Neredovne stolice regulišu se uz 5 vrsta namirnica, tvrdi lekar

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lekovi mogu da budu od pomoći, ali izmena jelovnika je najbolji način da počnemo terapiju

Sa medicinskog stanovišta, ipak ne postoji "magična" namirnica koja bi mogla da olakša probavu Foto: Shutterstock

Neredovne stolice, osećaj neprijatne nadutosti u stomaku često su posledica neodgovarajuće ishrane, nedovoljne količine vode i predugog sedenja. Stručnjaci napominju da se ove stomačne tegobe po pravilu ne leče medikamentima, prva terapija je promena načina ishrane, a ovih 5 namirnica mogu da budu od velike pomoći.

- Dosta pacijenata se bori sa zatvorom, lekovi mogu da budu od pomoći, ali izmena jelovnika je najbolji način da počnemo terapiju  - smatra gastroenterolog dr Mikhail Yakubov.

Kivi

Neredovne stolice mogu da se dobro regulišu uz kivi, koji se smatra skrivenim draguljem za dobru probavu, kaže Yakubov.

- Kivi je bogat rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, ali sadrži i enzim koji se zove aktinidin, koji veoma brzo razgrađuje široki spektar belančevina i tako stimuliše varenje - precizira dr Yakubov. Ovo voće ima male količine šećera i ne izaziva nadimanje, preporuka je da se u slučaju neredovnih stolica konzumira 1 do 2 kivija dnevno.

Ovsena kaša

Ovsena kaša puna je rastvorljivih vlakna, posebno beta-glukana, koji omekšavanju stolicu dobrom apsorpcijom vode. Na ovaj način lakše je i pražnjenje creva, savetuje sa jedna porcija obične ovsene kaše, bez dodataka u vidu čokolade ili veštačkih šećera.

Nedavna studija otkriva da redovno konzumiranje ovsene kaše može da pomogne u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti.

- Samo izbegavajte kaše sa dosta dodatnog šećera koje mogu da uspore pokretljivost creva i ponovo dovedu do zatvora - napominje dr Yakubov.

Čia semenke

Čia semenke mogu da apsorbuju 12 puta više tečnosti od svoje težine i formiraju supstancu sličnu gelu koja omekšava stolicu. Bogate su omega-3 masnim kiselinama i vlaknima.

Dr Yakubov savetuje jednu do dve kašike čia semenki sa vodom ili jogurtom. Pre konzumacije potrebno je da potopljene semenke odstoje 10 minuta.

Kafa

Neredovne stolice mogu da se uspešno regulišu uz običnu kafu, koja stimuliše rad debelog creva. Kod nekih osoba može da dođe do potrebe za pražnjenjem creva u roku od nekoliko minuta posle konzumacije. Stručnjaci upozoravaju da ovaj napitak može da dovede i do dehidracije i pogorša simptome zatvora, zato je preporuka da se posle kafe uvek popije jedna čaša vode.

Kuvani spanać

Spanać (Spinacia oleracea) je izvor vitamina, minerala, vlakana i antioksidanasa. Sadrži vredne minerale kao što su gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamine A, C, E, K, B i omega-3 masne kiseline.

- Spanać je dobar izvor magnezijuma, koji apsorbuje vodu i pomaže kod konstipacije. Zbog bogatstva vlaknima i gvožđa je od velike pomoći ako je zatvor povezan sa anemijom -  kaže dr Yakubov.

Savetuje se kuvani spanać koji je lakši za varenje, posebno ako smo skloni nadimanju. Dr Yakubov naglašava da od pomoći mogu da budu i druge vrste voća bogatih vlaknima, povrće, integralne žitarice.

- Sa medicinskog stanovišta, ipak ne postoji "magična" namirnica koja bi mogla da olakša probavu. Najbolje je da pratimo svoje telo i utvrdimo koja nam hrana omogućava nesmetano varenje - navodi doktor.