procesa varenja. Naravno, podrazumeva se da nismo intolerantni na laktozu iako i ovde ime prednosti u odnosu na obično mleko.
Laktoza je prirodni šećer prisutan u mleku i mlečnim proizvodima. Do intolerancije na laktozu dolazi kada nam nedostaje enzim laktaza, bez koga ne možemo u potpunosti da razgradimo laktozu. Simptomi intolerancije na laktozu su:
Kiselo mleko sadrži laktozu ali u neuporedivno nižim količinama nego obično mleko i većina prerađevina. Takođe, probiotske bakterije u kiselom mleku pomažu u razgradnji laktoze, što može da umanji i rizik od alergijskih reakcija. Osećaj može biti individualan u zavisnosti od toga u kojoj meri nekome nedostaje laktaza, pa će tako neke osobe intolerantne na laktozu moći bez problema da konzumiraju kiselo mleko, dok će neke osećati neznatne tegobe.
U odnosu na sir, puter, margarin ili neke punomasne tipove jogurta, kiselo mleko ima i ubedljivo manje kalorija. Proizvod sa nižim sadržajem masnoća dobar je za osobe koje imaju višak kilograma ili su na nekom od redukovanih režima ishrane.