Naslovna / Ishrana

Paprike i beli luk: Moćna kombinacija vitamina i ukusa, ima leka i za zadah

Priredio/la: Ma.R.|11:30 - 15. 02. 2023.

Bilo da su crvene, mesnate i pečene ili tanke, zelene a ljute, u kombinaciji sa belim lukom su vitaminska „bomba“ i pravi praznik za gurmane

Paprike i beli luk Koktel vitamina, gurmanluk ali i dosta masnoća uz neprijatan zadah Foto: Shutterstock

Paprike i beli luk uz dodatak još nekih začina i namirnica čine sasvim sigurno jednu od najomiljenijih jesenjih, zimskih ali i uobičajenih priloga jelima koje uvek rado vidimo na trpezi. Poznata su brojna korisna svojstva i jednog i drugog povrća, ali, ni ova kombinacija nije bez zdravstvenih zamki.

Paprike i beli luk: „skladište“ vitamina i minerala

Svaka vrsta paprike je vitaminska „bomba“, bez obzira na boju. Ono što joj dodatno podiže nutritivne vrednosti i ukupna korisna svojstva jeste prisustvo kapsaicina, koji paprikama daje ljutinu. On utiče na receptore bola tako što emituje senzaciju peckanja, ali ne oštećuje sluzokožu.

Paprika se najvećim delom sastoji od vode (više od 90 odsto). Ima vrlo malo kalorija, ali dosta dijetalnih vlakana i ugljenih hidrata.  Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da je paprika šampion u količini vitamina C. U njoj ga ima više čak i od citrusa, na primer, paprika ima 4 puta više vitamina u odnosu na limun. Tu su i vitamin A (beta karoten) i vitamini B grupe, kao i kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, gvožđe, hlor, jod, fluor, hrom, cink i fosfor.

U belom luku se nalazi više od 400 sastojaka. Gotovo svi su korisni i vrlo aktivni. Među njima su vitamini A, B1 i B2, kao i vitamin C, alicin, gvožđe, adenozin, aminokiseline, enzimi, biljne masti i vlakna, kalijum, jod, sumpor, kalcijum selen, fosfor, eterična ulja.

Za šta su nam sve korisni paprike i beli luk

Alicin iz belog luka ima, kažu studije, ima izuzetna antigljivična i antimikrobna svojstva. Ovaj sastojak je moćan u uništavanju bakterija, virusa i gljivica. Beli luk efikasno pomaže u suzbijanju kandide i njenog razvoja. I antifugalna svojstva alicina imaju uništavajući efekat na bujanje kandide. Sastojci iz belog luka blokiraju enzime u jetri koji luče holesterol, što je najbolja prevencija za zdravlje srca i sprečavanje moždanog i srčanog udara. Može da utiče i na visok pritisak i stvaranje krvnih ugrušaka. Studije kažu da je koristan za zdravlje mozga i u sprečavanju kognitivnih problema, Alchajmerove bolesti i demencije.

Posebno se preporučuje ženama zbog uticaja na gustinu i jačinu kostiju, kao i slučajevima vaginalne kandidijaze. Takođe, sprečava inflamatorne prosece u organizmu. Antivirusna i antibakterijska svojstva značajna su kod prehlade, bronhitisa ili drugih infekcija respiratornog sistema. I problemi sa zubima, desnima i usnom šupljinom brže prolaze ako koristimo beli luk. Beli luk, kažu studije, ima i jak antikancerogeni potencijal. Prednost svih terapijskih metoda koje uključuju korišćenje belog luka je to što za sada nisu prijavljeni negativni efekti.

Paprike i beli luk udruženi kao eliksir zdravlja

Supstanca koja paprikama daje boju je antioksidant likopen, koji je značajan za održavanje naših ćelija zdravim tako što ima antioksidativna svojstva. U kombinaciji sa esencijalnim kiselinama dobijamo još neka svojstva, antivirusna i antikancerogena. Paprika zbog svog sastava ne opterećuje nijedan sistem organa, smanjuje nivo šećera u krvi i reguliše metabolizam. Fitosterol koji se u najvećoj količini nalazi u zelenim paprikama takođe može da pomogne u spuštanju holesterola. Istraživanja pokazuju da slatke paprike imaju antisklerotična svojstva.

Baš kao i beli luk, i paprike pomažu da se spreče plakovi u arterijama, što prevenira aterosklerozu i neželjene kardiovaskularne događaje. Paprike sadrže zeaksantin, bitan za zdravlje očiju, prevenciju makularne degeneracije, glaukoma i gubitka vida, čuva od plave svetlosti.

Koje osobe treba da izbegavaju ovu kombinaciju

Negativni efekti korišćenja belog luka ako se unosi u razumnim količinama nisu zabeleženi. Ipak, ako imate osetljiv želudac, moguće da vam beli luk izazove nadimanje i gorušicu. Ako tome dodamo i suncokretovo ulje u kome se obično „kupa“ ova kombinacija, jasno je da pre svega treba biti umeren. Ekstrakti belog luka ponekad loše utiču na one koji imaju stomačne probleme, GERB ili sindrom nervoznih creva.

Postoje neki dokazi da u velikim količinama beli luk može negativno da utiče na proces zgrušavanja krvi, što treba da bude upozorenje za one koji su na antikoagulantnoj terapiji. Ljudi mogu biti alergični na bilo koji sastojak, pa i na beli luk.

Kako eliminisati zadah od belog luka

Posle obroka koji je sadržao paprike i beli luk, u eliminaciji zadaha mogu da pomognu jabuka ili listići nane.  Zeleni čaj sa sokom od limuna će takođe neutralisati zadah. Ima antiseptičko dejstvo, a neka iskustva kažu da je efikasniji u uklanjanju posledica konzumiranja belog luka od žvakaće gume ili žvakanja peršuna.

Sredstva ili vodice za ispiranje usta sa hlordioksidom mogli bi da budu korisni. Tečnosti za ispiranje usta sadrže i eterična ulja, koja uz to što osvežavaju dah, imaju i antibakterijska svojstva (nana eukaliptus, ruzmarin). Pranje zuba ili čišćenje koncem, ako smo u prilici da to uradimo, podrazumeva se.

U jabukovom sirćetu se nalazi pektin, koji stimuliše razvoj dobrih bakterija. Recept za tečnost koja je dobra i za eliminaciju zadaha od belog luka i za čišćenje usne šupljine je jednostavan: jednu do dve kašičice jabukovog sirćeta sipajte u čašu obične vode i popijte pre obroka čiji su deo paprike sa belim lukom. Možete to učiniti i posle jela, popiti je ili njome isprati usta.

Ipak, kako beli luk duže isparava i kroz pore tela, ne samo zadahom, izbegavajte ovakve obroke pre nekih važnih sastanaka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo