Korenasto povrće, koje je dobilo ime jer raste ispod zemlje, ima mnogo toga da ponudi u pogledu ishrane, u sezoni je kada su druge ponude retke i obično ima duži rok trajanja od drugih proizvoda, navodi se u podacima Ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA).
Pošto korenasto povrće čine delovi biljaka koji se razvijaju da bi skladištili neophodne hranljive materije, ono je prepuno korisnih vitamina i jedinjenja koja unapređuju zdravlje, kao što su antioksidansi, izveštava Harvard Health. Istina je da korenasto povrće obično ima više ugljenih hidrata od lisnatog povrća, što ga često isključuje iz planova ishrane kao što je keto dijeta, ali to ne znači da ne može biti ukusan i hranljiv dodatak bilo kojoj zdravoj ishrani.
Pored toga, korenasto povrće je generalno bogato vlaknima, a mnoge sorte (uključujući morač i čičoku) sadrže prebiotička vlakna, koja pomažu rast zdravih bakterija u crevima. Ovo može pomoći u sprečavanju raka debelog creva i nekih inflamatornih bolesti, kažu na australijskom univerzitetu Monash.
Diversifikacija vrsta korjenastog povrća koje jedemo pomoći će nam da unesemo širi spektar hranljivih materija, tako da ako su nam šargarepa, cvekla i krompir na prvom mestu, trebalo bi da uzmemo u obzir još ovih nekoliko vrsta korenastog povrća koje nam nedostaje.
Ovi rođaci šargarepe krem boje sigurno ne blede u poređenju s njom kada je u pitanju ishrana. Jedna šolja kriški paškanata sadrži 6,5 grama (g) vlakana, navodi USDA, kao i druge vredne hranljive materije kao što su vitamin C i kalijum. Kao i šargarepa, paškanat je prirodno sladak, ali ima izrazit, orašasti ukus koji je pogodan za razna jela, uključujući „pomfrit” od paškanata.
Pomfrit od paškanata
Za 4 osobe
Sastojci:
Za „pomfrit”
Pesto od bosiljka „Aioli”
Uputstvo za pravljenje „pomfrita”
Uputstvo za pravljenje pesta od bosiljka „Aioli”
Nutritivne vrednosti po porciji: 238 kalorija, 6 g ukupne masti (0,9 g zasićenih masti), 7 g proteina, 43 g ugljenih hidrata, 8,8 g vlakana, 13 g šećera (0 g dodatog šećera), 214 mg natrijuma
Ovo lukovičasto povrće, odličan izvor vlakana, kalijuma i vitamina C, u potpunosti je jestivo. Njegovi zeljasti zeleni listovi koriste se sasvim drugačije od hrskave bele osnove i imaju i nešto delikatniji ukus. Taj ukus, poput blagog crnog sladića, vizitkarta je komorača, bilo sirovog ili kuvanog. Lepo se slaže sa kumkvatom, još jednim jedinstvenim sezonskim sastojkom koji salati daje notu citrusa. Ukoliko ne nađete kumkvat ili vam se ne dopada, kriškice klementine mogu da ga zamene.
Salata od očišćenog morača, rotkvice i kumkvata (japanska pomorandža)
Za 2 osobe
Sastojci:
Preliv Citrus Vinaigrette
Salata
Uputstvo za pripremu
Nutritivne vrednosti po porciji: 302 kalorije, 23 g ukupne masti (3,1 g zasićene masti), 4 g proteina, 24 g ugljenih hidrata, 6,9 g vlakana, 16 g šećera (3 g dodatog šećera), 279 mg natrijuma
Ako nikada niste probali čičoke (ili jerusalimske artičoke), iznenadićete se jer vas čeka poslastica – kao i vaš mikrobiom. Lagano i hrskavo, ovo povrće dodaje ukusnu hrskavost svakoj salati i posebno je dobar izvor prebiotičkih vlakana, navodi su Univerziteta Monash. To znači da hrani zdrave mikrobe koji već žive u našem telu i može im pomoći da bujaju. Zahvaljujući čičoki osećaćemo se zdravije na duge staze, tvrde stručnjaci sa Harvard School of Public Health. Osim toga, ne zahteva nikakvo angažovanje prilikom kuvanja – samo treba da je isečemo i uživamo.
Pečeni čips od čičoke
Za 4 osobe
Sastojci:
Uputstvo za pripremu
Nutritivne vrednosti po porciji: 93 kalorije, 3 g ukupne masti (0,5 g zasićenih masti), 2 g proteina, 15 g ugljenih hidrata, 1,4 g vlakana, 8,2 g šećera (0 g dodatog šećera), 74 mg natrijuma
Ne dozvolite da vas izgled ovog grudvastog smeđeg korenastog povrća odvrati – celer ili koren celera (jer je bukvalno koren biljke celera) dobar je izvor vitamina B6 i C i odličan izvor vitamina K. Može da se koristi na mnogo načina, što je dobro, jer je otprilike veličine grejpfruta. Celer daje lepu hrskavost salatama kada je sirov, može da se kuva i doda u supe, variva ili pečeno povrće.
Supa od celera i jabuke
Za 6 osoba – oko 1 šolja po osobi
Sastojci:
Uputstvo za pripremu:
Nutritivne vrednosti po porciji: 177 kalorija, 5 g ukupne masti (0,8 g zasićenih masti), 4 g proteina, 32 g ugljenih hidrata, 5,5 g vlakana, 10 g šećera (0,1 g dodatog šećera), 271 mg natrijuma
Ovaj član porodice kupusa može da deluje malo čudno, ali je iznenađujuće koliko se lako kuva i koliko u njemu možemo da uživamo. Debela svetlozelena ili ljubičasta kora kelerabe skriva kremasto belo meso koje ima ukus blaže verzije karfiola. Kako navodi USDA, keleraba sadrži moćnu količinu vitamina C, koji nam može pomoći da ispunimo dnevne potrebe ovog esencijalnog hranljivog materija za jačanje imuniteta, navodi se u studiji objavljenoj u Nutrients u novembru 2017. Isprobajte ovaj jednostavan i neodoljivo ukusan recept za pečenu kelerabu kao savršen uvod u upoznavanje s ovim povrćem.
Pečena keleraba
Za 4 osobe
Sastojci
Uputstvo za pripremu
Nutritivne vrednosti po porciji: 80 kalorija, 7 g ukupne masti (1 g zasićene masti), 1 g proteina, 5 g ugljenih hidrata, 2,5 g vlakana, 2 g šećera (0 g dodatog šećera), 154 mg natrijuma.