Naslovna / Ishrana

Najbolje voće za bubrežne bolesnike, bez kalijuma i fosfora

Priredio/la: D. T.|11:00 - 04. 11. 2022.

Bubrezi sa smanjenim kapacitetom, nisu u stanju da uklone višak kalijuma, pa nivo kalijuma u organizmu raste, a visoke količine kalijuma mogu izazvati mišićnu slabost, poremećaje srčanog ritma, usporen puls

voće Bubrežni bolesnici koji moraju da se pridržavaju posebne dijete često se nađu u nedoumici koje vrste voća mogu da konzumiraju Foto: Shutterstock

Voće je bogato antioksidansima, vitaminima i drugim hranjivim materijama koje su bitne za celokupno zdravlje. Bubrežni bolesnici koji moraju da se pridržavaju posebne dijete često se nađu u nedoumici koje vrste voća mogu da konzumiraju, jer postoje i namirnice bogate fosforom i kalijumom koje se ne preporučuju. Nešto veća količina kalijuma može prouzrokovati ozbiljne probleme, poput grčenja mišića i nepravilnog rada srca.

Jagode smiruju upale

Jagode su dobro voće za bubrežne bolesnike jer sadrži dve vrste fenola, antocijanine i elagitanine, koji poboljšavaju funkciju bubrega. Jak su izbor antioksidansa koji pomažu u zaštiti tela od oksidativnih oštećenja. Jagode su bogate vitaminom C, manganom i vlaknima. Sadrži antikancerogene i antiinflamatorne materije

Brusnica ima i antibakterijsko sredstvo

Veoma često se brusnica savetuje kao voće za bubrežne bolesnike. Brusnica ima antiinflamatorno i antibakterijsko svojstvo, veoma bitno za pacijente sa bolestima bubrega.

Borovnica štiti kosti i kožu

Jedna šolja borovnica sadrži 114 grama kalijuma i 18 miligrama fosfora, ali i visok sadržaj antioksidansa i fitonutrijenata antocijanidina, koji smanjuju upale i štite zdravlje bubrega. Borovnice su dobar izvor vitamina C i mangana, koji štite kosti i kožu i ublažavaju znake starenja.

Maline sprečavaju oštećenje ćelija

Crvene maline su odlično voće za bubrežne bolesnike jer sadrže elaginsku kiselinu koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala i sprečava oštećenje ćelija. Flavonoidi jačaju funkciju bubrega, maline su i dobar izvor vitamina B i C, vlakana i folata.

Jabuke regulišu i holesterol

U jednoj jabuci srednje veličine ima 195 miligrama kalijuma i 20 miligrama fosfora. Jabuka je od pomoći kod regulacije nivoa holesterola i šećera u krvi, a olakšava i probleme s probavom i zatvor. Jabuka ima i antiinflamatorna svojstva i visok sadržaj vlakana, koji snaže funkcije bubrega.

Grožđe obiluje vitaminima C i K

Grožđe je još jedno voće za bubrežne bolesnike. Jedna šolja grožđa sadrži 288 miligrama kalijuma i 30 miligrama fosfora. Grožđe obiluje vitaminima C i K, a nekad se nedostatak ovih vitamina dovodi u vezu sa oboljenjem bubrega. Grožđe je bogato vlaknima i sadrži male količine minerala poput bakra, mangana i magnezijuma.

Ananas pomaže kod kamena u bubregu

Ovo tropsko voće je dobar izbor namirnice sa niskim sadržajem kalijuma. Ananas sadrži bromelain, digestivni enzim koji pomaže u rastvaranju kamena u bubregu. Sadrži puno vlakana i podržava zdravlje srca komplikacije na srcu česte kod ljudi koji su na dijalizi. Dobar je izvor vitamina C značajnog za jačanje imunološkog sistema.

Limunov sok i kamen u bubregu

Bubrežnim pacijentima se savetuje unos vitamina C kojeg ima dosta u citrusima kao što su narandže, limun. Veruje se da svakodnevno konzumiranje razblaženog limunovog soka, bez šećera, može umanjiti rizik od stvaranja kamena u bubregu.

Preporučljive su i kruške, breskve, nektarine, mandarine, šljive, lubenica, trešnje. Pošto se odgovarajuće veličine porcija razlikuju od osobe do osobe, preporuka je da se posavetujemo sa stručnjakom o tome koliko voća da uključimo u svoju ishranu.

Koje voće bi trebalo da izbegavaju bubrežni bolesnici?

Pacijenti koji imaju neku bolest bubrega potrebno je da izbegavaju voće sa visokim sadržajem kalijuma. Banane su bogate kalijumom, sa oko 422 mg po banani srednje veličine, zato se ovo voće u većim količinama ne savetuje bubrežnim pacijentima. Bubrezi sa smanjenim kapacitetom, nisu u stanju da uklone višak kalijuma, pa nivo kalijuma u organizmu raste, a visoke količine kalijuma mogu izazvati mišićnu slabost, poremećaje srčanog ritma, usporen puls.

Stručnjaci zato savetuju da se ograniči ili samo povremeno u manjim količinama koriste namirnice bogate kalijumom (banane, narandže, dinja, paradajz, pasulj). Pomorandže i sok od pomorandže prepuni su antioksidansa, ali i bogati kalijumom. Savet je da se ovo voće zameni grožđem, jabukama i brusnicom.

Voće sa velikim sadržajem kalijuma?

Suvo voće ne preporučuje se osobama sa bubrežnim oboljenjima ili dijabetesom, jer sadrži dosta šećera i minerala poput kalijuma. Svega 65 grama suvih kajsija sadrži oko 755 miligrama kalijuma.

Avokado je bogat kalijumom, jedan avokado od 200 grama sadrži 975 mg kalijuma, što je skoro polovina dnevne preporučene količine za osobe sa oboljenjem bubrega.

Kivi je pun oksalata

Kivi je voće sa puno oksalata, koji bi trebalo da izbegavaju pacijenti sa kamenom u bubregu. Kivi je bogat kalijumom. Ostalo voće koje bi trebalo da izbegavaju ili ograničavaju pacijenti su mango, papaja, sok od suve šljive.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
0lga
8:58, 06. 11. 2022.
Odgovori

Puno korisnih saveta na jednom mestu. Hvala !

0lga
8:59, 06. 11. 2022.
Odgovori

Hvala za pregrst korisnih saveta.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo