Ishrana

Smokve sprečavaju nadimanje: Pomažu i u regulisanju krvnog pritiska i telesne težine, evo i kako

Konzumiranje velikih količina može da ima pojačan laksativni efekat, a za neke ljude pojedini sastojci iz smokvi mogu delovati kao alergen

Smokve su plod drveta iz roda fikusa, u koji spadaju i dudovi (familija Moraceae). Zahvaljujući prirodnoj slatkoći, od davnina su se koristile ne samo za ishranu, već i kao organski zaslađivač.

Šta od hranljivih sastojaka sadrže smokve

U porciji od 80 g svežih smokava nalazi se:

  • 34 kcal/148KJ
  • 1,0 g proteina
  • 0,2 g masti
  • 7,6 g ugljenih hidrata
  • 1,6 g vlakana
  • 160 mg kalijuma
  • 12mg magnezijuma
  • 30 mg kalcijuma
  • 120mcg karotena.

Porcija od 30 grama suvih smokava obezbeđuje:

  • 68kcal/290KJ
  • 1,1 g proteina
  • 0,5 g masti
  • 15,9 g ugljenih hidrata
  • 3g vlakana
  • 291mg kalijuma
  • 75 mg kalcijuma
  • 24 mg magnezijuma
  • 1,26 mg gvožđa.

Evo njihovih pet najznačajnijih zdravstvenih prednosti.

1. Smokve doprinose boljoj probavi i stimulišu varenje

Smokve se često preporučuju za ishranu osoba sa osetljivim crevima. Deluju kao prirodni laksativ zbog visokog sadržaja vlakana. Vlakna kojima obiluju smokve takođe imaju prebiotička svojstva, hraneći dobre crevne bakterije. Unošenje veće količine vlakana pogoduje boljoj crevnoj flori što poboljšava probavu i utiče na imunitet.

2. Bogate su antioksidansima: Šta je oksidativni stres koji sprečavaju?

Smokve, posebno zrele, bogate su korisnim biljnim jedinjenjima zvanim polifenoli. Ova jedinjenja imaju zaštitna antioksidativna svojstva, što znači da pomažu u sprečavanju interakcije kiseonika sa drugim štetnim supstancama. Ovaj kontakt izaziva oštećenja ćelija i tkiva i zove se oksidativni stres.

3. Korisne su za hipertoničare i dobar nivo krvnog pritiska

Mnogi ljudi konzumiraju previše natrijuma (soli), koji se u najvećim količinama nalazi u prerađenoj hrani. Visok unos natrijuma može dovesti do nedostatka kalijuma, a ta neravnoteža prouzrokuje visok krvni pritisak (hipertenziju). Ishrana bogata voćem i povrćem, uključujući sveže smokve, prirodno povećava nivo kalijuma i stoga se preporučuje osobama koje imaju problem sa kontrolom krvnog pritiska.

Studija koja je ispitivala specifične efekte ekstrakta smokve kod životinja pokazala je smanjenje krvnog pritiska kod onih sa hipertenzivnim kretanjima.

4. Podrška snazi i zdravlju kostiju

Smokve su dobar izvor minerala koji su korisni za naše kosti, uključujući kalcijum, magnezijum i fosfor. Posebno su bogate kalcijumom, a neke studije sugerišu da ga sadrže 3,2 puta više od drugog voća.

Dobri izvori kalcijuma obezbediće da se nivo ovog minerala zadrži u odgovarajućim količinama i pored izlučivanja urinom. Kada imamo dovoljno kalcijuma, imamo i manji rizik od osteoporoze i od mogućih lomova kosti.

5. Kako smokve mogu da pomognu u regulisanju telesne težine

Prirodno bogate dijetalnim vlaknima i prepune vitamina i minerala, smokve mogu biti korisna namirnica za poboljšanje nutritivne slike planiranog jelovnika. Hrana bogata vlaknima pruža osećaj sitosti, može smanjiti glad i želju za slatkišima i grickalicama, dok drugi hranljivi sastojci mogu da imaju koristi za popravljanje krvne slike (gvožđe).

Koja grupa ljudi bi mogla da ima alergijsku reakciju na smokve

Ako ste alergični na polen breze, možete doći u interakciju sa nekim voćem, uključujući smokve. Drvo čiji je plod smokva takođe sadrži prirodni lateks, na koji neki ljudi imaju alergiju.

Ukoliko imate još neke zdravstvene probleme koji zahtevaju ishranu sa malo oksalata, treba da znate da smokve sadrže visok nivo oksalata (soli oksalne kiseline), koji kristališu u kontaktu sa kalcijumom. Smokve su bogate vitaminom K, tako da osobe sa propisanom terapijom za razređivanje krvi, treba da ih konzumiraju u umerenim količinama.

Velike količine smokava mogu da imaju laksativni efekat, pa treba voditi računa o dehidrataciji i unošenju dovoljno tečnosti.