Lepota

Tehnologija u funkciji lepote – nanočestice kosi vraćaju vitalnost i leče kožu glave

Piše: Iva Nenezić

Kosa usled različitih hemijskih i termičkih dejstava, kao i prirodnim starenjem, gubi elastičnost. Oštećenoj kosi potrebno je više nege kako bi povratila vitalnost, što omogućavaju nanočestice supstanci koje blagotvorno deluju na vlas

Prirodna i industrijska pakovanja, maske, balzami i ulja za kosu imaju učinak, ukoliko se upotrebljavaju redovno i po uputstvu i savetu stručnjaka. Ustanovljeno je, međutim, da supstance zadužene za vitalnost kose teško prodiru u dlaku, jer su molekuli sastojaka preveliki, dok nanočestice imaju mnogo bolju efikasnost.

Nanočestice prodiru duboko

Jedno od rešenja ponudila je i savremena tehnologija, takozvana nanotehnologija. Naime, ova nauka našla je primenu u kozmetičkoj i frizerskoj industriji time što je obezbedila maksimalno iskorišćenje materija iz preparata, njihovim svođenjem na minijaturne, nanočestice, kakve će lakše i dublje prodreti u vlas ili kožu, čime je njihova efikasnost značajno poboljšana.

Na bazi nanotehnologije nastali su proizvodi u vidu preparata, kao i aparati kojima se oni aplikuju. Preparati dobijeni nanotehnologijom podeljeni su u nekoliko kategorija. Dostupni su:

– hidrolizirani nano–keratin, dobijen nanohidrolizacijom dlake ovce. Ova sustanca je jedna od najbitnijih za negu kose. To je protein koji sadrži 20 aminokiselina i po svom sastavu najbliži je keratinu koji je u ljudskoj dlaci;
– silk nano–protein, dobijen nanohidrolizacijom iz azijske svilene bube;
Argania Spinosa Kernel Nano Oil, dobijen nanohidrolizacijom iz koščice arganovog ploda, koji sadrži lipide i protein sa 12 aminokiselina.

Rekonstrukcija dlake

Dugogodišnjim istraživanjima na američkom Univerzitetu Ročesester, kreiran je uređaj koji omogućava veoma lako aplikovanje preparata.

– Supstance u preparatima dostupne u ovoj formi umnogome mogu da doprinesu kvalitetu same dlake. Nanočestice su takvih dimenzija da lako prodiru u kutikulu i tu se zadržavaju. Podržavaju elastičnost i vitalnost. Zahvaljujući nanotehnologiji, omogućena je dubinska rekonstrukcija dlake i oporavak kose od oštećenja izazvanih hemijskim i termičkim tretmanima – kaže za eKlinika portal dr Biljana Aksić.

Kako objašnjava, zahvaljujući nanotehnologiji, omogućena je dubinska rekonstrukcija dlake i oporavak kose od oštećenja izazvanih hemijskim i termičkim tretmanima.

Tretman kože glave

Uređaj proizvodi četiri svetlosne frekvencije i može da razloži u milioniti deo mlilitra supstance potrebne za negu kose i da ih unese u strukturu dlake, vraćajući joj sjaj, mekoću i vitalnost. Prevođenjem vodene pare na nanočestice, omogućena je duboka hidratacija vlasti, dok takve nanočestice vode sa sobom u dlaku povlače i nanočestice specijalnih preparata, dobijenih upravo nanotehnologijom. Prema rečima Snežane Hajdin, sertifikovane za rad sa ovim preparatima, ova metoda omogućava uspešan tretman ne samo kose, već i kože glave.

Koža glave se tretira kad je kosa masna ili kad postoji perut. Ova tehnologija se koristi i protiv opadanja kose. Pojačava mikrocirkulaciju, pa koren dlake jača i kosa ponovo raste – kaže Hajdin za eKlinika portal.

Nanočestice deluju na 4 nivoa

Prema njenim rečima, metoda nalazi primenu na četiri nivoa. Tu je, na prvom mestu, nega kose, zatim lečenje kože glave, priprema kose za termičke tretmane, poput feniranja, uvijanja ili ispravljanja kose, kao i priprema kose za bojenje ili izbeljivanje.

– Najbolji efekti postižu se kad se nakon tretmana koriste specifični šamponi, maske i ulja, prilagođeni ovom tretmanu – objašnjava Hajdin.

Efekti duže od mesec dana

Supstance unete na ovaj način u strukturi dlake se zadržavaju više od mesec dana, pod uslovom da se kosa dalje održava ovim proizvodima, prema savetu frizera. Aparat otvori kutikulu dlake, onda se nanose preparati. On za to koristi jednu frekvenciju, a drugu za zatvaranje kutikule, što omogućava supstancama koje prodru duboko u dlaku da se tu i zadrže – objašnjava Hajdin. Kako naglašava, efekti se osećaju mesec dana ili duže, a za jako oštećenu kosu preporučuje se tretiranje kose jednom mesečno, u trajanju od par meseci.

Nanočestice u preparatima neće stimulisati rast nove kose, ali će poboljšati već postojeću dlaku u većoj meri nego što to mogu klasični preparati – ističe dr Biljana Aksić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.