Naslovna / Ishrana

Slatki krompir i njegovih pet blagodeti za naše zdravlje

Priredio/la: S.St.
9:00 - 19. 11. 2022.

Sa rastućom popularnošću ketogene dijete, ugljeni hidrati posebno u poslednje vreme došli su na loš glas. Međutim, nisu svi ugljeni hidrati isti kada je u pitanju dobrobit našeg organizma. Slatki krompir, ili batat, može da bude posebno koristan za naš kompletan organizam

slatki krompir batat Slatki krompir, ili batat, može da bude posebno koristan za naš kompletan organizam Foto: Shutterstock

Slatki krompir, kako se navodi u brojnim istraživanjima, može da bude posebno koristan za naše zdravlje, od toga da smanjuje rizik od određenih bolesti do toga da pomaže da postignemo da nam telo izgleda onako kako smo oduvek želeli.

1. Slatki krompir smanjuje višak težine

Iako smo možda razmišljali o tome da odustanemo od ugljenih hidrata da bismo izgubili višak težine, istraživanja pokazuju da konzumiranje slatkog krompira zapravo može da olakša skidanje viška kilograma. Studija iz 2019. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da su u grupi odraslih zaposlenih sa prekomernom težinom između 30 i 50 godina starosti, oni koji su dva obroka dnevno zamenili šejkovima na bazi slatkog krompira izgubili na težini, telesnu masnoću i snizili BMI (Body Mass Index – indeks telesne mase).

2. Stabilizuje šećer u krvi

Ako se suočavamo sa velikim kolebanjima šećera u krvi, redovno konzumiranje malo batata može da nam pomogne da izbegnemo nagle padove nivoa šećera u krvi. Ista studija o nutrijentima iz 2019. otkrila je da su šejkovi za zamenu obroka od slatkog krompira pomogli pacijentima obuhvaćenim ovim proučavanjem da stabilizuju šećer u krvi, a četiri grama dijetetskih vlakana u svakom slatkom krompiru srednje veličine mogu da pomognu u postizanju ovog cilja.

3. Slatki krompir reguliše probavu

Ako smatramo da nam varenje nije kako bi trebalo da bude, a probava nije redovna, konzumiranje više slatkog krompira u našoj ishrani može da pomogne. Kontrolisanim ispitivanjem iz 2016, objavljenim u časopisu Cancer Nursing, otkriveno je da su među grupom pacijenata sa leukemijom, oni koji su 200 grama slatkog krompira dodavali dnevnoj ishrani imali smanjenu stopu opstipacije.

4. Poboljšava vid

Kada su nam roditelji govorili da je određeno voće i povrće dobro za naš vid, bili su u pravu. Prema istraživanju predstavljenom 2010. godine na American Academy of Ophthalmology (AAO) – Middle East-Africa Council of Ophthalmology (MEACO) Joint Meeting, otkriveno je da je beta-karoten efikasan u poboljšanju vida kod određenih pacijenata sa pigmentoznim retinitisom, neizlečivim naslednim poremećajem koji utiče na mrežnjaču, što može dovesti do slepila.

5. Slatki krompir vodi do dugovečnosti

Ako želimo da uživamo u dužem, zdravijem životu, neka slatki krompir postane redovna namirnica u planiranju obroka. Kako se navodi u pregledu istraživanja iz 2016. objavljenom u časopisu Scientific Reports, osobe sa višim nivoima beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A, snažan antioksidans, koji ima ključnu ulogu u održavanju zdravog vida, kože i neuroloških funkcija, imale su manje šanse da umru od bilo kog uzroka smrtnosti od onih sa nižim nivoima beta-karotena.

Treba li više razloga da batat postane deo naše redovne ishrane.

Potpis za sliku: Slatki krompir, ili batat, može da bude posebno koristan za naš kompletan organizam Foto Shutterstock

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo