Naslovna / Ishrana

Može li rasol biti opasan ako preteramo u količini

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 27. 12. 2022.

Zimsku i prazničnu trpezu nemoguće je u našem podneblju zamisliti bez kiselog kupusa, ali i napitka od njega koji sadrži sve korisne sastojke ovog povrća uz neke dodatne kvalitete dobijene fermentacijom

rasol Rasol i kiseli kupus su od davnina korišćeni ne samo kao hrana već i kao lek zbog velike količine vitamina C Foto: Shutterstock

Rasol je poznati napitak našeg podneblja koji se s razlogom identifikuje baš sa aktuelnim delom godine. Naravno, prva asocijacija je mamurluk i „lečenje“ istog. Ali, priča o rasolu je zapravo logična posledica ogromne popularnosti kiselog kupusa.

Rasol i kiseli kupus od davnina se koristili kao lek

Iako se kiseli kupus na ovaj način pripremao još u drevnoj Kini pre 2000 godina, ne bismo mnogo pogrešili ako ga svrstamo u srpske brendove. No, kako je ritual uživanja u hrani zbog našeg mentaliteta veoma često važniji od sagledavanja zdravstvenih koristi, one kiselog kupusa i rasola nikako ne bismo smeli da zanemarimo.

Na primer: ko se od nas kada uživamo u ukusu kiselog kupusa sa alevom paprikom seti toga da se ta namirnica i u obliku salate i rasola nekada davala mornarima sa ciljem lečenja skorbuta zbog velike količine vitamina C? Priznaćete, retko ko.

Šta od korisnih materija sadrže kiseli kupus i rasol

Kiseli kupus ima veoma malo kalorija, a uopšte ne sadrži masnoće. Tu je i mala količina ugljenih hidrata i proteina. Takođe je i jedan od šampiona u sadržaju vitamina C, K1,  K2 i gvožđa. Takođe, u kiselom kupusu ima magnezijuma, cinka, mangana, bakra, kalijuma, vitamina B6 i folata.

Rasol i kiseli kupus su još zdraviji zbog procesa fermentacije

Kiseli kupus je hranljiviji od običnog zbog procesa fermentacije. Radi se o postupku koji se, srpski rečeno, zove „kiseljenje“, zapravo mikroorganizmi u kupusu vare prirodne šećere, pretvaraju ih u ugljen-dioksid i organske kiseline. Do fermentacija dolazi kada prirodno prisutne gljivice i bakterije dođu u kontakt sa ovim šećerima u kupusu. Fermentacija kiselog kupusa pogoduje razvoju korisnih bakterija, probiotika.

Probiotici su bakterije sa velikim zdravstvenim prednostima i vrlo su važni za naše varenje. Pomažu boljoj sposobnosti creva da apsorbuje vitamine i minerale i efikasnije svare hranu, sprečavaju zatvor i druge poremećaje u digestivnom traktu.

Da li je previše rasola opasno kao lek proti mamurluka i ko je u većem riziku

Rasol, kod nas najpoznatiji kao lek protiv mamurluka u sebi sadrži sve hranljive sastojke koje sadrži i kiseli kupus. To su prvenstveno vitamin C i brojni minerali, uz veliku količinu mlečne kiseline. Međutim, ono što kiseli kupus razlikuje od sirovog, jeste velika količina natrijuma koja se fermentacijom pojačava. U kombinaciji sa velikom količinom soli koju sadrži kiseli kupus, može doći do skoka vrednosti natrijuma u organizmu.

Zbog toga svi koji imaju neke kardiovaskularne bolesti i paze na količinu unosa soli treba da budu oprezni i sa konzumacijom rasola.

Koliko rasola je preporučljivo popiti

U slučaju jačeg mamurluka, nutricionisti savetuju jednu čašu rasola ujutru i jednu popodne. Trebalo bi da simptomi mamurluka do večeri nestanu.

Iako naučnici još uvek nisu sigurni šta tačno izaziva ovo neprijatno osećanje nakon ispijanja veće količine alkohola, saglasni su da su sigurni faktori dehidracija, protok citokina i reakcija hormona zbog toksičnih efekata alkohola.

Alkohol jeste diuretik i organizam će imati potrebu da ga izbaci napolje, ali on u nekom periodu ipak ostaje u telu. Tada ima negativne efekte, pa bi ga trebalo eliminisati iz tela. Najbolji i najsigurniji način za to je unošenje vode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo