Naslovna / Ishrana

Grašak je korisna namirnica za dijabetičare i vegane, a kome se ipak ne preporučuje

Priredio/la: D. T.|12:00 - 26. 06. 2022.

Grašak, zapravo, nije povrće već jestiva mahunarka član porodice u koju se ubraja i sočivo, pasulj i kikiriki

grašak Grašak obiluje biljnim proteinima što ga čini dobrim izborom za osobe koje iz raznih razloga ne koriste meso u ishrani Foto: Shutterstock

Grašak (Pisum sativum) je namirnica koja jača imunitet, štiti nas od problema sa želucem, veruje se čak da pdomlađuje kožu i sprečava nastanak  bora. I pored dokazanih vrednosti, grašak je namirnica koju mnoge osobe izbegavaju. Zelena zrnca graška sadrže velike količine ugljenih hidrata, proteina, lecitina koji pozitivno deluje na funkcije mozga. Grašak je bogati vitaminima C i E, koji sprečavaju delovanje slobodnih radikala i nastanak bolesti.

Grašak nije povrće

Grašak, zapravo nije povrće već jestiva mahunarka član porodice koju čine sočivo, pasulj i kikiriki. Na zelenim pijacama u ovo doba godine može se kupiti mladi grašak. Stručnjaci tvrde da je i zamrznut grašak, skoro u istoj meri vredna namirnica kao i mladi grašak. Ova mahunarka je bogata ugljenim hidratima i biljnim vlaknima.

Sadrži lecitin koji omogućava dobro funkcionisanje mozga, vitamine B1,B2, B3 koji regulišu metabolizam ugljenih hidrata, masti i proteina. Kuvana porcija graška od 80 grama ima 63 kalorije, 5,4 g proteina, 1,3 g masti, 8,0 g ugljenih hidrata, 4,5 g vlakana, 184 mg kalijuma, 104 mg fosfora, 1,2 mg gvožđa i 13 mg vitamina C.

Protein graška kao zamena za mesu

Grašak obiluje bi ljnim proteinima što ga čini dobrim izborom za osobe koje iz raznih razloga ne koriste meso u ishrani. Pun je biljnih vlakana i gvožđa, koje je neophodno za produkciju crvenih krvnih zrnaca i snabdevanje organizma dovoljnim količinama kiseonika. Nerastvorljiva vlakna pružaju osećaj sitosti, regulišu apetit i poboljšavaju varenje, pa se grašak savetuje i kao zdrava namirnica za regulisanje telesne težine.

Preporuka za one koji imaju problem sa insulinskom rezistancijom

Nizak glikemijski indeks i visok sadržaj vlakana, čine grašak korisnom namirnicom i za osobe koje moraju da prate nivo šećera u krvi. Visok sadržaj vlakana i proteina usporava apsorpciju šećera, preporučuje se osobama koje pate od insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2. Magnezijum, vitamini B i vitamin C sadrže hranljive materije koje pomažu kontrolu nivoa šećera u krvi.

Grašak je odlična namirica za regulaciju probave

Grašak je bogat izvor biljnih vlakana koji regulišu probavu i jačaju rast korisnih crevnih mikroba, koji igraju ključnu ulogu u našem zdravlju. Veliki deo sadržaja vlakana je rastvorljiv, pa se savetuje osobama koje pate od zatvora. Smatra se i da upotreba biljnih vlakana smanjuje rizik od brojnih stanja uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, bolesti srca.

Dobar je i za kardiovaskularni sistem

Grašak sadrži i minerale magnezijum, kalijum i kalcijum koji su delotvorni za bolji srčani rad. Ova namirnica je bogata antioksidativnim hranljivim materijama vitaminom C, fitonutrijentima koji štite srce i podržavaju kardiovaskularnu funkciju. Rastvorljiva vlakna u grašku pomažu nam da kontrolišemo nivoe holesterola, posebno “lošeg” LDL holesterola.

Pun je antioksidativnih jedinjanja

Veruje se da redovna konzumacija mahunarki, pa i graška može smanjiti rizik od razvoja malignih ćelija. Grašak sadrži prirodna jedinjenja – saponine, za koje se smatra da štite od nekih oblika raka. Nema ipak, još dovoljno ispitivanja koji bi dokazali ovu tvrdnju. Jedno od antioksidativnih jedinjena je i polifenol kumestrol za koji se smatra da može sprečiti razvoj karcinoma želuca.

Ko ima alergiju na kikiriki oprezno s graškom

Mahunarke su čest alergen, a grašak nije izuzetak. U slučaju da nam je potvrđena alergija na neke mahunarke, kikiriki i soju, potrebno je preuzeti mere opreza pre upotrebe graška. Najbolje je se posavetujete sa lekarom.

Salata od mladog graška

Grašak je mahunarka koja se najčešće koristi kao varivo ili prilog jelima. Od graška se može napraviti i ukusna, zdrava letnja salata.

Potrebno je:
100 grama kinoe,
pola svežeg krastavca,
100 grama mladog graška,

Za dresing:
dve kašike maslinovog ulja,
4 do 5 komada oraha,
peršun,
jedan čen belog luka.

Način pripreme:

Kinoa se kuva u kipućoj slanoj vodi oko 10 minuta, potom se procedi, opere hladnom vodom i zatim još jednom procedi. Krastavac se iseče na male kockice. Grašak se blanšira u slanoj vodi, pa se posle kuvanja prelije hladnom vodom i iscedi. Pripremi se dresing od luka, oraha, peršuna, maslinovog ulja. Kinoa se pomeša sa graškom i krstavicima i začini prelivom. Potrebno je da salata odstoji 10 do 20 minuta u frižideru. Može da se posluži uz prilog od sira.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jovan
21:20, 26. 06. 2022.
Odgovori

A dali mogu ljudi sa oboljenjem žučne kese da konzumiraju grašak ?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo