Ishrana

DASH dijeta je sve što je potrebno za gubitak težine osoba koje imaju dijabetes, bez neželjenih efekata

Priredio/la: S.St.M.

Za osobe koje su dijabetičari i žele da smršaju nema ništa bolje od DASH dijete

Svi znamo koliko je važno održavati zdravu težinu. A ovo postaje još važnije kada osoba ima dijabetes, jer težina ima direktan uticaj na nivo šećera u krvi, što u nekim slučajevima može dovesti do komplikacija.

Gubitak težine nije lak zadatak za dijabetičare, a uzimanje tableta za mršavljenje ili čak gladovanje nije zdrava opcija i ako već patite od visokog nivoa šećera u krvi, to bi zaista moglo prouzrokovati štetu. Zato je DASH dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension = Dijetalni pristupi za zaustavljanje hipertenzije) hvaljena širom sveta jer pomaže dijabetičarima da izgube težinu, bez ikakvih neželjenih efekata.

Šta je DASH dijeta

Za razliku od privremenog plana ishrane, DASH dijeta svodi se na uvođenje zdravih životnih navika na duge staze. Iako je plan ishrane prvobitno kreiran s namerom da snizi krvni pritisak bez lekova, postao je popularan i među dijabetičarima. To je zato što se ova dijeta fokusira na konzumiranje namirnica koje sadrže hranljive materije kao što su kalijum, kalcijum i magnezijum. Ona takođe savetuje da se ne konzumira previše natrijuma, zato za sopstveno dobro ne treba dosoljavati hranu.

Šta treba jesti kada smo na DASH dijeti

DASH dijeta uključuje integralne žitarice, voće, povrće i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masnoće u velikim količinama. Takođe možemo da uključimo ribu, živinu i mahunarke, kao i orašaste plodove i semenke. Ova dijeta siromašna je zasićenim mastima, trans mastima i ukupnim mastima. 

Umesto prerađenih, odlučite se za integralne žitarice. Na primer, zamenite beli pirinač smeđim pirinčem, običnu testeninu integralnom, a isto važi i za hleb. Izbegavajte upotrebu putera, sira ili teških sosova.

Obavezno svakog dana konzumirajte četiri do pet porcija povrća kao što su paradajz, šargarepa, slatki krompir i zeleno lisnato povrće. Ono je posebno korisno za dijabetičare, jer sadrži velike količine vlakana, vitamina i minerala kao što su kalijum i magnezijum.

U ishranu može da se uključi sveže voće, ali u umerenim količinama. Konzervirano voće je potpuno zabranjeno.

Mlečni proizvodi takođe su važan deo DASH ishrane, pa zato treba unositi dovoljno obranog mleka, nemasnog jogurta i sira. Ove namirnice takođe sadrže kalcijum, vitamin D i proteine zbog čega su dobre. Samo stalno treba imati na umu da se odaberu mlečni proizvodi koji su ili sa malo masti ili bez masti.

Nemasno meso, živina i riba koja je zdrava za srce, poput lososa i tunjevine, bogati su izvori proteina, vitamina B, gvožđa i cinka i u njima može da se uživa bez brige. Treba se kloniti crvenog mesa što je više moguće.

Iako DASH dijeta nije program za mršavljenje, ona pomaže da se oslobodimo viška masnoće zbog izbora zdrave hrane.

DASH dijeta generalno uključuje oko 2.000 kalorija dnevno.  Osobe koje žele da smršaju, mogu da smanje unos kalorija.