Naslovna / Ishrana

10 namirnica koje mogu da pomognu u spuštanju visokog krvnog pritiska

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 20. 03. 2024.

Kvercetin, asparatin, antocijan… samo su neke od supstanci iz pravilno odabranih namirnica koja mogu pozivino da utiču na nivo krvnog pritiska

krvni pritisak Visok pritisak ponekad je nemoguće držati pod kontrolom bez lekova, ali je izbor namirnica od ogromnog značaja Foto: Shutterstock

Visok, a češće nizak krvni pritisak može da ugrozi zdravlje, a svako često variranje može biti prediktor i drugih uvezanih bolesti. Mnogi ljudi ne mogu da ga drže u granicama bez terapije, a dokazano je da na smanjenje rizika od hronične hipertenzije kao i od komplikacija umnogome utiče hrana koju unosimo.

Kako jabuke utiču na visok krvni pritisak

Među namirnicama koje preporučuju i nutricionisti i lekari koji će vam, ako je potrebno, propisati terapiju, neke prednjače.

Stara izreka kaže: „Jedna jabuka na dan i doktor nije potreban“. To je naravno samo delimično tačno, ali jabuke zaista mogu značajno da pomognu u regulaciji krvnog pritiska. Pretpostavlja se da je razlog to što su jabuke odličan izvor kvercetina, flavonoida koji se brzo apsorbuje u našem kardiovaskularnom sistemu i „napada“ slobodne radikale, utiče na fleksibilnost ali i optimalnu čvrstoću vena i na prirodan način snižava krvni pritisak. To su potvrdile i brojne kliničke studije, poput one objavljene u

Sirovi luk: Zašto je zdraviji za krvni pritisak nego luk koji kuvamo

Kao i jabuke, luk je hrana bogata kvercetinom. Za najbolji, odnosno maksimalni medicinski efekat,  luk bi trebalo jesti sirov, jer kuvanje uništava veliki broj hranljivih materija. Nutricionisti preporučuju kombinovanje još nekim sastojcima koji snižavaju visok krvni pritisak – dobar primer je „miks“ belog luka i maslinovog ulja.

Beli luk i visok krvni pritisak

Klinička istraživanja su pokazala da beli luk inhibira agregaciju trombocita, čija je posledica lepljivost i zgrušavanje krvi. To bi moglo da pomogne u razređivanju krvi sa sličnim efektom koji imaju aspirin ili trombolitici. Pored toga, beli luk utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska tako što smanjuje fibrinogen (komponentu zgrušavanja krvi), sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka. Beli luk čuva najviše korisnih komponenti čak i nakon kuvanja, u odnosu na druge sorte ovog povrća.

Kako može da pomogne maslinovo ulje

Brojni stručnjaci za ishranu mišljenja su da je maslinovo ulje jedna od najboljih namirnica za zdravlje srca, a ima i solidnu reputaciju kod snižavanja krvnog pritiska. Studija objavljena 2000. godine pokazala je da je ekstra devičansko maslinovo ulje efikasnije od suncokretovog ulja u spuštanju i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska. Ali što je još važnije, istraživanje je pokazalo potencijal da bi jedna trećina učesnika studije u grupi sa maslinovim uljem mogla da prestane da uzima lekove za krvni pritisak nakon šest meseci, iako je za to potrebno još istraživanja sa različitim grupama pacijenata.

Laneno seme

Ključ za postizanje zdravih vrednosti krvnog pritiska je dodavanje više omega-3 masnih kiselina u ishranu, a konzumiranje lanenog semena za krvni pritisak je dobra opcija. Kada se lan uključi u svakodnevnu ishranu, neka to mleveno laneno seme kako biste izvukli maksimum hranljivih sastojaka.  Još jedna pozitivna strana lanenog semena je to što sadrži značajnu količinu vlakana. Bolji rad creva može da dovede i do gubitka težine, što takođe snižava krvni pritisak.

Crna čokolada

Tokom proteklih nekoliko godina došlo je do ekspanzije istraživanja o kvalitetima kakaa i crne čokolade. Najnovije studije su pokazale da crna čokolada (sa najmanje 70 odsto sadržaja kakaa, uz bogatstvo polifenola) snižava visok krvni pritisak. Ne zaboravite da jedete tamnu čokoladu u umerenim količinama.

Koja riba je najbolja za regulaciju visokog krvnog pritiska

Omega-3 masti i druge zdrave (mononezasićene) masti stimulišu proizvodnju azotnog oksida koji održava arterije adekvatno proširenim i elastičnim. Takođe, dolazi do sprečavanja vazokonstriktorskog efekta stresa, koji može izazvati visok krvni pritisak. Proteini u ribi čine je prirodnim dodatkom za snižavanje krvnog pritiska, a to su pre svega losos i skuša.

Celer

Celer sadrži apigenin, koji opušta krvne sudove i snižava krvni pritisak. Takođe, u njegovom sastavu je i 3-n-butilftalid (3nB), jedinjenje odgovorno za njegov karakterističan ukus i miris. Studije pokazuju da je 3nB efikasan u smanjenju vrednosti krvnog pritiska, kako sistolnog tako i dijastolnog.

Borovnice

Visok sadržaj flavonoida i moćna antioksidativna svojstva borovnica omogućavaju im da pomognu u spuštanju visokih vrednosti krvnog pritiska i poboljšaju pamćenje. U jednoj studiji, britanski istraživači su otkrili da su oni sa najvećim unosom antocijana (pretežno iz borovnica i jagoda) imali smanjenje krvnog pritiska za 8 procenata u poređenju sa grupom sa najmanjim unosom. Istraživači smatraju da antocijanini smanjuju visok krvni pritisak promovišući oslobađanje azotnog oksida.

Špargle

Špargle nisu samo ukusne, već mogu pomoći i u smanjenju visokog krvnog pritiska na prirodan način. U njima se nalazi metabolit asparatin, koji sadrži sumpor. Deluje kao prirodni inhibitor enzima koji konvertuje angiotenzin (ACE). Lekovi poznati kao ACE inhibitori pomažu da se prošire krvni sudovi, tako da krv može normalno da cirkuliše kroz njih.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo