Naslovna / Ishrana

Proteini iz namirnica različitog porekla mogu biti zaštita od hipertenzije, tvrdi kineska studija

Priredio/la: D. T.|14:30 - 22. 03. 2022.

Kod više od polovine osoba koje su koristile različite izvore proteina u ishrani nisu primećeni simptomi i znaci visokog krvnog pritiska

Proteini iz namirnica Uravnotežena ishrana bogata proteinima iz različitih izvora može sprečiti razvoj visokog krvnog pritiska Foto: Shutterstock

Proteini iz namirnica različitog porekla mogli bi da budu od pomoći kada je u pitanju zaštita od visokog krvnog pritiska, pokazuje nova kineska studija. Krvni pritisak je sila kojom krv deluje na zid krvnog suda/arterije i varira u zavisnosti od snage srčane funkcije, elastičnosti arterija, ukupne količine cirkulišuće krvi. Ukoliko se ne leči visok krvni pritisak može usloviti nastanak kardiovaskularnih tegoba, šloga, bolesti bubrega.

Proteini mogu smanjiti rizik od visokog pritiska

Naučnici veruju da je hipertenzija kombinacija nekih spoljašnjih činilaca na koje nekada ne možemo da utičemo i životnih navika na koje možemo da delujemo. Poznato je da je izbalansirana ishrana ključ dobrog zdravlja, a sve češće se govori o proteinima kao faktorima koji mogu smanjiti rizik od nastanka hipertenzije.

Prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv u Americi (NHLBI)visok krvni pritisak za odrasle se definiše kao 140 mm Hg ili viši za gornji krvni pritisak, i 90 mm Hg ili viši za donji krvni pritisak.

Studija koju je vodio dr Ksianhui Kin sa Univerziteta u Guangdžou u Kini, istraživala je vezu između proteina i novonastale hipertenzije. Konzumiranje proteina iz različitih izvora može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska, zaključak je studije koja je objavljena u časopisu Hypertension.

Kako se može razumeti delovanje proteina

Stručnjak za ishranu Tracy Parker smatra je da je ova studija dokaz da je upotreba proteina iz različitih vrsta namirnica važan deo prevencije hipertenzije i činilac zdrave ishrane.

-I pored toga što je ova studija opservacijska, ona sugeriše da konzumiranje odabranih biljnih i životinjskih proteina može biti od pomoći pri kontroli krvnog pritiska i zaštiti srca. U ovom momentu potrebna su dodatna istraživanja različitih principa ishrane kako bi se delovanje proteina u potpunosti razumelo – kaže Parker.

Ovo istraživanje je zajednički projekat University of North Carolina u Čepel hilu u Severnoj Karolini i Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CCDC). Istraživanjem je obuhvaćeno 47 odsto kineske populacije. U fazama na svake dve do četiri godine skupljani su podaci od 1989. do 2015. godine. U fazi iz 2009. skupljani su uzorci krvi.

Proteini iz osam grupa namirnica

Ova nova kineska studija zasnovana je na podacima koji datiraju od 1997. do 2015. godine. U istraživanje nisu bile uključene osobe koje su već imale hipertenziju i oni ispitanici koji nisu dva puta bili anketirani ili čiji su podaci o ishrani bili nepotpuni. Nutricionisti su prikupljali podatke na osnovu direktnog kontakta, ispitivan je trodnevni način ishrane na nedeljnom nivou.

Ispitivana je raznolikost i količina korišćenih proteina. U obzir su uzeti izvori proteina iz celih i rafinisanih žitarica, prerađenog i neprerađenog crvenog mesa, živine, ribe, jaja i mahunarki. Rezultati su potom generisani na osnovu izvora proteina koje je osoba koristila, svaki izvor proteina nosio je po jedan bod.

Različiti izvori proteina zaštita od hipertenzije

Tokom prosečnog praćenja navika u ishrani u trajanju od 6,1 godina, istraživači su prikupili informacije i o novim slučajevima hipertenzije. Konačna analiza obuhvatila je ukupno 12.177 učesnika. Prosek godina ispitanika bio je 41, a oko 53 odsto anketiranih su činile žene. Tokom trajanja studije, više od 35 odsto osoba je razvilo simptome hipertenzije.

Kod više od polovine osoba koje su koristile različite izvore proteina u ishrani nisu primećeni simptomi i znaci visokog krvnog pritiska. Istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su koristili, na primer, u velikim količinama samo dva izvora proteina razvili simptome hipertenzije. Dr Kin kaže da nije iznenađen rezultatima.

– Uravnotežena ishrana bogata proteinima iz različitih izvora može sprečiti razvoj visokog krvnog pritiska – kaže dr Kin.

Šta je sigurno?

U sledećoj fazi naučnici nameravaju da u istraživanje uključe osobe drugih nacionalnosti iz različitih regiona. Istraživači žele da otkriju koji se proteini i u kojim količinama koriste u različitim regijama i kako štite od visokog pritiska

Stručnjaci u međuvremenu naglašavaju da ishranu baziramo na voću, povrću, ribi, celovitim žitaricama. Bitno je na maksimalnu moguću meru sniziti unos soli, šećera, zasićenih masnoća, kolača, keksa, nezdravih grickalica. Neke dobre životne navike, kao što su redovna fizička aktivnost, izbegavanje pušenja mogu umanjiti mogućnost od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo