Naslovna / Ishrana

Ukusni razlozi zbog kojih burata sir treba da uključimo u svoju ishranu

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 04. 05. 2025.

Ako ste ljubitelj sira, probajte burata sir jer ima mnoge zdravstvene prednosti

Burrata Burata sir je mek, kremasti italijanski sir koji ima brojne zdravstvene prednosti i lako možemo da ga uključimo u svoju ishranu Foto Shutterstock

Ako ste poznavalac sira, biće vam drago da znate da pored dodavanja ukusa i potpuno nove dimenzije vašoj kuhinji, nudi i zdravstvene prednosti. Jedna takva vrsta zdravog sira je burata sir. Burata sir je mek, kremasti italijanski sir koji je popularan i kod nas. Pravi se od kravljeg ili bivoljeg mleka i ima tanku mlečnu opnu i kremastu unutrašnjost. Ima brojne zdravstvene prednosti i lako možemo da ga uključimo u svoju ishranu.

Šta je burata sir

Burata je svež italijanski sir pripremljen od mocarele i stracciatella sira od bivoljeg mleka. Zbog svoje specifične kremaste teksture burata sir nastao je od reči burro što znači maslac. Spolja neutralan i tvrd sir, a unutra kremast i bogatog mlečnog ukusa, burata sir nastao je spajanjem dve vrste sira. Od mocarela sira, koji je rastegljive strukture, od kog se pravi vrećica koja se potom puni stracciatella sirom od bivoljeg mleka koji je kremaste strukture. Na taj način spolja se dobija mekana, polu-elastična struktura i kremasta unutrašnjost koja se razliva prilikom sečenja. Burata, koja potiče iz oblasti Pulje u južnoj Italiji, poznata je po svom delikatnom, mlečnom ukusu, što se navodi u studiji objavljenoj u International Journal od Fermented Foods. Kontrast između tvrdog spoljnog sloja i raskošne, kremaste unutrašnjosti, čini ga veoma cenjenim sirom, koji se često servira uz jednostavne priloge kao što su svež paradajz, bosiljak i maslinovo ulje.

Zdravstvene prednosti burata sira

1. Dobar je za srce

Iako je burata bogata mastima, ona takođe sadrži supstance koji mogu pomoći zdravlju srca kada se konzumiraju umereno. Burata, posebno, sadrži kalcijum, koji može pomoći u kontroli krvnog pritiskaStudija objavljena u časopisu American Society for Microbiology ukazuje na to da određene mlečne masti, kao što je konjugovana linolna kiselina (CLA), mogu imati prednosti za zdravlje srca. Osim toga, sadržaj proteina doprinosi opštem zdravlju, što indirektno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Međutim, zbog visokog sadržaja zasićenih masti, buratu treba konzumirati kao deo uravnotežene ishrane i u razumnim količinama, a ne kao primarni proizvod za zdravlje srca.

2. Reguliše krvni pritisak

Burata sir doprinosi regulaciji krvnog pritiska prvenstveno kroz sadržaj kalcijuma. Kalcijum igra vitalnu ulogu u održavanju zdrave funkcije krvnih sudova, omogućavajući im da se opuste i pravilno kontrahuju. Ovo, zauzvrat, pomaže u regulisanju protoka krvi i sprečavanju prekomerne konstrikcije, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Food and Nutrition Research. Iako burata nudi kalcijum, važno je zapamtiti i da je takođe bogata mastima i kalorijama, tako da je treba konzumirati umereno kao deo uravnotežene ishrane koja uključuje druge izvore kalcijuma i hranljivih materija za optimalno upravljanje krvnim pritiskom.

3. Podržava zdravlje kostiju

Burata sir podržava zdravlje kostiju prvenstveno zbog sadržaja kalcijuma i fosfora. Kalcijum je neophodan za izgradnju i održavanje jakih kostiju i zuba, dok fosfor deluje u skladu sa kalcijumom kako bi poboljšao mineralizaciju kostiju, kao što je utvrđeno u studiji objavljenoj u časopisu NutrientsOvi hranljivi sastojci su vitalni za sprečavanje gubitka koštane mase i smanjenje rizika od osteoporoze. Pored toga, burata obezbeđuje vitamin D, koji pomaže u apsorpciji kalcijuma, dodatno doprinoseći jačini kostiju.

4. Pomaže zdravlju kože

Burata sir doprinosi zdravlju kože kroz sadržaj vitamina A i cinka. Prema studiji objavljenoj u časopisu American Society for Microbiologyvitamin A je ključan za održavanje integriteta kože, podsticanje obnavljanja ćelija i održavanje zdravog tena. Cink igra ulogu u zarastanju rana, smanjenju upale i zaštiti od UV oštećenja. Pored toga, proteini i zdrave masti u burati mogu doprineti hidrataciji i elastičnosti kože. Međutim, zbog visokog sadržaja masti, umerenost je ključna i trebalo bi da bude deo uravnotežene ishrane sa drugim hranljivim materijama koje su pogodne za kožu iz voća, povrća i nemasnih proteina.

5. Dobar za zdravlje creva

Ako se burata pravi od svežeg mleka, može da sadrži korisne probiotike koji mogu doprineti zdravlju creva promovisanjem raznovrsnog i uravnoteženog mikrobioma creva.

– Ovi probiotici mogu pomoći u varenju, apsorpciji hranljivih materija i funkciji imuniteta. Međutim, većina komercijalno dostupne burate pravi se od pasterizovanog mleka, koje eliminiše ove korisne bakterije – kaže dijetetičar Neha Shirke. Stoga, dok bi burata napravljena od svežeg mleka potencijalno mogla da pruži zdravstvene koristi za creva, standardna burata prvenstveno doprinosi zdravlju creva kroz svoj ukupni nutritivni sadržaj, a ne kroz žive probiotike.

Kako konzumirati burata sir

Održavanje zdravlja creva i smanjenje rizika od osteoporoze neke su od najvažnijih prednosti burata sira. Evo kako možete da uključite ovaj sir u svoju ishranu.

  • Klasična Caprese salata: Sa svežim paradajzom, bosiljkom i malo balzamiko sirćeta; osnovni način konzumiranja burata sira.
  • Na tostiranom hlebu: Na tost stavite kašičicu burate, svežeg začinskog bilja i malo maslinovog ulja.
  • U pasti: Dodajte buratu svom omiljenom sosu za testeninu kako biste dobili kremastu teksturu.
  • Sa povrćem na žaru: Kombinujte buratu sa grilovanim tikvicama, patlidžanom ili paprikom.
  • Kao dodatak za picu: Kada je pica skoro pečena, stavite malo burata sira na sredinu pice i vratite je u rernu. Takođe možete dodati još sira na picu nakon pečenja.
  • Kao fil za sendviče: Složite buratu sa svežim povrćem, pečenom paprikom i malo balzamika na hleb.
  • Sa svežim smokvama i medom: Sveže smokve poređajte na tanjir, stavite burata sir i prelijte medom.
  • U salati sa voćem: Kombinujte buratu sa breskvama, nektarinama i laganim prelivom.

Saveti za posluživanje burate

Evo šta morate da znate ako hoćete da poslužite burata sir:

  • Poslužite je na sobnoj temperaturi: Burata ima najbolji ukus kada nije ohlađena.
  • Isecite je neposredno pre serviranja: Da biste sačuvali kremasti centar, isecite buratu neposredno pre jela.
  • Minimalno je začinite: Neka prirodan ukus sira zablista uz jednostavne začine poput soli i bibera.

Neželjeni efekti burata sira

Burata sir, iako je ukusan i nudi neke nutritivne prednosti, takođe ima potencijalne neželjene efekte:

  • burata je bogata zasićenim mastima, koje, kada se konzumiraju u prekomernim količinama, mogu doprineti povišenom nivou holesterola i povećati rizik od srčanih oboljenja
  • njegova kremasta, bogata priroda znači da je burata takođe bogata kalorijama, što može dovesti do povećanja telesne težine ako se konzumira često ili u velikim količinama
  • kao mlečni proizvod, burata sadrži laktozu; osobe intolerantne na laktozu mogu imati probleme sa varenjem kao što su nadimanje, gasovi i dijareja nakon što ga konzumiraju

Važno je da u burata siru uživate u umerenim količinama kao delu uravnotežene ishrane, posebno ako imate već postojeće zdravstvene probleme ili osetljivost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo