Nadimanje je problem sa varenjem koji karakteriše osećaj punoće, zatezanja ili oticanje stomaka. Ova senzacija može biti praćena gasovima, izazivajući nelagodnost ili bol. Često se dešava kada se gasovi nakupljaju u digestivnom traktu. Postoji mnogo faktora koji mogu dovesti do nadimanja, a jedan od njih je naša ishrana. Za ovaj problem sa varenjem najviše se okrivljuju pasulj i povrće poput kupusa i karfiola. Ali i voće može izazvati nadimanje.
Šta je nadimanje
Kada nam je stomak pun i izaziva nelagodu, to znači da smo naduti. Možda smo naduti ako nam se čini da nam je stomak veći nego obično, ako imamo bolove u stomaku ili osećamo nelagodnost, ako stomak proizvodi zvuke ili imamo gasove više nego obično, navodi britanski National Health Service.
Koje sve voće izaziva nadimanje
– Jabuke
Bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, jabuke se naveliko konzumiraju kao zdrava užina, ali mogu izazvati nadimanje kada se jedu u velikim količinama, kaže nutricionista Charu Dua. Jabuke sadrže visoke nivoe fruktoze i vlakana koja mogu da fermentišu u debelom crevu i mogu izazvati nadimanje i gasove, prema istraživanju objavljenom 2020. u časopisu Nutrients.
– Lubenica
Lubenica, omiljena letnja namirnica, hidrira i bogata je vitaminima A i C. Sadrži visok nivo fruktoze i poliola (alkoholni šećeri), doprinoseći fermentaciji i proizvodnji gasova.
– Breskve
Breskve imaju zdravstvene prednosti, zahvaljujući vitaminima A i C, i sadržaju vlakana. Ali i one su bogate fruktozom, što dovodi do fermentacije i na kraju do nadimanja. Oko 100 grama breskvi sadrži 8,39 grama ukupnih šećera, uključujući fruktozu, podatak je Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država.
– Šljive
Šljive su uobičajeno voće koje mnogi vole da jedu. Sadrže sorbitol, koji je šećerni alkohol, i vlakna, i oba mogu da izazovu nadimanje, kaže Charu Dua.
– Mango
Sa visokim sadržajem vitamina A i C i vlakana, mango je popularno letnje voće koje može da nam posluži i za pravljenje šejka od manga ili letnje salate. Mango ima visok sadržaj fruktoze, što dovodi do loše apsorpcije i proizvodnje gasova.
– Grožđe
Najšire upotrebljavano i kao sveže i kao sušeno (suvo grožđe), grožđe je osnovno voće u mnogim domaćinstvima. Bogato je vitaminima C i K i antioksidansima, kaže Dua. Sadrži fruktozu, koja kod ljudi može izazvati nadimanje.
– Banane
Bogate kalijumom i vlaknima, banane se često jedu kao užina ili tokom doručka. Oko 100 grama zrelih banana ima 4,62 grama ukupnih dijetnih vlakana, navodi USDA. Vlakna mogu fermentisati u crevima i proizvesti gasove i izazvati nadimanje.
– Kajsije
Bogate vitaminima A i C, kao i vlaknima, kajsije sadrže i sorbitol. To može dovesti do fermentacije i proizvodnje gasova, kaže Dua.
Ko je skloniji nadimanju nakon jedenja voća
Nadimanju od voća bogatog vlaknima sklonije su osobe sa određenim gastrointestinalnim stanjima:
- osobe sa sindromom iritabilnog creva (IBS) često imaju povećanu osetljivost na proizvodnju gasova i nadimanje creva
- osobe koje ne mogu efikasno da apsorbuju fruktozu mogu doživeti značajno nadimanje
- osobe sa osetljivim digestivnim sistemom takođe mogu biti sklonije nadimanju
Kako sprečiti nadimanje nakon konzumiranja voća
Da bismo smanjili nadimanje dok uživamo u ovom voću, trebalo bi da se pridržavamo sledećih saveta:
- manje porcije su bolje jer tako smanjujemo unos vlakana i fruktoze
- ovo voće treba da kombinujemo sa proteinima ili mastima radi sporog varenja, čime potencijalno smanjujemo nadimanje
- ovo voće treba da kuvamo kako bismo razložili vlakna i šećere, što ih čini lakšim za varenje, predlaže Dua
Takođe možemo da se odlučimo za neko drugo voće kao što su jagode, borovnice i pomorandže kako bismo sprečili nadimanje, a ipak i dalje imali hranljive koristi.
Kada se obratiti lekaru
Kod lekara treba da odemo ako je nadimanje uporno, ozbiljno ili praćeno simptomima kao što su:
- bol u stomaku
- dijareja ili zatvor
- neobjašnjiv gubitak težine
Takvi simptomi mogu ukazivati na osnovna stanja poput IBS-a, prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO) ili drugih gastrointestinalnih poremećaja, kaže Charu Dua.
Voće je neophodno za uravnoteženu ishranu, ali određene vrste mogu doprineti nadimanju. Ako znamo za koje je voće veća verovatnoća da će izazvati nadimanje i ako se potrudimo da kontrolišemo njegovo konzumiranje, to može da nam pomogne da uživamo u blagodetima voća bez neprijatnosti.