Naslovna / Ishrana

5 vrsta suvog voća i orašastih plodova koji su dobri za srce

Priredio/la: S.St.M.|11:30 - 12. 10. 2024.

Konzumiranje suvog voća i orašastih plodova ima primarne zdravstvene prednosti, naročito za srce kome je poverena uloga pumpanja krvi kako bi se mozgu i drugim vitalnim organima obezbedilo neprekidno snabdevanje kiseonikom i esencijalnim hranljivim materijama

orašasti plodovi Prednosti suvog voća i orašastih plodova za srce su nebrojene i oni čudesno deluju na zdravstvene probleme Foto Shutterstock

Konzumiranje suvog voća i orašastih plodova ima primarne zdravstvene prednosti. Ovi suvi plodovi bogati su svim esencijalnim hranljivim materijama i mogu biti odlična zamena za visokokalorične grickalice. Orašasti plodovi smatraju se idealnim izvorom proteina, vitamina, minerala, dijetnih vlakana, antioksidanata, kalijuma i drugih makro i mikro nutrijenata. Suvo voće kao što su bademi, orasi, pistaći, indijski orah, suvo grožđe i drugo, poznato je kao nutritivna elektrana i mogu ga konzumirati svi, od male dece do odraslih i starijih ljudi, u različitim oblicima. Srcu je poverena uloga pumpanja krvi kako bi se mozgu i drugim vitalnim organima obezbedilo neprekidno snabdevanje kiseonikom i esencijalnim hranljivim materijama.

Zdravlje srca može biti ugroženo iz različitih razloga

  • visok holesterol ili visok krvni pritisak
  • dijabetes
  • pušenje ili konzumiranje alkohola
  • porodična istorija srčanih bolesti
  • problemi u vezi sa ishranom
  • prekomerna težina ili gojaznost
  • manje angažovanja u fizičke aktivnosti ili vežbanje

Odgovarajući lekovi mogu samo da pomognu da se prevaziđu neke od ovih bolesti, dok druge mogu da se prebrode dobrim prehrambenim navikama. To može uključivati uravnoteženu ishranu, voće, pa čak i nekoliko vrsta suvog voća. Prednosti suvog voća i orašastih plodova za srce su nebrojene i oni čudesno deluju na zdravstvene probleme.

5 vrsta suvog voća i orašastih plodova dobrih za srce

– Bademi

Dostupni u skoro svakoj prodavnici, bademe je najlakše pronaći i konzumirati. Osim toga, na njih možemo da se oslonimo kada je reč o značajnim zdravstvenim koristima. Bademi su niskokalorični, veoma hranljivi i bogati zdravim mastima, proteinima, vlaknima, magnezijumom, antioksidansima, vitaminima i mineralima i imaju dokazane dobrobiti za srce. Samo 28 gr badema sadrži 3,5 grama vlakana i 6 grama proteina koji obezbeđuju 161 kaloriju. Studije su pokazale da bademi imaju sposobnost da smanje oticanje, holesterol i nivo šećera u krvi.

– Indijski orasi

Indijski orasi povezani su sa brojnim zdravstvenim prednostima, a posebno sa zdravljem srca. Redovno uzimanje indijskih oraha može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, kontrolisati šećer u krvi i poboljšati zdravlje srca. Generalno, 142 gr indijskih oraha nedeljno smanjiće nivoe štetnog holesterola (LDL) i održati zdrav holesterol kako bi se ublažio rizik od kardiovaskularnih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Osim što je bogat magnezijumom, kalijumom, mononezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E, indijski orah jača zdravlje srca i krvni pritisak.

– Pistaći

Pistaći podržavaju snažno i zdravo srce i krvne sudove i višestruko smanjuju rizik od srčanog udara. Dodavanje pistaća u ishranu smanjiće nivoe oksidovanog LDL (štetnog) holesterola kako bi se unapredilo zdravlje srca. Preventivno deluju na taloženje ili nakupljanje u arterijama smanjujući nivoe holesterola niske gustine i triglicerida i poboljšavaju zdravlje arterija. Doprinoseći više zdravlju srca, konzumiranje pistaća smanjuje nastanak krvnih ugrušaka i upalu srca, što može dovesti do srčanog udara ili blokade.

– Orasi

Bogati nezasićenim mastima zdravim za srce, orasi su siguran dodatak zdravoj ishrani srca. Orasi su neophodni za unapređenje zdravlja srca zbog prisustva antioksidanataOko 28 gr oraha može sadržati više antioksidanata od voća. Pored sadržaja proteina, orasi su bogati nezasićenim mastima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom E, vlaknima, biljnim sterolima i L-argininom, koji promovišu zdravlje srca. Sadrže i mononezasićene i polinezasićene masti za smanjenje nivoa lošeg holesterola. Omega-3 masne kiseline sprečavaju nepravilan srčani ritam. Plak u arterijama može dovesti do bolova u grudima, koronarne arterijske bolesti ili srčanog udara, što se može sprečiti unosom vitamina E prisutnog u orasima. Prisustvo L-arginina stimuliše zdravlje zidova arterija i čini ih fleksibilnim kako bi sprečila blokada krvi ili ugrušci.

– Suvo grožđe

Šaka suvog grožđa dobra je za osobe koje imaju bilo kakve probleme sa srcem, od prehipertenzije do arterijske blokade. Suvo grožđe bogato je kalijumom i sadrži vlakna, polifenole, tanine, fenolnu kiselinu i antioksidante koji smanjuju rizik od srčanih bolesti smanjenjem krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i LDL (lošeg) holesterola. Kao izvor antioksidanata, kalijuma i vlakana, suvo grožđe može smanjiti naprezanje srca, krvni pritisak i druge srčane probleme. Gvožđe prisutno u suvom grožđu zaštitiće nas od deficijencije gvožđa – anemije ispunjavanjem unosa neophodnih minerala. Sićušno suvo grožđe prirodno je slatko i niskokalorično. Nezasićene masti poboljšavaju holesterol i zdravlje srca. S obzirom na to da sadrži niz hranljivih materija, koristi suvog voća za zdravlje srca velike su i treba ga redovno uzimati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo