Naslovna / Ishrana

Može li ćuretina da smanji rizik od bolesti debelog creva

Priredio/la: D. T.|11:00 - 25. 11. 2022.

Ubrzava metabolizam, ali se preporučuje i kao dobra alternativa osobama koje moraju da izbegavaju jaka crvena mesa

ćuretina Ćuretina je meso koje sadrži manje masnoća i više kvalitetnih proteina u odnosu na piletinu, puna je vrednih vitamina B grupe Foto: Shutterstock

Ćuretina je meso koje sadrži manje masnoća i više kvalitetnih proteina u odnosu na piletinu. Veruje se da hranjive vrednosti ćuretine mogu da pomognu kod lečenja anemije, kardiovaskularnih oboljenja, regulacije šećera u krvi. Stručnjaci smatraju da ćureće meso može da nas zaštiti od bolesti debelog creva. Savet je da izbegavamo prerađevine od ćurećeg mesa koje mogu sadržati velike količine natrijuma, konzervansa, nezdravih masti.

Ćuretina spada u red posnijih mesa

Ukoliko je ćuretina naš izbor preporuka je minimano prerađeno ćureće meso koje je i najbogatije kvalitetnim hranjivim materijama. Ćuretina spada u red posnijih mesa, 30 grama ćuretine sadrži 1 gram masnoća i to isključivo dobrih polinezasićenih masti.

U 100 grama ćurećeg mesa ima 190 kalorija, 30,9 g proteina,  7,4 g masti, 2,3 g zasićenih masti, 2,7 g mono-nezasićenih masti, 1,8 g poli-nezasićenih masti, 2,4 mg cinka, 17 mcg selena, 10,1 g vitamina B3.

Stručnjaci naglašavaju da nutrivna vrednost zavisi od načina pripreme mesa, smatra se da tamnije meso ćuretine sadrži više vezivnih tkiva i da je zato najbolje da se malo duže kuva. Pečena ćuretina zbog niskog sadržaja masti može brzo da postane suva, pa je savet da se ćureće grudi koriste uz neku masniju hranu, ili sa nekim varivom kako bi bilo sočnije.

Ćuretina je bogata proteinima i vitaminom B

Ćuretina je zdravo meso i dobar izbor za osobe koje žele da smanje unos masti. Proteini u ćurećem mesu su „visokog kvaliteta“, i obezbeđuju svih devet esencijalnih aminokiselina koje su potrebne telu. Ova vrsta proteina u ćuretini je posebno dobra jer je naše telo može iskoristiti na najbolji mogući način. Ćureće meso je dobar izvor i vitamina B grupe B3, B6 i B12. Svi ovi vitamini su neophodni za proizvodnju energije, za dobro funkcionisanje mozga i za produkciju crvenih krvnih zrnaca.

Za dobro funkcionisanje štitne žlezde i mišića

Ćuretina je bogata selenom, cinkom, fosforom i gvožđem. Veruje se da ćureće meso pozitivno utiče na dobar rad štitaste žlezde, da jača imunitet i kosti. Tamniji komadi mesa bogatiji su određenim mineralima, kao što je gvožđe, pa se ćuretina preporučuje i osobama koje pate od anemije. Veruje se da ćuretina može da pomogne i kod očuvanja mišićne mase, pa se preproručuje i starijim osobama kako bi umanjile rizik od sarkopenije.

Jača zdravlje srca

Nizak sadržaj masti, dosta kvalitetnih proteina i mikronutrijenata su neki od činilaca koji mogu blagotvorno da deluju na kardiovaskularni sistem. Sadrži aminokiselinu arginin koja je, prema nekim istraživanjima, neophodna za sintezu azot oksida koji može da utiče na bolji protok krvi i spreči taloženje masoća na zidovima krvnih sudova.

Ćuretina iz Jagodine

Kod nas je početkom prošlog veka bila posebno cenjenja ćuretina iz Jagodine, pa je ćuran postao i simbol ovog grada. Priča se da je cenu ćuretine na Londonskoj berzi odrđivala cena ćuretine iz Jagodine.

Ćuretina za lak san i zdravlje creva

Smatra se da ćureće meso ima mogućnost da nas uspava zbog dejstva aminokiseline triptofan. Ovo meso ubrzava metabolizam, ali se preporučuje i kao dobra alternativa osobama koje moraju da izbegavaju jaka crvena mesa. Pretpostavlja se da ćureće meso može da smanji rizik od divertikultisa i da čak spreči rizik od raka debelog creva. Divertikulitis je posledica upale ili infekcije malih džepova (divertikula) duž zidova creva, najčešće na kraju debelog ili u prvom delu tankog creva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo