Naslovna / Ishrana

Zašto je integralni pirinač zdraviji i efikasniji za mršavljenje od belog

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 18. 04. 2024.

Pored kompleksa vitamina B, integralni pirinač sadrži velike količine mangana, gvožđa, fosfora, selena i magnezijuma

Integralni pirinač Minimum masti, maksimum vitamina i minerala Foto: Shutterstock

Integralni pirinač je visokokvalitetan izvor vlakana, složenih ugljenih hidrata i antioksidanata. Izuzetne zdravstvene koristi, čvršća tekstura ali i bogatiji ukus razlikuju ga od običnog, belog pirinča.

Koje koristi za zdravlje ima integralni pirinač

U procesu obrade ove vrste pirinča uklanja se samo ljuska, a svi nutrijenti iz jezgra ostaju za korišćenje (vlakna, minerali, vitamini). Integralni pirinač nudi duži osećaj sitosti i vraća u ravnotežu narušeno digestivno zdravlje. Reguliše probavu i sprečava zatvor najviše zahvaljujući sadržaju vlakana. Složeni ugljeni hidrati utiču na sukcesivno oslobađanje energije, što za posledicu ima adekvatan nivo šećera u krvi.

Brojni antioksidansi sprečavaju zapaljenske procese u telu i sprečavaju oksidativni stres. Bogatstvo magnezijuma pomoći će zdravijem srcu i ukupnom kardiovaskularnom zdravlju, kao i normalnom krvnom pritisku. Drugi vitamini, pre svih kompleks vitamina B grupe, važni su za stabilnost nervnog sistema i dobar metabolizam.

Inače, u svetu postoji više od 800 vrsta ove kulture, dok su dve ipak najrasprostranjenje: beli i integralni. Sve više se zbog zdravstvenih prednosti koristi i crveni pirinač.

Nutritivni profil koji ima integralni pirinač

Integralni pirinač je dostupna namirnica sa veoma dobrim nutritivnim profilom. U 100 grama integralnog pirinča ima:

  • 362 kCal (energetska vrednost)
  • 9,2 g proteina
  • 76,2 g ugljenih hidrata
  • 3,4 g vlakana
  • 2,7 g masti (0,5 g zasićenih).

Vitamini, minerali, složeni ugljeni hidrati…

Istraživanja su potvrdila da integralni (ili smeđi) pirinač ima odlične performanse u smislu nutritivnog sastava, posebno za razliku od belog pirinča. Pored vitamina B, sadrži velike količine mangana, gvožđa, fosfora, selena i magnezijuma. U njemu se nalazi čak 88 odsto preporučene dnevne količine mangana, važnog za metabolizam masti. Ovaj mineral značajan nam je da bismo ugljene hidrate i proteine lako pretvorili u energiju radi što veće iskoristljivosti.

Na koji način utiče na telesnu težinu

Integralni pirinač sadrži gotovo dvostruko više vlakana od belog pirinča (rafinisanog). Uticaće na to da ne gomilamo masti jer ih ima u neznatnim količinama, sprečiti taloženje masnih naslaga na stomaku i imamo bolji efekat u gubljenju kilograma. Studije potvrđuju da su osobe koje u ishrani redovno koriste više integralnih žitarica ređe imaju probleme sa viškom telesne težine. Inače, ova namirnica se od strane nutricionista preporučuje kao jedna od najzdravijih u gubljenju kilograma, koje treba da bude zdravo (ne prekomerno i ne naglo).

Kako pravilno skuvati integralni pirinač

Primena integralnog pirinča je široka, a lako se kombinuje sa velikim brojem namirnica. Savetuje se ispiranje pre kuvanja, kako bi se minimizirala količina skroba i uklonili potencijalni mikroorganizmi i prljave čestice.

Jednu šolju integralnog pirinča prelijte sa 2 šolje vode i kuvajte do 40 minuta na laganoj vatri, pa ga ocedite i isperite još jednom. Naravno, možete ga spremiti i na pari.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo