Naslovna / Ishrana

Cicvara je staro ukusno domaće jelo, koje brašno je čini zdravijom

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 17. 03. 2023.

Sve je više istraživanja koja kažu da osobe intolerantne na laktozu mogu da konzumiraju neke od kozjih proizvoda, pa je to jedan od načina da uživaju i u cicvari, ali ne bez konsultacije sa stručnim licem

cicvara U većini recepata za cicvaru sastojke čine: brašno, mast i mlečni proizvodi (mleko, sir, kajmak) Foto: Shutterstock

Cicvara je uz kačamak, poparu i proju jedan od onih danas egzotičnih doručaka čiji miris i ukus nas nepogrešivo vraća u detinjstvo. Međutim, za razliku od većine nabrojanih, cicvara zbog većeg broja namirnica koje su mogle da se iskoriste nije uvek bila „sirotinjsko jelo“.

Od kojih sastojaka se pravi cicvara

Većina recepata za cicvaru kaže da je čine brašno, mast i mlečni proizvodi (mleko, sir, kajmak). Istina, kada pogledamo sastav ovih osnovnih namirnica, cicvara je i prilično kalorična. Međutim, čini se da je i kačamak i poparu lakše napraviti, jer je za cicvaru ipak potrebno nešto kulinarskog umeća.

Još jedna okolnost koja je učinila da cicvara bude ukusni praznik za trpezu jeste što je u nju bilo moguće praktično staviti sve od namirnica što je u tom trenutku u špajzu moglo da se pronađe. Dakle, nije se spremala samo kada u kući nije bilo drugog izbora, već se zbog njenog što boljeg ukusa eksperimentisalo i da nekim drugim namirnicama, pored osnovnih.

Tajna je u brašnu a možda i u još jednoj vrsti mleka

Kako je starinska cicvara kalorična prvenstveno zbog mlečnih masnoća, ono što možemo da uradimo da pojačamo hranljivu vrednost jeste da biramo integralno pšenično i kukuruzno brašno. Podrazumeva se da osobe koje su alergične na laktozu ne bi smele da jedu ovako spremljenu cicvaru.

Međutim, sve je više istraživanja koja pokazuju da i oni koji su alergični na laktozu mogu da konzumiraju određene kozje proizvode. U pripremanju cicvare i danas postoji izbor, pa bi tako spomenute osetljive osobe mogle da pokušaju sa kozjim sirom kao sastojkom. Naravno, to nikako ne treba da čine u velikoj količini i prvi put, a bez konsultacije sa nutricionistom.

Namirnice potrebne za cicvaru

Za cicvaru po receptu naših baka potrebno je:

  • mleko (2dcl)
  • voda (2 dcl)
  • sir (1/2 kg) – masni ili punomasni sir, poželjno polutvrdi
  • kajmak (200 gr)
  • kukuruzno brašno (7-8 kašika)
  • integralno pšenično brašno (1 kašika)
  • malo svinjske masti
  • so.

Po želji, dodati još:

Kako se priprema cicvara

Pomešajte mleko i vodu i lagano zagrevajte. Izmrvite sir. U ključalu smesu polako dodajte i jedno i drugo brašno, dok sve ne postane kompaktno. Dodajte kajmak i mast. Mešajte na laganoj vatri desetak minuta. Posolite po želji, a to će biti potrebno ukoliko ste koristili neki mlađi ili nemasniji sir.

Na kratko pojačajte vatru i mešajte dok masa ne postane gumaste strukture, a masnoće se ne izdvoje na vrhu. Neka se ohladi malo, a onda pred služenje možete da prelijete kiselim mlekom ili da izmrvite sireve još delikatesnijeg ukusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo