Naslovna / Ishrana

Suve šljive u svakodnevnom meniju dobre su za srce

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 19. 03. 2024.

Konzumiranje oko pet do 10 suvih šljiva dnevno može podržati zdravlje srca

suve šljive za zdravlje srca Sušenje svežih šljiva na vrelom vazduhu poboljšava nutritivne osobine i rok trajanja ovog voća, pa bi to mogao biti razlog da se umesto svežih radije biraju suve šljive Foto Shutterstock

Suve šljive bogatije su vlaknima i imaju više hranljivih materija od svežih šljiva. Takođe su bogate vlaknima koja pomažu rad i kretanje creva. Pored ovoga, neka nova istraživanja navode da bi suve šljive mogle da ponude više od olakšanja od zatvora.

Zdravstvene prednosti konzumiranja suvih šljiva

Svakodnevno konzumiranje suvih šljiva može poboljšati nivo holesterola uz istovremeno smanjenje oksidativnog stresa i upale, prema dve nove studije predstavljene na nedavno održanoj glavnoj konferenciji Američkog društva za ishranu. Prednosti dugotrajnog konzumiranja suvih šljiva za zdravlje srca primećene su kod muškaraca. Kod starijih žena, redovno jedenje suvih šljiva nije imalo negativan uticaj na metaboličke mere, kao što su ukupni holesterol, šećer u krvi i nivo insulina.

– Zaključak je da suve šljive zaista mogu podržati kardiovaskularno zdravlje. Ali, tek smo na vrhu ledenog brega, tako da moramo dalje da istražujemo ove rezultate i potencijalno ih ponovimo – kaže Andrea N. Giancoli, registrovani dijetetičar i savetnik za ishranu u California Prune Board.

Druga studija objavljena 2021. godine otkrila je da je jedenje 50–100 grama suvih šljiva (oko 5 do 10 komada) svakog dana povezano sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

Smanjenje holesterola i markera upale verovatno je zbog poboljšanja nivoa antioksidansa, smatra dr Shirin Hooshmand, profesor fizičke kulture i nutricionističkih nauka na Državnom univerzitetu u San Dijegu i koautoru studije.

Da li su suve šljive bolje od svežih

Iako su studije sugerisale da suve šljive mogu da podrže zdravlje srca, to ne znači nužno da sveže šljive ili sok od šljive nude iste prednosti.

Nije bilo toliko studija o prednostima svežih šljiva ili soka od šljiva, objasnila je dr Hooshmand. – Moguće je da bi na nekim nivoima imali slične prednosti. Potrebno je istraživanje da bi se to bolje razumelo – rekla je ona.

Sušenje svežih šljiva na vrelom vazduhu poboljšava nutritivne osobine i rok trajanja ovog voća, pa bi to mogao biti razlog da se umesto svežih radije biraju suve šljive.

– Možda bi moralo da se jede više šljiva da bi se dobila ista korist, ali osnovni sastav biće sličan – kaže dr Maya Vadiveloo, vanredni profesor nutricionizma na University Rhode Island.

Možda je lakše da se pojede 5-10 suvih šljiva nego ista ili veća količina svežih šljiva. Ali bilo koja opcija bolja je od soka od šljive, smatra dr Vadiveloo.

– Celo voće i povrće bogato je vlaknima, doprinosi sitosti i generalno ima manje kalorija – dodala je ona.

Da li suve šljive koriste i mladima

Dok je većina dostupnih istraživanja o suvim šljivama sprovedena na muškarcima i ženama starijim od 55 godina u postmenopauzi, dr Vadiveloo kaže da bi mlađe odrasle osobe takođe imale koristi od konzumiranja suvih šljiva.

– Preporučujemo – u svim vidovima ishrane – ishrane koje su bogate voćem i povrćem. Dakle, suve šljive se uklapaju u tu kategoriju – rekla je ona.

Ako vam se ne sviđa ukus suvih šljiva, voće poput jabuka i bobičastog voća takođe je dobro za vaše srce. Međutim, voće čini samo jedan deo vaše ishrane. Važno je fokusirati se na raznoliku ishranu sa povrćem, mahunarkama i uljima zdravim za srce, dodala je dr Vadiveloo.

– Ne možete dodati suve šljive u ishranu bogatu crvenim mesom sa visokim sadržajem masti ili veoma prerađenom hranom i očekivati da će one biti čudesni lek – rekla je ona.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo