Većini ljudi sa stomačnim tegobama zapravo ne smeta gluten, pšenica nije neprijatelj
Mnogi ljudi koji imaju sindrom iritabilnog creva i koji veruju da su osetljivi na gluten ili pšenicu uglavnom zapravo uopšte ne reaguju na ove sastojke
Uprkos samoproceni, studija naučnika sa McMaster University pokazuje da su gluten i pšenica bezbedni za mnoge ljude koji imaju sindrom iritabilnog creva (IBS). Nova studija otkrila je da mnogi ljudi sa IBS, koji veruju da su osetljivi na gluten ili pšenicu možda zapravo uopšte ne reaguju na ove sastojke.
Na gluten ne raguju svi isto
Sindrom iritabilnog creva je crevni poremećaj koji može da bude iscrpljujuć i otežava svakodnevni život, a njegov osnovni uzrok je nejasan. Studija, objavljena u časopisu „The Lancet Gastroenterology and Hepatology“, obuhvatila je učesnike koji imaju klinički dijagnostikovan IBS a koji su izjavili da se osećaju bolje kada jedu hranu bez glutena. Ovim osobama date su žitarice koje su sadržale gluten, integralnu pšenicu ili nijedno od toga - bez saznanja šta je šta, nasumičnim redosledom.
Istraživači su otkrili da je broj ljudi koji su iskusili gore simptome bio sličan u sve tri grupe, uključujući i placebo bez glutena, što sugeriše da očekivanja i uverenja, a ne sami sastojci, mogu biti pokretači simptoma u mnogim slučajevima.
- Pacijenti koji veruju da im smeta gluten ne reaguju svi na isti način. Neki zaista imaju osetljivost na ovaj protein iz hrane, ali za mnoge druge, samo uverenje je ono što pokreće njihove simptome i naknadne izbore da izbegavaju hranu koja sadrži gluten - kaže glavni autor studije Premysl Bercik, profesor na McMaster's Department of Medicine.
Psihološka podrška pomaže da se destigmatizuju gluten i pšenica i ponovo bezbedno uvedu u ishranu
Kada je učesnicima kasnije rečeno koje čokolade izazivaju gastrointestinalne simptome, većina nije promenila svoja uverenja ili ishranu. Profesor Bercik kaže da nalazi ukazuju na to da neki pacijenti sa sindromom iritabilnog creva mogu da imaju koristi, pored dijetetskih smernica, i od psihološke podrške i personalizovane nege.
- Ono što treba da poboljšamo u našem kliničkom lečenju ovih pacijenata jeste da dalje radimo sa njima, a ne samo da im kažemo da gluten nije okidač i da krenemo dalje. Mnogi od njih mogu da imaju koristi od psihološke podrške i smernica kako bi im se pomoglo da destigmatizuju gluten i pšenicu i ponovo ih bezbedno uvedu u ishranu - naglašava profesor Bercik.
Ljudima više smeta psihološki fenomen poznat kao nocebo efekat nego protein iz hrane
Studija tako baca svetlo na to zašto mnogi ljudi sa sindromom iritabilnog creva nastavljaju da izbegavaju gluten, čak i kada to možda nije pravi uzrok njihovih simptoma. Prema istraživačima, psihološki fenomen poznat kao nocebo efekat, gde sama negativna očekivanja mogu da pokrenu stvarne simptome, mogao bi delimično da bude razlog. Profesor Bercik kaže da snažna uloga društvenih medija i onlajn zajednica takođe može da podstakne ideje da je gluten štetan.
Postoji snažan uticaj interneta. Mnogi pacijenti objavljuju koliko se loše osećaju zbog glutena. Naravno, to utiče i na druge, kaže Bercik, dodajući da je za neke ljude koji žive sa sindromom iritabilnog creva izbegavanje glutena način da preuzmu kontrolu nad svojom situacijom.
- Nastavak ishrane bez glutena može pacijentima da pruži praktičnu metodu da pokušaju da kontrolišu svoje simptome, iako to znači praćenje nepotrebnih ograničenja u ishrani - ističe profesor Brecik.