Naslovna / Ishrana

Čorba od crvenog sočiva kao zamena za mesni obrok

Priredio/la: I. V. |13:00 - 25. 02. 2022.

Sočivo je pomalo zaboravljena starinska namirnica, ali, ako izbegavate previše mesa u ishrani, a ne želite da vam nedostaju proteini, čorba od sočiva je idealan obrok, i to „na kašiku“

crveno sočivo Čorba od crevnog sočiva bogata je proteinima Foto: Shutterstock

Crveno sočivo se danas slobodno može nazvati zaboravljenom namirnicom, iako je veoma zdrava namirnica. Bogato je proteinima, pa može poslužiti kao alternativa mesu, a još važnije je što je reč o lako dostupnoj i jeftinoj namirnici koja se jednostavno sprema. Sočivo sadrži dosta ugljenih hidrata, veliki deo biljnih proteina, a bogate je i vitaminima i mineralima. Donosimo recept za čorbu od crvenog sočiva koju možete jesti za večeru, posle dugog i napornog radnog dana, ili poslužiti u okviru nedeljnog ručka.

Sastojci 

šolja crvenog sočiva
2 kašike maslinovog ulja
glavica crnog luka
2 šargarepe
2 čena belog luka
svež paradajz
lovorov list
majčina dušica
so i biber

Priprema 

Prednost crvenog sočiva je što je ne morate prethodno da ga natapate u vodi već je dovoljno samo da ga isperete nekoliko puta pod vodom. U dubljem loncu, na maslinovom ulju izdinstajte sitno naseckani crbi i beli luk i šargarepu, dok ne omekšaju. Dodajte sitno naseckan paradajz zajedno s crvenim sočivom pa dolijte vodu tako da prekrije sastojke. Zatim u lonac dodajte majčinu dušicu i lovorov list pa sastojke kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Čorbu posolite i začinite biberom po želji. Pustite da se ohladi pet minuta a zatim izmiksajte mikserom dok ne dobijete gustu, kremastu smesu. Čorbu pospite svežim sitno seckanim peršunom, vlašcem, sremušem… a možete je poslužiti uz prepečeni hleb ili krutone. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo