Odlučujući se za zdrav način života, mnogi ljudi često prelaze iz jedne krajnosti u drugu. U tim situacijama oni se odluče za strogu dijetu. Onda se opet vraćaju visokokaloričnoj hrani, ne želeći sebi da uskraćuju uživanje u hrani. Zapravo, svi ekstremi su štetni za telo i ishrana treba da bude uravnotežena. Tek tada će biti korisno za srce i krvne sudove, a prijatno i za dušu, kaže ruski kardiolog dr Aleksej Erlih.
Verovatno svi već znaju da postoji „loš“ holesterol koji se taloži u krvnim sudovima. Zbog toga je neophodno da se odustane od proizvoda u kojima je ova supstanca višak: puter, sirevi, masno meso. One podižu nivo holesterola i štetni su za kardiovaskularni sistem, poručuje dr Erlih onima koji spadaju u grupu obolelih od kardiovaskularnih bolesti.
Međutim, ovo nije u potpunosti tačno. „Loš“ holesterol zaista raste usled konzumiranja određenih životinjskih masti. Ali, među njima postoje ne samo štetnih nego i korisnih stvari.
Na primer, masti sadržane u ribi iako su poreklom životinjske, bogate su polinezasićenim masnim kiselinama, koje čine „dobar“ holesterol. One su neophodne našem telu. Sa druge strane masti iz palminog ulja ili kakaoa koje su biljnog porekla mogu da budu štetnije za vaš organizam od životinjskih, pa i njihova upotreba treba da bude ograničena.
Mnogi ljudi takođe ne žele da konzumiraju jaja, verujući da su ona krivac za povišen holesterol. A ovo je još jedan mit. Jaja su važna komponenta zdrave ishrane, ali samo u slučajevima kada ih ne jedete svakodnevno.
A priča o apsolutnoj štetnosti holesterola je u velikoj meri preterana, jer on je važan element koji je uključen u izgradnju ćelija. Ali ako ga ima viška, onda se gomila u krvnim sudovima.
Sir
Možda zvuči čudno, ali maslac nije najveći izvor holesterola, već sir. Ovo zavisi i od načina na koji se sir proizvodi.
Crveno meso
Kardiolozi preporučuju da se porcije crvenog mesa ograniče na 180g. Takođe, nije proporučeni ni konzumirati ga svakodnevno. Ukoliko ste stariji od 60 godina bolje je potpuno da se odreknete crvenog mesa.
So
Ovde nije reč samo o soli koju koristimo kada spremamo ručak ili večeru. Mnogo je opasnija skrivena so koja je u velikim količinama prisutna u komercijalnim sosevima uključujući i popularni soja sos, kao i u konzerviranoj hrani i dimljenom mesu. Nažalost, u većini slučajeva količina natrijum hlorida u nekom proizvodu često nije navedena na etiketi. Dakle, ili nemojte dodavati dodatnu so u ishranu, ili se odreknite slane dimljene hrane. U idealnom slučaju, nemojte ni jedno ni drugo.
Alkohol
Ovde moramo napraviti malu digresiju. Na primer, neki smatraju da suvo crveno vino ne samo da nije štetno, nego je i korisno za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. I to je tačno, ali samo ako govorimo o manjim količinama (ne više od 1 čaše dnevno).
Peciva
Torte, peciva i lepinje sadrže puno proizvoda koji sadrže holesterol: margarin, puter, jaja. Ako se ovi prouzvodi konzumiraju neumereno nivo holesterola zaista može znatno da skoči.