Naslovna / Ishrana

Pašteta od povrća sa orasima i leblebijama za zdrav jutarnji obrok

Priredio/la: I. V. |11:00 - 06. 02. 2022.

Ovu paštetu, prepunu mediteranskih ukusa, najbolje je služiti na svežem, hrskavom hlebu, uz hleb od raznovrsnih žitarica ili uz krekere

pašteta od povrća Ovu paštetu, prepunu mediteranskih ukusa, najbolje je služiti na svežem, hrskavom hlebu Foto: Shutterstock

Pašteta od povrća, posebno ako je sami pravite, sjajan je izbor za zdrav početak dana i prvi jutarnji obrok. Može mnogo da pomogne i ako vam u goste dolaze osobe koje ne jedu namirnice životinjskog porekla, a dobro će poslužiti i kao predjelo ili kao posluženje na zabavama. Povrćnu paštetu, prepunu mediteranskih ukusa, služite na hrskavom hlebu ili hlebu od raznovrsnih žitarica, kako bi kompletirali sve nutrutivne prednosti ove namirnice. 

Potrebni sastojci

1 šargarepa
1 plavi patlidžan
1 crvena paprika
1 glavica belog luka
1 kašika maslinovog ulja
malo bibera
1 konzerva leblebija, oceđene i isprane
35 g mlevenih oraha
12 sušenih paradajza (namočenih 10 minuta u tek provrelu vodu)
2 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
1 kašika kapra

Priprema paštete od povrća

Zagrejte rernu na 190°C. Šargarepu, patlidžan i crvenu papriku iseckajte na komadiće, kockice, i  rasporedite na ravan pleh obložen papirom za pečenje. Začinite povrće solju i biberom.
Uzmite glavicu belog luka i odsecite joj gornji deo tako da budu vidljivi samo vrhovi svakog čena. Glavicu prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite pa zatim umotajte u limenu foliju. Pecite povrće i beli luk 30 minuta, sve dok ne omekšaju, a posle toga ih ostavite da se ohladi. Dodajte povrće i beli luk u blender, sa ostalim sastojcima, i mešajte dok ne dobijete glatku masu, odnosno paštetu.
Ovako spremljenu paštetu možete da čuvate u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 5 dana. Poslužite je sa svežim, hrskavim hlebom ili sa krekerima.
Prijatno!

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo