Naslovna / Ishrana

Pet saveta za ishranu posle preležanog covid 19

Priredio/la: V. M. B.|9:00 - 29. 12. 2020.

Posle infekcije covid 19 imunitet je oslabljen pa je potrebno da unosite namirnice koje doprinose bržem oporavku

devojka sa voćem i maskom na licu

U oporavku veliku ulogu igra sveže voće i povrće Foto: Shutterstock

Dobra ishrana je presudna za zdravlje, posebno u vreme kada je vaš imunološki sistem pokleknuo pred korona virusom i kada je oslabljen. Ovo su pravila kako da se posle preležane infekcije oporavite što pre, kao i da vaš imunitet što pre ojača.

Ishrana za oporavak od covid 19

Ono što sada jedete i pijete igraće ogromnu ulogu u jačanju vašeg imunološkog sistema, a to će zauzvrat odrediti koliko ćete brzo moći da stanete na noge. Svetska zdravstvena organizacija (VHO), britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) i indijsko Ministarstvo zdravlja i porodične zaštite (MoHFV) pružili su mnoge preporuke o ishrani tokom meseci pandemije. Na osnovu svih ovih smernica, pravilna ishrana za oporavak pacijenata od covid 19 treba da sadrži sledeće kategorije.

1. Kalorije

Telo je ostalo bez energije, tako da je vam je potrebna kalorična hrana ono što vam treba da biste povratili nivo energije. Uključite u svoju ishranu pirinač, krompir, hleb, testenine, integralne žitarice i žitarice, ali izbegavajte hranu sa praznim kalorijama – kao i sve vrste nezdrave hrane.

2. Proteini

Bez ovih gradivnih elemenata ne možete da se osećate bolje, zato jedite više hranu bogatu proteinima. Preporuka je da dnevno unesete  75-100 grama proteina.U ishranu dodajte što više integralnih žitarica, sočiva, mahunarki, mlečnih proizvoda, proizvoda od soje, orašastih plodova i semena. Ako niste vegetarijanac, jedite piletinu i jaja, kao i ribu.

3. Voće i povrće

Sveže voće i povrće su odlični izvori dijetalnih vlakana, folata, vitamina, minerala i antioksidanata. Uključite u ishranu sve, od jabuka i banana do tikvica i zelenog lisnatog povrća.

4. Pojačivači imuniteta

Voće, povrće, začinsko bilje i neki začini imaju ogromne potencijale za jačanje imuniteta, jer su prepuni fitohemikalija i bioaktivnih jedinjenja. Dodajte ih u ishranu i pijte biljne napitke koja jačaju imunitet poput mleka od kurkume, zelenog ili biljnog čaja

5. Tečnost

Infekcije mogu da dehidriraju organizam, pa je važno da se nadoknadite tečnost za vreme oporavka. Pijte osam do 10 čaša vode svakog dana, a čorbe, supe i biljni napici neka budu deo vaše svakodnevne ishrane.

Stvari koje treba da zapamtite o ishrani za oporavak

Pored neophodne hrane i pića važne za oporavak, morate imati na umu i sledeće stvari da bi ishrana bila što efikasnija:

  • Dajte prednost svežim proizvodima poput voća, povrća i životinjskih proizvoda u odnosu na prethodno upakovane.
  • Uverite se da su svi obroci jednostavni i sveže pripremljeni kod kuće, umesto da se oslanjate na kupljenu spremljenu hranu.
  • Obavezno se pridržavajte svih higijenskih postupaka tokom pripreme hrane. Operite ruke pre i posle rukovanja /obroka.

Velike porcije hrane mogu da vam izazovu digestivne smetnje tokom početnih faza oporavka od infekcije covid 19, pa uzimajte manje, ali češće obroke.

Mnogi pacijenti sa covid 19 imaju poteškoće sa gutanjem tokom perioda oporavka, pa za početak eksperimentišite sa mekom hranom, pireom ili tečnnim obrocima kao što su variva.

Ni jedan plan ishrane ne može da bude efikasan bez pravilnog spavanja i vežbanja, pa se dovoljno odmorajte i počnite sa manjim fizičkim aktivnostima da biste se vratili u formu.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo