Naslovna / Ishrana

Ova pečurka ima svojstva prirodnog antibiotika, otporna je na parazite i jača kosti: Ko treba da pazi na neželjene efekte

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 09. 12. 2024.

Lisičarku je neophodno dobro oprati pre pripreme, a najviše hranljivih sastojaka očuvaćemo ako je nekoliko minuta izdinstamo

Lisičarka Niacina i pantotenska kiselina iz lisičarke pomažu rad centralnog nervnog sistema Foto: Shutterstock

Lisičarka (Cantharellus cibarius), veoma je ukusna i hranljiva vrsta pečurke. Sadrži obilje antioksidanasa, vitamina i minerala. Spada u niskokalorične namirnice, ali važno je znati sve o mogućim neželjenim efektima neadekvatne pripreme i prekomerne konzumacije.

Lisičarka je riznica važnih nutrijenata: Šta sve sadrži od hranljivih materija

Lisičarke su niskokalorične, ali i bogate vlaknima i ključnim nutrijentima poput bakra, niacina i vitamina D. U porciji od 54 grama) svežih lisičarki nalazi se:

  • 17 kalorija
  • 1 gr proteina
  • 4 gr ugljenih hidrata
  • 0,3 gr masti
  • 2 gr vlakana
  • 21 procenat DV bakra
  • 14 procenata DV niacina
  • 14 procenata DV vitamin D
  • 12 procenata DV pantotenske kiseline
  • 10 procenata DV gvožđa
  • 9 procenata DV riboflavina
  • 7 procenata DV mangana.

Lisičarka je posebno bogata bakrom, mineralom ključnim za proizvodnju energije, zdravlje mozga i metabolizam gvožđa. Takođe sadrži vitamin D, neophodan za zdravlje kostiju i imunski sistem, kao i vitamine B grupe, poput niacina i pantotenske kiseline, koji pomažu rad centralnog nervnog sistema.

Zdravstvene prednosti koje može da ima lisičarka: Zašto su važni antioksidansi

Lisičarke su dobar izvor antioksidanasa, koji mogu smanjiti upalne procese i zaštititi nas od hroničnih bolesti. Istraživanja pokazuju da lisičarka sadrži antioksidanse poput beta-karotena, flavonoida, polifenola i askorbinske kiseline. Određeni sastojci iz lisičarki potencijalno smanjuju markere upale, poput interleukina-6, i mogu usporiti rast malignih ćelija.

Lisičarka može mnogo da učini za zdravlje kostiju

Lisičarke su jedan od retkih prirodnih izvora vitamina D, koji je ključan za apsorpciju kalcijuma i zdravlje kostiju. Nedostatak vitamina D može povećati rizik od osteoporoze i preloma kostiju.

Pomoć imunskom sistemu

Lisičarke sadrže bakar i vitamin D, nutrijente važne za funkciju imunog sistema. Istraživanja ukazuju da sastojci iz lisičarki mogu neutralisati slobodne radikale i poboljšati funkciju imunskih ćelija. Istraživanja su pokazala izuzetnu otpornost na napada patogena, među kojima su mikrobi i paraziti.

Mogući nedostaci i neželjeni efekti

Pri sakupljanju lisičarki treba biti oprezan jer se mogu pomešati sa otrovnim vrstama, poput Omphalotus olearius (poznatih kao lažne lisičarke), koje mogu izazvati tegobe poput dijareje i povraćanja. Takođe, pečurke sakupljane blizu industrijskih zona mogu sadržavati teške metale i pesticide. Neki ljudi mogu biti alergični na lisičarke, pa je važno prekinuti konzumaciju i potražiti lekarsku pomoć ako se jave simptomi poput osipa ili stomačnih tegoba.

Kako se priprema lisičarka

Lisičarke, sveže ili suve, možete pronaći u specijalizovanim prodavnicama ili na pijacama. Mogu se jesti sirove ili kuvane, ali mnogi preferiraju njihov ukus i teksturu kada su termički obrađene. Suve lisičarke se rehidriraju potapanjem u toplu vodu, a najvažnije ih je pre upotrebe dobro oprati. Svo bogatstvo ukusa najbolje pokazuju kad se proprže ili izdinstaju, i to samo u nekoliko minuta, kada zadržavaju i maksimum hranljivih sastojaka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo