Koliko šoljica čaja dnevno se preporučuje pacijentima sa hroničnom bolešću bubrega
Hronična bolest bubrega je još jedan od poremećaja koji se može nazvati „podmuklim“ jer se simptomi vrlo često na početku bolesti i ne pojavljuju
Ispijanje po nekoliko šoljica čaja dnevno može da smanji smrtnost kod pacijenata sa hroničnom bolešću bubrega, navodi se u studiji objavljenoj u Renal Failure. Hronična bolest bubrega je još jedan od poremećaja koji se može nazvati „podmuklim“, jer se simptomi vrlo često na početku bolesti i ne pojavljuju, a takođe mogu da variraju, da budu nejasni…
Do 4 šoljica čaja dnevno dovodi se u vezu sa nižim mortalitetom
Dr Jin Li sa Guangzhou University of Chinese Medicine u Kini i kolege ispitali su dugoročni uticaj konzumacije čaja među 17.575 pacijenata sa hroničnom bolešću bubrega iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani od 1999. do 2018. godine. Istraživači su otkrili da je tokom praćenja bilo 5.835 smrtnih slučajeva, uključujući 1.823 smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima.
U poređenju sa osoboma koje nikada ne piju čaj, konzumiranje do četiri šoljice čaja dnevno dovodi se u vezu sa nižim mortalitetom od svih uzroka među pacijentima sa stadijumom 1 do 2 hronične bolesti bubrega, dok veza između konzumiranja čaja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti nije bila značajna.
Zeleni čaj zameniti crnim ili oolong čajem
Istraživači navode da je uočen efekat "doza-odgovor", sa smanjenim rizicima za smrtnost od svih uzroka, konzumiranjem od 3 do 5 šoljica čaja dnevno, posebno u ranim stadijumima hronične bolesti bubrega. U stadijumu 1 do 2 hronične bolesti bubrega, unos jedne šoljice oksidovanog čaja čaja dovodi se u vezu sa 10 procenata manjim rizikom za smrtnost od svih uzroka. Oksidacija je proces kroz koji se listovi čaja izlažu vazduhu kako bi se osušili i potamnili, doprinoseći ukusu, aromi i jačini različitih čajeva. Baš kao što drugo voće i biljke, kao što su jabuke ili avokado, potamne kada su izloženi kiseoniku, listovi čaja prolaze kroz sličan proces nakon što se uberu. Kao najdelotvorniji oksidovani čajevi izdvajaju se crni i oolong čaj.
Istraživanje je takođe pokazalo da zamena jedne šoljice zelenog čaja sa jednom šoljom oksidovanog čaja ima veze sa značajno nižim rizikom za smrtnost od svih uzroka i kardiovaskularnih bolesti kod ljudi u fazi 1 ili 2 hronične bolesti bubrega.
- S tim u vezi predlažemo da pacijenti sa hroničnom bolesti bubrega ograniče dnevni unos čaja na najviše 4 šoljice i izaberu odgovarajuće sorte i ukuse, kao što su oksidovani čaj i čaj bez šećera - savetuju naučnici sa Guangzhou University of Chinese Medicine.