Naslovna / Ishrana

Namirnice koje ne povećavaju nivo šećera u krvi

Priredio/la: O.M|11:00 - 22. 08. 2022.

Pojedine namirnice osim što mogu da reguliše nivo šećera u krvi, mogu biti dobre i kao prevencija protiv dijabetesa

namirnice koje snižavaju šećer Orašasti plodovi obiluju dobrim masnoćama i dragocenim antioksidansima, koji su veoma važni za zdravlje organizma u celosti Foto:Shutterstock

Namirnice koje ne povećavaju nivo šećera u krvi korisne su naročio za ljude koji imaju sklonost ka dijabetesu ili već imaju ovaj zdravstveni problem. Većina hrane koju koristimo u svakodnevnoj ishrani puna je šećera, što predstavlja i jedan od razloga za višak telesne težine. Postoje namirnice koje možemo jesti sa manje bojazni da ćemo dobiti kilograme, ali i da će nam „skočiti“ šećer u krvi.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su idealne namirnice za zdravlje srca i pluća. Oni obiluju dobrim masnoćama i dragocenim antioksidansima, koji su veoma važni za zdravlje organizma u celosti.

Oni su zbog svoje nutitivne vrednosti poželjni kao zdrava užina. Sadrže malu količinu šećera, a puni su vlakana. Šaka badema, lešnika, pistaćija ili bilo kog drugog orašastog voća pravi su izbor za zdravu i hranljivu užinu.

Namirnice koje ne podižu nivo šećera u krvi su i neke vrste sireva

Nisko masne vrste poput svežeg sira, rikota sira ili mocarele su izbori sa visokim sadržajem proteina koji pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi. Možete bezbrižno da uživate u četvrtini šolje svežeg sira sa pola šolje voća, komadiću sira sa malo masti ili rikoti namazanom na krekere od celog zrna.

Humus ne povećava nivo šećera u krvi

Humus  ima ugljene hidrate, ali  telo ih polako vari. To znači da se ne apsorbuju tako brzo kao drugi ugljeni hidrati i da neće povećati nivo šećera u krvi. Slanutak u humusu čini da je pun vlakana i proteina koji će vas zasititi.

Namirnice koje ne podižu nivo šećera u krvi su i jaja

Umućeno belance je dobro za brz unos proteina u organizam. Ili tvrdo skuvajte nekoliko belanaca, čuvajte ih u frižideru  i možete ih pojesti za užinu.

Jogurt kao odlična užina

Pomešajte malo svežeg voća u običan jogurt sa niskim sadržajem masti za slatku poslasticu koja sadrži malo ugljenih hidrata i odličnu užinu pre treninga.

Namirnice koje spadaju u zdrav obrok su i kokice

Kokice su niskokalorične i sadrže vrlo malo šećera, zbog čega predstavljaju dobar izbor grickalica. Uz malo soli, to je savršena slana užina za popodne.

Avokado je ukusan i zdrav

Avokado je veoma hranljiv i u sebi sadrži široki spektar nutrijenata, među kojima je mnogo vitamina i minerala. Samo 100 g avokada sadrži vitamin K, vitamin C, kalijum, vitamin B5, vitamin B6 i vitamin E, kao i male količine magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, cinka, fosfora, vitamina A, B1, B2 i B3. Uz to, sadrži i 160 kalorija, 2 grama proteina i 15 grama zdravih masti, ne sadrži holesterol i natrijum, a ima i veoma mali procenat zasićenih masti.

Zgnječite avokado, dodajte malo belog luka i malo soka od limete i uživajte u zdravom obroku.

Tuna za obrok bez šećera

Tuna je bogata hranjivim sastojcima, jer sadrži minerale poput kalijuma, selena i magnezijuma. Osim toga sadrži velike količine vitamina B kompleksa i omega-3 masne kiseline koje su od ključnog značaja za zdravu ishranu, a sadrži i minimalne količine šećera. To je čini savršeno zdravim obrokom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo