Sočivo je izuzetno zdrava zrnasta mahunarka čije jestivo seme još zovu i leća. Nutritivno je veoma bogata namirnica i veliki je izvor gvožđa, magnezijuma, vitamina B6, fosfora, cinka, kao i minerala. Pored toga, obiluje proteinima, a siromašno je mastima.
Sočivo je inhibitor tripsina, jer sadrži relativno veliku količinu fitata. Tripsin je enzim koji je važan za proces varenja, a fitati imaju sposobnost da smanje apsorpciju minerala iz sočiva. Zbog toga, da bismo sočivo pripremili na adekvatan način, treba ga preko noći potopiti u mlaku ili toplu vodu. Tako će se količina fitata u njemu smanjiti i apsorpcija će biti bolja. čime će se količina fitata smanjiti.
Sočivo je odlično za poboljšavanje varenja jer sadrži nerastvorljiva vlakna koja skraćuju vreme zadržavanja hrane u digestivnom traktu. Na taj način učestvuje u prevenciji raka debelog creva. Visok sadržaj gvožđa pomaže u regulisanju anemije, nivoa gvožđa i hemoglobina, a Vitamin B6 povoljno utiče na nervni i na kardiovaskularni sistem. Zbog velike količine purina, ne preporučuje se u ishrani obolelih od gihta.
Pored toga što ne sadrži masti, sočivo ne sadrži ni loš holesterol. Njegova rastvorljiva vlakna snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, i tako učestvuju u regulaciji lučenja insulina kod osoba obolelih od dijabetesa.
Potrebno:
Priprema:
Izdinstajte luk dok ne postane staklast, pa dodajte iseckanu šargarepu. Dolivajte vodu i dinstajte pola sata. Dolijte ostatak vode u šerpu, kao i sočivo koje je stajalo u vodi najmanje 5 sati. Na laganoj vatri lagano kuvajte još najviše 40 minuta. Začinite umućenim jajetom, dodajte kari, malo kurkume i papriku. Biber pospite pre služenja.
Potrebno:
Priprema:
Sočivo držite u vodi ili u mleku nekoliko sati, nakon toga ga prokuvajte na laganoj vatri. Ocedite tunjevinu od ulja, pa sjedinite. Vežite sastojke posnim majonezom i dodajte malo senfa, može biti pikantan, po želji. Ukrasite mirođijom.
Priprema:
Baza ove salate je skuvana cvekla. Ocedite je i isecite na kolutove. Izmrvite sir i dodajte sočivo. Najbolje je u činiju slagati red po red. Posipati svaki red marinadom od belog luka, maslinovog ulja, majčine dušice i nane. Začinite po želji, i dodajte korijander.