Naslovna / Ishrana

Voće je zdravo, ali neke kombinacije voća mogu izazavati zdravstvene probleme

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 08. 05. 2024.

Postoje neke kombinacije voća koje mogu biti opasne i treba ih izbegavati po svaku cenu

štetne kombinacije voća Izvucite maksimum iz voća izbegavajući štetne kombinacije Foto Shutterstock

Svi volimo voćnu salatu napravljenu od svežeg sezonskog voća. Ona je odličan izvor hranljivih materija koje su nam potrebne za organizam. Međutim, neke kombinacije voća mogu da budu veoma opasne i treba da ih se čuvamo i da ih izbegavamo.

Kako štetne kombinacije voća utiču na naš organizam

Bez obzira na to koliko je zdravo ili ukusno voće koje biramo za voćnu salatu ili da bi ga konzumiramo zajedno, moramo da znamo koje voće ne treba jesti zajedno.

Treba da imamo na umu da kombinovanje nekoliko voća može štetno uticati na naš probavni sistem, ali i na naše zdravlje, rekla je za HealthShots savetnik za ishranu dr Swathi Reddy. Voće je veoma hranljivo i puno vitamina i minerala. Voće se klasifikuje kao kiselo, sa visokim sadržajem vode, slatko i neutralno. Većina nas voli da isecka svo dostupno voće i povrće, pomeša ga u činiji i uživa u najzdravijem obroku. Međutim, iako je tačno da je voće veoma zdravo, mešanje različitih vrsta voća sa povrćem i drugim voćem može izazvati probleme sa varenjem i neke ozbiljne hronične probleme.

Nikada ne kombinujte dinju ili lubenicu sa bilo kojim drugim voćem

Lubenica je dobra i treba da je jedemo, ali ne bi trebalo da je mešamo sa drugim voćem. Preporučuje se izbegavanje mešanja lubenice, dinje muskat, kantalupe i dinje honey dew sa drugim voćem.

– Bostan treba jesti samostalno jer se probavljaju brže od drugog voća. Bostan ima visok sadržaj vode i kada se kombinuje sa voćem možda neće moći pravilno da se svari – kaže dr Reddy.

Skrobno voće ne treba da se meša sa voćem bogatim proteinima

Skrobno voće su banane, zelene banane i plantaine (vrsta banana koja se često koristi za kuvanje i pečenje). Važno je da ovo voće izbegavamo da mešamo sa voćem bogatim proteinima kao što su guava, suva kajsija, kivi, avokado i kupine. Njihovo kombinovanje u voćnim salatama može biti opasno jer je telu potrebna kisela baza za varenje proteina i alkalna baza za razbijanje skroba.

Kiselo i slatko voće ne treba mešati

Kiselo i blago ili umereno kiselo voće kao što su grejpfrut, jagode, jabuke, nar i breskve, nikada ne treba kombinovati sa slatkim voćem kao što su banane i suvo grožđe. Razlog je taj što ovakva kombinacija često dovodi do problema sa varenjem, mučnine, acidoze i glavobolje.

Mešavinu papaje i limuna treba izbegavati

Anemija ili neravnoteža hemoglobina samo su neke od posledica mešanja papaje i limuna. Štaviše, dr Reddy upozorava da ove dve voće zajedno mogu biti opasne za decu, pa ovo voće zajedno treba izbegavati što je više moguće.

Konzumiranje voća i povrća zajedno ometa proces varenja povrća

Budite oprezni kada dobijete recept za salate u kojima se kombinuju voće i povrće, jer visok sadržaj šećera u voću može ometati proces varenja povrća. Otuda jedenje pomorandže i šargarepe zajedno možda nije najbolje za naš stomak.

Iako je voće odličan izvor kalijuma, vitamina C, folne kiseline i drugih esencijalnih antioksidanata koji su nam potrebni, kombinacije navedenog voća treba izbegavati. Osim ovoga, ni bilo koje voće, ako se konzumira prekomerno, takođe nije dobro.

Dr Reddy predlaže da pratimo reakcije našeg tela ako smo jeli neke od ovih kombinacija i da li smo narednog dana imali neprijatnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo