Recept za zdravu večeru: Čorba od čičoke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čičoka je bogata inulinom koji stvara dobre bakterije u crevima i sprečava nastanak infekcija

Foto: Shutterstock

Čičoka ima samo 73 kalorije u sto grama. Sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, vitamine grupe B, vitamin C, vitamin D i provitamin A. Odličan je izvor esencijalnih aminokiselina. Inulin koji sadrži deluje blagotorno na celokupan metabolizam, neguje dobre bakterije u crevima, sprečava nastanak infekcija, što pomaže održavanju dobrog imuniteta. Smanjuje apetit i daje dugotrajan osećaj sitosti. Zato vam predlažemo da u ove hladne dane što češće jedete čorbu od čičoke.

Sastojci:

- 500 g čičoke narendane

- veća glavica crnog luka

- dva čena belog luka

- dve stabljike celera

- peršun

-3 kašike maslinovog ulja

-150 g pavlake za kuvanje

- crni biber, so, biljni začin

- 1 l-1.5 l bistre supe od povrća

Priprema: U blago zagrejano ulje staviite sitno seckan crni luk, kad požuti dodajte sitno seckan beli luk. Potom ubacite čičoku, sitno isečen celer izmešajte, dinstajte kratko i stalno mešajte da ne zagori. Nalijte supom i ostavite da kuva dok čičoka ne omekša, otprilike pola sata. Kad je supa gotova,  smesu blendirajte ili sameljite štapnim mikserom, dodjate pavlaku i začinite.