Jagoda je omiljeno prolećno voće i treba ih iskoristiti čim se pojave na pijaci ili u bašti, jer, nažalost, njihova sezona kratko traje. Sadrži nizak glikemijski indeks, što ih čini ukusnom opcijom za ljude koji žele da kontrolišu ili smanje nivo šećera u krvi. Dobre su za celo telo s obzirom na bogatstvo vitamina A, B1 i B2, vlakana i posebno visokog nivoa antioksidanata poznatih kao polifenoli, a i dobar su izvor mangana, kalijuma, fosfora, gvožđa…
Koliko jagoda je dovoljno pojesti tokom dana?
Konzumacijom jagoda zapravo stičemo mnogo koristi za zdravlje, zbog toga bi definitivno trebalo da postanu sastavni deo ishrane, bar dok im traje sezona. Kako bismo telu osigurali potrebnu dozu vitamina i minerala, stručnjaci tvrde da je dovoljno pojesti 8 jagoda dnevno. Jagode mogu da se kategorizuju kao funkcionalna hrana za poboljšanje kardiometaboličkog zdravlja, na osnovu rezultata nekoliko kliničkih ispitivanja. Naučne studije identifikuju ulogu jagoda u poboljšanju insulinske rezistencije i rizika od dijabetesa tipa 2, što zahteva dalja istraživanja imajući u vidu ogroman teret dijabetesa za javno zdravlje svih zemalja sveta.
Konzumacija ublažava kardiometaboličke rizike
Dr Arpita Basu, profesor na University of Nevada u Las Vegasu vodila je kliničku studiju na osnovu koje se preporučuje konzumacija porcije od 8 jagoda srednje veličine dnevno jer na taj način može da se poboljša zdravlje srca, prevenirati dijabetes, mozak održi vitalnim i smanji rizik od nekih vrsta karcinoma.
– Naša studija potkrepljuje hipotezu da konzumacija jagoda može da poboljša kardiometaboličke rizike. Verujemo da ovi dokazi podupiru ulogu jagoda u konceptu „hrana kao lek“ za prevenciju dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti kod odraslih – naglasila je dr Basu.
Iako je 8 jagoda dovoljno da telu osiguramo važne vitamine i minerale, dr Basu ističe da možemo slobodno da uživamo u domaćim bobicama bez ograničavanja, jer poznato je da im je teško odoleti.
Jagoda je dobra i za zdravlje srca i za kontrolu šećera i holesterola
Studije pokazuju da su kardiometaboličke prednosti konzumiranja jagoda višestruke i podrazumevaju smanjenje ukupnog holesterola, kao i lošeg LDL holesterola, povećanu vaskularnu relaksaciju i tonus, smanjenje upale i oksidativnog stresa, smanjenu insulinsku rezistenciju i smanjenje šećera u krvi. Klinička ispitivanja su povezala jagode sa poboljšanjem različitih markera za kardiovaskularne bolesti, uključujući i nivoe lipida.
U jednom unakrsnom ispitivanju na 33 gojazne odrasle osobe, dnevna konzumacija crvenog bobičastog voća u dozi od dve i po šolje dnevno značajno je poboljšala insulinsku rezistenciju i umereno poboljšala veličinu čestica lipoproteina visoke gustine (HDL) u poređenju sa kontrolom grupom.
Jela sam skoro pola kg kao uzinu?