Čorba od bundeve: zdrava, okrepljujuća, a jeftina!

Priredio/la: I. V.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Bundeva se u narodu tretira i kao i hrana i kao lek, jer je bogata vitaminima i mineralima, hranljiva je, a uopšte ne goji. Sezona jesen/zima uglavnom je obojena nijansama bundeve. Lepa je kao ukras u domu, a još lepša na trpezi

Zbog bogatstva vitamina i minerala koje u sebi sadrži bundeva ne samo da je zdrava hrana, već je možemo tretirati i kao prirodni lek. Sam plod sadrži oko 90 odsto vode, masnoća skoro i nema, a 100 grama ovog ploda sadrži samo tridesetak kalorija i lako se vari. Kao takva, idealna je namirnica za dijetu kojom želite da skinete višak kilograma. Međutim, mnogo važnije od toga je što je ovaj jesenji plod bogat vitaminima C i B grupe - B1, B2, B3, B6, sadrži provitamin A, karotin, folnu kiselinu. Kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe su minerali kojima obiluje bundeva. Bogata je biljnim proteinima, belančevinama. Sadrži i pektine, celulozu, razna biljna vlakna...

I predjelo i kompletan obrok

Sezona jesen/zima uglavnom je obojena nijansama bundeve. Lepa je kao ukras u domu, a još lepša na trpezi. Bundeva je jedna od omiljenih namirnica domaćica, jer osim što je zdrava, ovaj plod može da se kupi za malo novca a da se njime nahrani cela porodica. Tako je, na primer, čorba od bundeve omiljena tokom hladnih dana. Može da posluži kao predjelo, ali i kao kompletan obrok. Probajte naš recept!

bundeva čorba
Čorba od bundeve može biti kompletan obrok   Foto: Jade Aucamp/Unsplash

Recept za čorbu od bundeve (sastojci)

600 g očišćene bundeve, iseckane na kockice

litar vode, po potrebi dodajte još

2 lovorova lista

3 šargarepe

čaša pavlake

komad piletine (karabatak ili belo meso) ili teletine (komad rebra)

glavica crnog luka

prstohvat soli

kašika zejtina

kašičica maslinovog ulja

malo seckanog peršuna

so i biber

Priprema

Iseckati očišćenu bundevu i šargarepu na kockice. U loncu propržite seckani crni luk. Sipajte vodu i dodajte meso (ako spremate čorbu s mesom). Ostaviti vodu s mesom da se krčka oko pola sata. Zatim dodajte seckanu bundevu, lovor, so, biber i ostaviti da se kuva na umerenoj vatri. Kada bundeva i šargarepa smekšaju izvadite meso, odvojte ga od kostiju (ako ih ima) i sitno ga iseckajte. Skuvanu bundevu i šargarepu izmiksajte/propasirajte mikserom, dodajte sitno seckano meso, ako je masa previše gusta, dodajte još malo vode, sitno seckani peršun i kašiku maslinovog ulja.

Pavlaku možete celu dodati u sjedinjenu smesu ili dodati po kašiku u svaku porciju. U čorbu takođe možete staviti komadiće dvopeka, krotone, kuglice za supu ili komadiće starog prepečenog hleba kako biste dobili kompletan obrok.

Prijatno!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>