Naslovna / Ishrana

Ruski endokrinolog: Kakav krompir je najzdraviji i ko ne bi trebalo da ga jede

Priredio/la: P.Ž.|9:00 - 06. 12. 2020.

Čak i oni kojima se krompir ne preporučuje u ishrani, ne moraju potpuno da odustanu od ovog povrća, već samo treba drastično da smanje njegov deo u ukupnoj dnevnoj ishrani

Krompir često koristimo u našoj ishrani. On može da se priprema na sve moguće načine – kuvan, baren, pržen… Ali, mnogi ni ne pomišljaju da zbog nekih bolesti nije preporučljivo jesti krompir u većim količinama.

Dobre i loše strane

Dobre i loše strane u konzumiranju krompira zaista postoje. Ljudi često znaju samo korisne stvari koje sadrži ova biljka, verujući da pruža dovoljnu dozu vitamina, a pritom može i da zasiti. Međutim, preterano konzumiranje krompira za neke ljude da predstavi problem. Ko treba da se suzdrži od konzumiranja neumerene količine krompira? Endokrinolog iz Rusije Elena Gubkina odgovara na ovo pitanje.

Ukoliko se pravilno konzumira, krompir ima korisna svojstva i veliki je izvor vitamina, minerala, dijetetskih vlakana i antioksidanata. Dakle, ovaj proizvod sadrži kalijum i natrijum koji su neophodni za normalno funkcionisanje ćelija, vitamin B6 koji je uključen u imunološke procese, kao i vitamin C.

Treba razumeti da se krompir ne preporučuje bolesnicima koji pate od dijabetesa, imaju problem sa gojaznošću ili boluju od gastritisa niske kiselosti. Ali čak i ovde nije neophodno potpuno odustati od krompira – samo treba ograničiti njegovu upotrebu u ukupnoj dnevnoj ishrani na 10 odsto.

U kom obliku je krompir najzdraviji?

Krompir je najbolje kuvati. Prvo treba oljuštiti koru, jer se u njoj najviše skuplja štetna materija iz zemlje i vazduha. Ne preporučuje se prženje krompira jer ovom metodom krompir dobije puno masti i toksičnih supstanci.

Kada jedete krompir, morate da povedete računa o nekim stvarima kako bi se sveo nivo neželjenih efekata na minimum:

– izbegavajte zeleno korenje, jer akumulira solanin, toksičnu supstancu ;
– krompir nemojte kuvati na previsokim temperaturama;
– ukoliko ste u mogućnosti, raspitajte se kako je krompir uzgajan.

Endokrinolog iz Rusije Elena Gubkina kaže da je optimalna potrošnja krompira koja ne šteti vašem zdravlju je 200-300 grama dva puta nedeljno.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Aleksandar
16:31, 08. 12. 2020.
Odgovori

Sve ok!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo