Naslovna / Ishrana

Zbog osetljivog želuca treba izbegavati određene namirnice

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 07. 07. 2022.

Zdravlje i pokretljivost creva su osnova dobrog varenja, ali pojedine namirnice mnogima jednostavno, „teško padaju na stomak“

osetljiv želudac Neke namirnice se teže vare ako imamo osetljiv želudac, pa sa njihovim unosom ne treba preterivati, ili ih treba potpuno izbaciti iz ishrane Foto: Shutterstock

Osetljiv želudac, ali i potpuno zdrav, može da bude „na udaru“ nekih namirnica koje se teže vare. Osobe koje inače imaju problem sa varenjem i probavom treba da povedu računa o izboru hrane, ali da sprovedu još neke korisne savete i životne navike.

Pržena hrana je napad na osetljiv želudac

Sadrži previše masnoća i može da izazove dijareju. Za to je najčešće zaslužna velika količina ulja. Ali, visokokalorični  umaci, masni komadi mesa, kao i poslastice koje sadrže puter ili previše slatkih filova, takođe mogu da izazovu ovakve probleme.

Sve ovo je, naravno, izuzetno ukusno. Ipak, bolje je da birate pečenu ili grilovanu hranu i lagane umake ili prelive koji sadrže povrće, umesto putera ili kajmaka.

Agrumi mogu da iziritiraju osetljiv želudac

Budući da imaju visok procenat kiselosti, nekim ljudima mogu da iziritiraju  želudac i stvore kiselinu. Treba ograničiti unos narandži, grejpfruta i drugo citrusnog voća ako vam je stomak osetljiv.

Takođe, ako volite da pijete limunadu, pravite je sa toplom vodom.

Hrana sa velikom količinom veštačkih zaslađivača

Bilo koja namirnica koja u sastavu sadrži sorbitol, čak iako ne sadrži šećer, može da bude uzrok grčeva i dijareje. Obično su to bombone, žvake, pudinzi, šlagovi, i slično. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) upozorava da čak i ako unosimo male količine sorbitola dnevno, možemo da imate problem sa varenjem.

Pogledajte obavezno sastav i proizvođačku deklaraciju proizvoda, ukoliko vam je osetljiv želudac. Aditive i veštačke zaslađivače izbegavajte što je više moguće.

I previše vlakana može da optereti osetljiv želudac

Hrana bogata zdravim ugljenim hidratima, poput integralnih žitarica i povrća, dobra je za varenje. Ali, ako ih jedemo previše, ili naglo unesemo u velikim količinama, naš probavni sistem može da ima problema sa prilagođavanjem. Rezultat će biti gasovi i nadimanje.

Zato je najbolje postepeno povećavati količinu vlakana koju jedemo.

Pasulj nadima i izaziva gasove ako nam je osetljiv želudac

Prepun je zdravih proteina i vlakana, ali sadrži i šećere koji se teško vare i koji izazivaju gasove i grčeve. Do njih dolazi zato što naše telo nema enzime koji bi  mogli da ih razgrade. Umesto njih, ovaj posao obavljaju dobre bakterije u našim crevima, ispuštajući u tom procesu gas.

Ono što možemo da uradimo da sebi olakšamo je da pasulj držimo potopljen u vodi najmanje 4 sata pre kuvanja.

Kupus i krstasto povrće takođe mogu da padnu „teško na stomak“

Krstasto povrće, poput brokolija i kupusa, sadrži iste šećere koji čine pasulj namirnicom koja proizvodi gasove. Bogatstvo vlakana takođe može da ih učini teškim za varenje. Takođe, ovo povrće spada u grupu namirnica koje su ipak lakše svarljive i za „običan“ ali i osetljiv želudac, ako ih skuvamo, odnosno termički obradimo.

Fruktoza je često razlog zdravstvenih neprijatnosti

Hrana zaslađena frukotozom, uključujući gazirane napitke, slatkiše, voćne sokove i pecivo – predstavlja ono što je nekim ljudima najteže svarljivo. Dovodi do dijareje, nadimanja i grčeva.

Nismo rekli ništa novo ako kao bolji izbor sugerišemo prirodne sokove, vodu, izbegavanje testa i čokoladnih poslastica. Uz prženu hranu, fruktoza u sličnim namirnicama najčešći je uzrok čestih poseta hitnoj pomoći kada sa njima preteramo.

Začinjena i ljuta hrana je primamljiva, ali…

Pojedini ljudi dobiju probavne smetnje ili gorušicu čim ih unesu, posebno kada je u pitanju obilan obrok. To su takođe često ljudi koji ljutu ili jako začinjenu hranu prosto obožavaju i ne mogu da joj odole.

Studije kažu da je ljuti sastojak čili papričica, kapsaicin, uz sva svoja korisna svojstva, najveći krivac za lošu reakciju želuca.

Mlečni proizvodi i netolerancija na laktozu

Ako vam ova hrana izaziva dijareju, nadimanje i gasove, možda ste netolerantni na laktozu. To znači da vam nedostaje enzim koji vari šećer u mleku i drugim mlečnim proizvodima.

Izbegavajte mleko i mlečne proizvode jer vam čak i mala količina može stvoriti velike probleme. Postoje mnoga zamenska mleka koja su ukusna i korisna, a koja ne sadrže laktozu.

Pepermint izaziva gorušicu

Možda niste znali da pepermint može da izazove ozbiljan refluks kiseline. U najvećem broju slučajeva, posledica je žgaravica. Slična reakcija može da bude u slučaju čokolade ili kafe.

Saveti za izbegavanje problema

Stručnjaci kažu da se svi navedeni problemi izbegavaju uzimanjem više manjih obroka i smanjenjem viška kilogramam. Jedite manje porcije i nikako nemojte ležati odmah nakon jela.

Osluškujte svoj organizam. Ako vidite da vam neka hrana ne prija budući da vam je želudac očigledno osetljiv i reaguje na nju, izbegavajte je.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo