Naslovna / Ishrana

Može li keto dijeta da pomogne u prevenciji raka pluća, šta su istraživači otkrili

Priredio/la: S.St.M.|15:30 - 07. 04. 2024.

Ketogene dijete se proučavaju zbog njihove potencijalne uloge u prevenciji raka

keto dijeta i rak pluća Keto dijeta obogaćena ribljim uljem pomaže u sprečavanju nodula raka pluća u studiji na miševima Foto Shutterstock

Keto dijeta je ishrana sa veoma niskim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem masti koja ima za cilj da izazove ketozu, metaboličko stanje u kome telo koristi masti za energiju umesto glukoze. Ova dijeta je proučavana zbog svojih potencijalnih prednosti u upravljanju epilepsijom, dijabetesom i gojaznošću. Istraživači takođe istražuju moguće prednosti ograničenja unosa ugljenih hidrata u lečenju drugih hroničnih stanja, poput raka, jer to može inhibirati rast ćelija raka.

Kako različite keto dijete obogaćene mastima mogu uticati na rizik od raka

Nedavna studija BC Cancer i BC Children’s Hospital Research Institute u Britanskoj Kolumbiji, Kanada, objavljena u Scientific Reports, pružila je nove dokaze koji mogu podržati efekte keto dijeta protiv raka.

Studija, sprovedena na miševima, naglašava važnost odabira zdravih masti, jer vrsta masti koja se konzumira u keto ishrani može značajno uticati na rezultate prevencije raka.

Istraživači su procenili uticaj sedam različitih keto dijeta obogaćenih mastima na razvoj plućnih čvorova kod miševa, koji su indukovani nitrozamin ketonom (NNK) dobijenim iz nikotina.

Uporedili su efekte ovih dijeta sa standardnom zapadnom ishranom (50 odsto ugljenih hidrata) i kontrolnom ishranom koja je sadržala 15 procenata ugljenih hidrata (amiloza). Masti uključene u studiju bile su masti zapadnog tipa (standardni keto), trigliceridi srednjeg lanca, mlečna mast, palmino ulje, maslinovo ulje, kukuruzno ulje i riblje ulje.

Svrha studije bila je da se utvrdi kako je svaka specifična vrsta masti, kada je uključena u okvir keto dijete, uticala na efikasnost prevencije raka.

Miševi su hranjeni odgovarajućom ishranom 2 nedelje pre NNK injekcija i 5 meseci nakon toga.

U okviru studije, između ostalog, analiziran je crevni mikrobiom miševa kroz fekalne uzorke da bi se razumeli mehanizmi koji stoje iza toga kako različite masti u keto dijetama mogu doprineti njihovim efektima protiv raka.

Keto dijete obogaćene ribljim uljem bolje su za prevenciju plućnih nodula

Studija je otkrila da su keto dijete, bez obzira na vrstu masti koje su uključene, bile efikasnije u prevenciji plućnih nodula kod miševa od zapadne ishrane i one sa 15 odsto ugljenih hidrata.

U poređenju sa standardnom keto dijetom, posebno je značajno da su istraživači otkrili da je keto dijeta obogaćena ribljim uljem, koje je bogato omega-3 masnim kiselinama, bila posebno efikasna u sprečavanju formiranja plućnih čvorova izazvanih NNK.

Autori studije navode da je povećanje specifičnih omega-3 masnih kiselina, odnosno EPA, DPA i DHA u plućima, igralo ključnu ulogu u smanjenju formiranja čvorova raka pluća, više nego druge vrste masnih kiselina.

Međutim, pošto je studija sprovedena na miševima, njena primenljivost na ljude je neizvesna, a tačni mehanizmi efikasnosti ribljeg ulja zahtevaju dalja istraživanja.

Keto dijeta kao novi pristup prevenciji raka

Dr Daniel Landau, onkolog i hematolog iz The Mesothelioma Center, koji nije bio uključen u studiju, kaže da se istraživanje ketogene dijete kao dijete protiv raka još sprovodi, ali da postoje neke studije koje ukazuju na prednosti.

– Jedna teorija o tome zašto je to možda slučaj ima veze sa ograničenjem šećera u ishrani. Iako je svakoj ćeliji u ljudskom telu potreban šećer, dobro je poznato da je za razvoj raka nesrazmerno potreban šećer. Teoretski, ograničavanje prekomernog šećera moglo bi da pruži korist bilo u prevenciji raka ili u lečenju raka – objasnio je on.

Kiran Campbell, registrovani dijetetičar, koja nije bila uključena u studiju, složila se napominjući da premeštanjem primarnog izvora energije u telu sa ugljenih hidrata na masti, keto dijeta može inhibirati rast ćelija raka smanjenjem dostupnosti glukoze, na koju se tumori oslanjaju za svoje glikolitičke procese. Campbell je objasnila da ova metabolička promena takođe ograničava insulin i faktore rasta slične insulinu koji promovišu rast ćelija, uključujući i rast ćelija raka.

Kako dodavanje ribljeg ulja keto dijeti može poboljšati efekte protiv raka

Utvrđeno je da je keto dijeta obogaćena ribljim uljem najefikasnija u zaštiti miševa od nodula raka pluća izazvanih NNK u poređenju sa drugim keto dijetama obogaćenim mastima. Iako tačan mehanizam nije dobro shvaćen, stručnjaci veruju da se uspeh ribljeg ulja može pripisati njegovom potencijalu da pojača ketozu i reguliše ćelijske cikluse.

Kako kaže dr Alexandra Filingeri, registrovani dijetetičar i doktor kliničke ishrane koja nije bila uključena u studiju, keto dijeta dopunjena ribljim uljem je rezultirala značajnim povećanjem ketoze kod miševa u poređenju sa drugim grupama. Ovo je dokazano povećanjem nivoa beta-hidroksibutirata i sniženim nivoom glukoze u krvi. Ovi efekti, u kombinaciji sa smanjenom ekspresijom sintaze masnih kiselina (FAS), mogu pomoći da se zaustavi formiranje čvorova tumora pluća.

Iako je tačna patofiziologija trenutno nepoznata, dr Landau je rekao da se pokazalo da riblje ulje takođe utiče na zaustavljanje ćelijskog ciklusa i izaziva programiranu ćelijsku smrt – apoptozu – u ćelijskim linijama raka pluća

– Dakle, suplementi ili terapije koje mogu promeniti ravnotežu rasta ćelijskog ciklusa mogu teoretski povećati kontrolu raka – zaključio je on.

Uticaj keto dijete na kardiovaskularno zdravlje

Uprkos potencijalnim prednostima keto dijeta u prevenciji raka, postoji zabrinutost u vezi sa njenim efektima na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Autori studije naglašavaju da, iako keto dijeta obogaćena ribljim uljem obećava kao buduća preventivna mera protiv raka pluća, implikacije na kardiovaskularno zdravlje moraju biti temeljno procenjene pre nego što se preporuči takva dijetetska intervencija.

Campbell deli isto mišljenje, navodeći da je posebno važno uzeti u obzir druga zdravstvena stanja kada se preporučuje keto i riblje ulje u kontekstu raka.

Ishrana sa visokim sadržajem masti može povećati nivoe lipida, uključujući VLDL i LDL holesterol, što bi moglo biti štetno za pacijente sa rakom koji takođe pate od kardiovaskularnih bolesti, objasnila je ona.

– Konkretno u ovoj studiji, miševi kojima je dodato riblje ulje doživeli su povećanje nivoa korisnog HDL holesterola, ali su imali i povišene nivoe VLDL i LDL (lošeg) holesterola – primetila je Campbell.

Stručne preporuke o ishrani za prevenciju raka

Dr Landau navodi da su preliminarne studije pokazale da postoje potencijalne koristi i razlozi da se razmotri upotreba keto dijete za rizične populacije.

Međutim, dr Landau, dr Filingeri i Campbell se slažu da je potrebno više istraživanja na ljudima pre nego što se preporuči keto dijeta ili riblje ulje za prevenciju raka.

Umesto toga, da bi se smanjio rizik od raka, stručnjaci predlažu da fokus bude na zdravoj hrani i zdravim mastima, uključujući omega-3.

Campbell takođe naglašava važnost održavanja zdrave težine, aktivan način života i ishranu bogatu voćem, povrćem, celim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama uz ograničavanje rafinisanih proizvoda od žitarica, visoko prerađene hrane, crvenog i prerađenog mesa i slatkih pića, kao i izbegavanje konzumiranja alkohola.

Sprečavanje raka putem ishrane – sporno pitanje

Ova nova studija naglašava potencijalne prednosti keto dijete i omega-3 masnih kiselina poput ribljeg ulja u strategijama prevencije raka, naglašavajući važnost konzumiranja zdravije vrste masti za optimalne zdravstvene rezultate.

Dr Filingeri smatra da su važne vrste masti koje se konzumiraju u keto dijetama, ali da je sprečavanje raka putem ishrane složeno pitanje koje uključuje više faktora kao što su fizička aktivnost, životne navike, genetska predispozicija i još mnogo toga. Da bi se smanjio rizik od raka vezan za ishranu i životne navike, pojedinci bi trebalo da usvoje više ponašanja koja promovišu zdravlje, objasnila je ona.

Pre bilo kakvih promena u ishrani, dr Filingeri preporučuje razgovor o keto dijeti sa lekarom ili registrovanim dijetetičarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo