Naslovna / Lepota

Kleopatra je koristila magareće mleko za lepšu kožu, probajte i vi

Priredio/la: M.R. |16:00 - 02. 02. 2021.

Kozmetički preparati koji se prave od sastojaka koji su se vekovima koristili kroz razne kulture i napredak civilizacije, uglavnom se pokazuju kao izuzetno delotvorni. Takav je slučaj i sa magarećim mlekom koje ima umirujuće dejstvo na kožu i štiti je svojim izuzetnim andioksidansnim svojstvima.

Magareće mleko se koristi od davnina, a sada njegova upotreba hvata korak sa najtraženijim kozmetičkim preparatima Foto: Shutterstock

Kozmetički preparati koji se prave od sastojaka koji su se vekovima koristili kroz sve civilizacije, uglavnom se pokazuju kao izuzetno delotvorni. Takav je slučaj i sa magarećim mlekom koje ima umirujuće dejstvo na kožu i štiti je svojim izuzetnim andioksidansnim svojstvima.

Zanimljiva istorija korišćenja

Iskustva kažu da osobe sa osetljivom i kožom sklonom pojavljavanju akni treba da prave pauze pre probe i korišćenja novih proizvoda. Uvek postoji rizik da koža oderaguje burno i da bude iziritirana, zato je pre toga važno dobro pogledati sastojke i istoriju upotrebe. Šta znamo o magarećem mleku?

Ima veoma dugu dugu i fascinantnu istoriju. Poznate su legende da se Kleopatra kupala u magarećem mleku da bi imala meku i gipku kožu. Vekovima se medicinski koristio u delovima Indije i Afrike. Grčke homeopate su ga i za lokalnu i za oralnu upotrebu. Pošto po strukturi najviše podseća na majčino mleko, koristilo se čak i kao zamena u konzumaciji.

Zbog svega navedenog, u svetu proizvođača kozmetičkih preparata je trka već krenula – ko će od njih što pre i što bolje iskoristiti magareće mleko da napravi aktuelan brend? Zapravo, možemo da kažemo da trka već traje jer je u prošloj godini pojam “marageće mleko” bio među najviše istraživanim i ukucanim pojmovima na Google sa preko 27 miliona rezultata pretrage.

Koje su koristi magarećeg mleka za kožu?

Zbog velike količine hranljivih sastojaka, ovo mleko je nazvano „prirodnim eliksirom mladosti“. Sadrži nekoliko posebno aktivnih sastojaka: vitamine A, D i C, kao i proteine i masne kiseline. Navedena mešavina hranljivih sastojaka je značajna iz više razloga.

Najpre, poznato je da retinol nastaje od vitamina A i da je omiljen zbog svoje sposobnosti da podstakne aktivnost ćelija kože i pomaže im da deluju mlađe, uz upozorenje da u nekim slučajevima može da izazove iritaciju. Njegove prirodne zamene, poput vitamina A ili bakuchiola (alternativa retinolu), nemaju taj momenat iritacije.

Magareće mleko sadrži visoku količinu antioksidansa, pa je jedan od najvažnijih benefita obnavljanje ćelija kože. Koža će vam od njega izgledati mlađe i biti svetlija.

Vitamin D – prirodni sastojak koji se u ovom mleku već nalazi

Vitamin D je jedan od najvažnijih vitamina za našu kožu jer odmaže prevremenom starenju i ima protivupalna dejstva. Neka istraživanja pokazuju i da može da pomogne u ublažavanju upalnih stanja kože kakva su ekcem, rozacea ili pojava akni. Međutim, odnos vitamina D i kože nije tako jednostavan. Primarni način na koji ga ljudi apsorbuju je izlaganje UV zracima, čija negativna svojstva su takođe dobro poznata. Veoma je važno da neke količine ovog vitamina dodajete organizmu ali na pravilan način. On može da pomogne u smirivanju određenih negativnih pojava na koži kada se nanosi lokalno. Za razliku od nekih drugih mleka, ovaj vitamin se u magarećem već nalazi – njegov je prorodni sastojak.

Vitamin C, kolagen, bolja hidratacija kože

Magareće mleko sadrži još korisnih sastojaka poput vitamina C, a ovaj vitamin je jedan od retkih aktivnih sastojaka koji pogoduje svim tipovima kože. Pospešuje proizvodnju kolagena u koži, doprinosi borbi protiv slobodnih radikala i utiče na ukupan tonus. Tu su proteini i masne kiseline koji pomažu hidrataciji.

Zanimljivost u vezi sa skupljanjem magarećeg mleka

Magareće mleko se skuplja na human način – majka ne može da ga proizvodi dok potomak nije uz nju Foto: Shutterstock

Podrazumeva se da nije u pitanju veganski proizvod, jer u sebi sadrži nusproizvod životinjskog porekla. Ukoliko se ovo ne uklapa u vaše standarde nege kože, preskočite ga.  Međutim, i ovde postoji jedna važna razlika: magareće mleko se sakuplja humano, dok su beba i majka zajedno, za razliku od tipičnog skupljanja kravljeg mleka u kome su mladunče i majka odvojeni. Majka magarca bukvalno ne može da proizvodi mleko bez prisutnog potomka. To takođe znači da se ovo mleko ubira u manjim količinama (poput kozjeg mleka), pa se i teže pronalazi, što mu daje dodatni kvalitet ali i vrstu ekskluzive.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo