Naslovna / Ishrana

Koliko koristi od mleka i mlečnih proizvoda imaju odrasle osobe

Piše: Vesna Stanimirović|9:00 - 29. 05. 2022.

Mleko kao životna namirnica ima veliki nutritivno – fiziološki značaj. Posebno je vredno u ishrani dece, starih i bolesnih osoba, kaže Ana Todorović, dijetetičar-nutricionista

mleko Mleko je važna namirnica kod odojčadi, dece i starijih ljudi, ali postoje i neka stanja organizma koja iziskuju isključenje mleka iz ishrane – kaže dijetetičar-nutricionista Ana Todorović Foto: Shutterstock/ print screen/youtube/RTS Ordinacija

Mleko i mlečni proizvodi u ishrani ljudi osim punovrednih belančevina obezbeđuju i lako svarljivu mast, šećer, mineralne materije, lipide, vitamine A i D. Dakle, veliku količinu hranjivih materija. Od vitamina, mleko sadrži B2, B6, B12, A, D i K, a kada su minerali u pitanju tu su kalcijum, fosfor, kalijum i magnezijum.

Značaj mleka u dečjem uzrastu

– Mleko je neizostavna namirnica kod odojčadi, dece, sportista, trudnica, dojilja, starih ljudi. Međutim, postoje neka stanja organizma koja iziskuju privremeno ili potpuno isključenje mleka iz ishrane. Takva su na primer gastritis i alergija na mleko. U poslednje vreme sve češće se javlja netolerancija na kravlje mleko – poremećaj u varenju laktoze (mlečni šećer). Manifestuje se grčevima, nadutošću i bolovima u stomaku – kaže za portal eKlinika, Ana Todorović, strukovni specijalista nutricionista-dijetetičar.

Prema njenim rečima, u dobi između 9 i 18 godina ljudima je neophodno 1.300 mg kalcijuma za optimalan rast kostiju. To je otprilike količina od 4 šoljice mleka ili jogurta. Unos dovoljnih količina kalcijuma u ovom dobu je značajan za pravilan razvoj skeleta, a prilike za popravku, navodi naša sagovornica, nema.

– Hronični nedostatak kalcijuma tokom adolescencije može ometati razvoj koštane mase, što može pridoneti pojavi osteoporoze u kasnijem životnom dobu. Vitamin D i fosfor zajedno sa kalcijumom izgrađuju snažne kosti. Kalcijum takođe pomaže pri regulaciji krvnog pritiska i obezbeđuje normalan rad srca – objašnjava Ana Todorović.

Mleko ili mlečni proizvodi – sličnosti i razlike

Kiselo mlečni proizvodi su lakše svarljivi, a kao i mleko, dobri su izvori punovrednih belančevina, kalcijuma, vitamina B grupe. Količina ugljenih hidrata (laktoze) u njima je smanjena u odnosu na mleko. Posebno se preporučuju osobama sa razvijenom intolerancijom na laktozu.

– Smatra se da svakodnevno unošenje ovih proizvoda omogućava uspostavljanje i normalno funkcionisanje crevnog trakta – obnavljanje mikroflore creva. Ovi proizvodi se dobijaju mlečno-kiselinskom fermentacijom pod uticajem bakterija mlečne kiseline. To su: jogurt, kiselo mleko, kefir i voćni jogurt, kao i druge vrste fermentisanog mleka. Bakterije mlečne kiseline nazivaju se probiotske bakterije, pa se često ovi proizvodi nazivaju probiotici. Na tržištu se mogu naći i prebiotici – spomenuti kiselo mlečni proizvodi. Oni sadrže dodatke određenih materija, koje predstavljaju dobru podlogu za razvoj korisnih bakterija u našim crevima. S obzirom na to da se na tržištu nalaze i proizvodi sa različitim procentom mlečne masti, mogu se preporučiti i osobama sa povišenim vrednostima holesterola i triglicerida, a i dijabetičarima – objašnjava sagovornica portala eKlinika Ana Todorović.

Kombinacija mleka i drugih namirnica, šolja mleka za dobar san

Kada su namirnice u pitanju, loša kombinacija je zeleno lisnato povrće sa mlečnim proizvodima, zato što u tom slučaju dolazi do vezivanja gvožđa i kalcijima pa izostaja pozitivan učinak hrane.  Kada na primper postoji cilj kao što je poboljšanje krvne slike, obzirom da je mleko namirnica puna belančevina ne treba je kombinovati sa mesom, a najčešća kombinacija mleka i kafe je izuzetno loša za varenje pa bi je trebalo izbegavati ili birati biljna mleka koja su mnogo lakša za varenje – savet je Ane Todorović.

Sagovornica našeg portala kaže da se šolja mleka pred spavanje preporučuje za dobar san zato što mleko u sebi sadrži triptofan. Radi se o važnoj aminokiselini, zapravo  preteči serotonina, koja pomaže u regulaciji sna, apetita i dobrog raspoloženja.

Intolerancija na laktozu – ko je ima češće, deca ili odrasli

Intolerancija na laktozu je sve češća, iako kod nas ne postoje zvanični statistički podaci u kom procentu pogađa dečju populaciju. Zastupljenost kod odraslih je takođe česta.

Razlog tome je nedostatak laktaze, enzima koji je zadužen za varenje laktoze. Znakovi poput nadutosti, bola u stomaku ili dijareje, koji slede 30 minuta do 2 sata nakon upotrebe namirnica koje sadrže laktozu, ukazuju da nedostaje laktaza i da imate intoleranciju na laktozu – ističe Ana Todorović.

Da li je odraslim osobama potrebno mleko

– Mleko sadrži kalcijum, ali i vitamin D koji je bitan za apsorpciju ovog minerala. Osim toga, u mleku ima kalijuma, fosfora i vitamina K2, koji imaju važnu ulogu u održavanju zdravih i jakih kostiju i u prevenciji nastanka osteoporoze i raznih preloma, tako da korišćenje mleka ima važnu ulogu i kod odraslih osoba. Preporuka je da čovek odrasle dobi, a prema standardima Svetske zdravstvene organizacije u toku dana unese 400 ml mleka ili kiselomlečnih proizvoda, ili 200 ml + 200 g mladog sira – kaže Ana Todorović.

Koje doba dana i koji mlečni proizvodi se preporučuju

Preporučuje se da se mlečni proizvodi konzumiraju u jutarnjim časovima, i mogu se kombinovati sa žitaricama, hlebovima od integralnog brašna, povrćem ili voćem. Trebalo bi koristiti mleka proverenih proizvođača, a ukoliko postoji mogućnost i neka koja su organskog porekla.

– Dobra za konzumiranje su i biljna mleka kod kojih treba voditi računa da nemaju dodatke šećera, poboljšivača ukusa i slično.  Jedan od najzdravijih kiselo mlečnih proizvoda je kefir, koji često nije omiljen zbog specifičnog ukusa, ali je najzdraviji za naša creva i ima jak antikancerogeni učinak. Masni sirevi, kačkavalji i jaki umaci na bazi pavlake sadrže značajnu količinu masnoća i često mogu biti direktan uzročnik pojave holesterola i triglicerida. Zato treba biti jako umeren u konzumiranju istih – poruka je Ane Todorović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nastic
5:53, 01. 06. 2022.
Odgovori

Svakih koliko meseci se meri holesterol ?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo