Dijabetes tipa 2 (diabetes mellitus) najzastupljeniji je oblik šećerne bolesti i doživotno obljenje. Gojaznost, nepravilna ishrana i slaba fizička aktivnost, neki su od najjačih faktora rizika za razvoj dijabetesa. Velike količine loših masnoća i šećera utiču na razvoj bolesti, potvrđuje novo istraživanje i izdvaja 4 namirnice koje mogu u velikoj meri da doprinesu razvoju bolesti.
Visokoprocesuirane industrijske namirnice kao što su slane grickalice sa puno aditiva i veštačkih aroma, prerađeno meso (viršle, kobasice, paštete, parizeri), gotova jela (industrijski upakovana) i pića zaslađena šećerom ili veštačkim zaslađivačima, neki su od najvećih okidača za razvoj dijabetesa tipa 2, navodi studija objavljena u časopisu The Lancet Regional Health – Europe.
Dijabetes tipa 2 posledica je male ili nedovoljne količine insulina koje luči pankreas. U ovakvim uslovima ćelije nisu u mogućnosti da dobijaju dovoljne količine glukoze i proizvode energiju.
Koautor studije endokrinolog prof. dr Rachel Batterham sa University College London navodi da bi bilo dobro da izbegavamo visokoprerađene namirnice, ali i dodaje da nisu sve namirnice iz ove kategorije u istoj meri opterećene zdravstvenim rizicima.
Istraživanje je analizirano potrošnju visokoprerađenih industrijskih namirnica iz osam evropskih zemalja i obuhvatilo je 312.000 osoba. Ispitanici su praćeni u proseku oko 11 godina, a u ovom vremenskom roku skoro 15.000 njih dobilo je dijabetes tipa 2.
Istraživači su podelili industrijske namirnice u 9 grupa:
Industrijske namirnice su činile skoro jednu četvrtinu ishrane osoba koje su učestvovale u istraživanju, s tim da su zaslađeni napici činili skoro 40 odsto industrijskih namirnica, ili 9 odsto celokupne ishrane. Još jednom je potvrđeno da velike količine industrijskih namirnica oštećuju ćelije, podstiču razvoj hronične upale i stvaraju preduslove za pojavu kardiovaskularnih bolesti, oboljenja jetre, dijabetesa i nekih oblika karcinoma.
S druge strane, autori studije navode da su hleb, keks i žitarice bez dodatka šećera, slatkiši i deserti u umerenim količinama, grickalice od orašastog voća, povezane sa manjom incidencom dijabetesa.
– Hleb i žitarice osnovne su ishrane mnogih osoba, na osnovu ovih rezultata, mislim da bi trebalo da ih jasno razlikujemo do industrijskih slanih grickalica ili slatkih pića – smatra Batterham.
Nalazi ove studije su još jedno istraživanje koje visokoprerađene namirnice dovodi u vezu sa razvojem dijabetesa, hroničnih bolesti kao što su gojaznost, kardiometabolički poremećaji i neke vrste raka, navodi Marc Gunter, autor studije i profesor sa Imperial College London.
– Ova studija ne može da utvrdi uzročne veze, ali napominje da se dijabetes može da izbegne manjim količinama industrijskih namirnica i ishranom čiji će ključni deo činiti neprerađene i celovite namirnice – kaže Gunter i dodaje da su potrebna dalja istraživanja, koja bi mogla da preciziraju mehanizam i put od industrijskih namirnica do dijabetesa.
U međuvremenu još jedna studija koju je objavio Harvard naglašava da su zaslađena pića i prerađevine od mesa u većoj meri krivci za razvoj kardiovaskularnih bolesti od ostalih procesuiranih namirnica.