Ishrana

Povišen holesterol može da se snizi ako svakog dana jedete ove dve voćke

Priredio/la: D. T.

Ovo voće bogato je antioksidansima, posebno kvercetinom, vrstom flavonoida koji nas štite od upale i omogućavaju ćelijama da se na pravi način suprotstave delovanju slobodnim radikala

Povišen holesterol je sve zastupljeniji zdravstveni problem i posledica niza faktora. Koncentracija holesterola je u uskoj vezi sa metabolizmom masti, ali zavisi i od načina ishrane, nasleđa, hormona, rada jetre i bubrega. Ovo godišnje doba moglo bi da bude pravo vreme da snizimo povišene vrednosti holesterola i spremno dočekamo predstojeće hladnije dane. Stručnjaci naglašavaju da su obične sveže jabuke svojevrsni eliksir za kontrolu šećera i holesterola. Dve jabuke dnevno mogle di da snize povišene vrednosti holesterola.

Vlakna poboljšavaju varenje, regulišu šećer i holesterol

Jabuke su voće bogato vlaknima i sa malo kalorija, 100 grama sadrži oko 52 kalorije i dosta pektina koji može, kako se veruje, da utiče na razgradnju holesterola. Jedna jabuka srednje veličine sadrži više od 4 grama vlakana i zadovoljava 18 odsto dnevnih potreba za vlaknima kod žena i oko 12 odsto kod muškaraca.

Ova vlakna ne obezbeđuju samo osećaj sitosti, već i poboljšavaju varenje, regulišu šećer, holesterol. Jabuke sadrže nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna, poznate su po pektinu – rastvorljivom vlaknu što u digestivnom traktu formira supstancu nalik gelu.

Delovanje pektina

Pojedine studije na životinjama, koje nisu do kraja potvrđene, navode da pektin smanjuje šećer u krvi i omogućava bolju funkciju hormona koji su u vezi sa nivoom šećera u krvi. Pektin se vezuje za holesterol u digestivnom traktu i tako sprečava njegovu apsorpciju.

Smatra se da pektin deluje kao i prebiotik, podstiče korisne bakterije u crevima i omogućava bolju probavu. Kako bi se iskoristile sve blagodeti jabuka, preporuka pojedinih stručnjaka jeste da ih dobro operemo i konzumiramo sa korom, koja je izrazito bogata vlaknima.

Moć kvercetina

Ovo voće bogato je antioksidansima, posebno kvercetinom, vrstom flavonoida koji nas štite od upale i omogućavaju ćelijama da se na pravi način suprotstave delovanju slobodnim radikala.

Kvercetin se dosta proučava, veruje se da ima potencijalna antikancerogena svojstava, čak se navodi da može da prevenira nastanak karcinoma, uključujući rak pluća, prostate, dojke, grlića materice i debelog creva. Nema ipak još dovoljno dokaza koji mogu da potvrde ovu pretpostavku.

Smanjuje i vrednosti „lošeg holesterola“

Konzumacija 100 do 150 grama svežih jabuka dnevno, jedna mala do srednje veličine jabuka štiti od  kardiovaskularnih bolesti. Pojedini stručnjaci veruju da konzumacija jabuka može da snizi visok krvni pritisak, kao i ukupni i LDL (loš) holesterol.

Pojedine studije  navode da osobe sa blago povišenim vrednostima holesterola uz konzumaciju dve jabuke dnevno u toku jedne nedelje, mogu da smanje ukupni i „loš holesterol“ LDL.

O čemu bi trebalo da povedemo računa?

Jabuke mogu da nas u bitnoj meri zaštite od dijabetesa, s tim što osobe sa loše kontrolisanim dijabetesom ne bi smele bez saveta stručnjaka da konzumiraju jabuke. Veruje se da zelene jabuke kiselijeg ukusa, kao što je sorta Granny Smith, sadrže manje šećera.  U kombinaciji sa proteinima jabuke bi mogle da budu dobar izvor energije i deluje na organizam slično kao i kofein. Preporuka je ipak da se dijabetičari o svim pojedinostima posavetuju sa svojim lekarom.

S druge strne i pored svih zdravstvenih koristi od jabuka, bilo bi dobro da izbegavamo industrijski sok od jabuka. Pojedini sokovi sadrže velike količine šećera i mogu da povećaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.