Naslovna / Ishrana

Pivo je puno vitamina B, sve mane i prednosti ovog pića

Priredio/la: D. T.|13:00 - 09. 03. 2023.

Istraživanja naglašavaju moguću zaštitnu ulogu piva, ali samo u malim količinama do jedne čaše dnevno. Veći unos piva i alkoholnih pića može da ima izrazito štetan uticaj na ljudsko zdravlje. Rizik od rane smrti i zavisnost, samo su neke od nuspojava upotrebe alkohola

bezalkoholno pivo I bezalkoholno pivo može da poveća nivo alkohola u krvi Foto: Shutterstock

Pivo je popularno piće koje nastaje fermentacijom žitarica, hmelja, kvasca i drugih aroma.  Uglavnom sadrži 4 do 6 odsto alkohola. Postoje piva sa većim količinama alkohola i piva bez dodatka alkohola. Čaša od 100 ml piva sadrži 50 kalorija, prosečna ambalaža piva od 330 ml ima 167 kalorija. Istorijski podaci svedoče da su prvo pivo oko 4.000 godina pre nove ere napravili Sumeri, posle čega se tehnologija usavršavala pa se ovo piće konzumiralo i u drevnoj Kini, Vavilonu, starom Egiptu.

Pivo nije hrana

U pivu ima ugljenih hidrata, malo proteina, kalijuma, kalcijuma, tiamina, gvožđa, cinka. Žitarice i kvasac obezbeđuju pivu vitamin B.  I pored činjenice da sadrži male količine mikronutrijenata, pivo sa debelom penom nikako nije zamena za određene namirnice, voće i povrće.

Pojedine studije navode da povremena i umerena upotreba piva ima izvesne zdravstvene prednosti. Smatra se da umerena upotreba piva  i alkoholnih pića, može da nas zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, obezbedi bolju kontrolu šećera u krvi, ojača kosti i smanji rizik od demencije. S druge strane, upotreba piva može da se dovede i u vezu sa prekomernim konzumiranjem alkoholnih pića i da shodno tome pojača rizik od prerane smrti, zavisnosti, gojaznosti, depresije, bolesti jetre, karcinoma.

Pivo kao način zaštite o bolesti srca

Studija u trajanju od 12 nedelja. u kojoj je učestvovalo 36 odraslih osoba sa prekomernom tlesnom težinom, otkrila je da umereni dnevni unos piva, jedno piće za žene i dva pića za muškarce, mogu pomoći telu da se lakše oslobodi lošeg holesterola. Smatra se da umereni unos i piva i vina, može biti dobra prevencija od kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci još jednom ističu, da se misli samo na do jednu čašu piva ili vina dnevno, nikako na nešto veće količine.

Pivo i dijabetes

Veruje se da nam lagani do umereni unos alkohola, može obezbediti bolju kontrolu šećera u krvi. Neke studije ističu da umerena konzumacija alkoholnih pića, može da smanji rizik od insulinske rezistencije i razvoja dijabetesa tipa 2. Studija u kojoj je učestvovalo više od 70.500 osoba naglašava dobru zaštitnu ulogu umerenih količina alkohola kada je u pitanju dijabetes 2.

Naglašava se da veće količine alkohola, s druge strane, mogu poništiti ove prednosti i izložiti organizam riziku od nastanka dijabetesa jer pivo i druga alkoholna pića mogu da sadrže veće količine šećera.

Osobe koje piju pivo sklonije su depresiji

Sva navedena istraživanja naglašavaju moguću zaštitnu ulogu piva, ali u malim količinama. Veći unos piva i alkoholnih pića može da ima izrazito štetan uticaj na ljudsko zdravlje. Rizik od rane smrti i zavisnost, samo su neke od nuspojava upotrebe alkohola.

Istraživanja naglašavaju da osobe koje konzumiraju više alkoholnih pića imaju i povećan rizik od razvoja depresije, bolesti jetre i ciroze, gojaznosti. Smatra se da pojačana upotreba alkohola izlaže organizam dodatnoj opasnosti od raka usta i grla.

Kako bi pivo mogle da koriste zdrave osobe?

Postoje uverenja da čaša piva sa malim količinama elektrolita može pozitivno zadovoljiti potrebe tela za dodatnim količinama vode. Ova pretpostavka ipak, nije do kraja opravdana. Postoje i druge studije koje navode da konzumacija alkohola posle treninga može negativno delovati na oporavak mišića.

Stručnjaci ističu da su mogući pozitivni efekti piva na ljudski organizam mogući, ako se koriste male količine piva uz raznovrsnu i dobro izbalansiranu ishranu, obogaćenu voćem, povrćem i žitaricama od celog zrna.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor