Voda je, kao najzdraviji napitak, dobra za održavanje zdravog digestivnog sistema, a dobro varenje je od suštinskog značaja za opšte zdravlje. Od svega što čovek ikada popije, voda će uvek pružiti najviše koristi za hidrataciju, mentalnu reakciju, fizičko zdravlje, regulaciju temperature, kosu, kožu, mišiće i zglobove. Ali, i pored svih dobrih bakterija koje naše telo dobija iz zdrave hrane bogate vlaknima, voda je ključna za varenje jer podstiče dobro funkcionisanje creva. U suprotnom, odnosno u nedostatku vode, javlja se zatvor, nadimanje i bolovi u stomaku.
Kada se hrana nađe u tankom crevu, voda je i dalje najvažnija supstanca koja omogućava kompletan proces varenja. Tečnost ulazi u sistem iz crevne sluznice, pankreasa i jetre, dok više enzima pomaže crevima da apsorbuje supstance, uključujući aminokiseline, masne kiseline i ugljene hidrate. Svi korisni i hranljivi sastojci hrane se apsorbuju u tankom crevu u ovoj fazi pre nego što uđu u krvotok. Ali, varenje se nastavlja u debelom crevu gde je, opet, voda u glavnoj ulozi.
Zajedno sa drugim tečnostima, želučanim sokovima i enzimima, voda pomaže u procesu varenja kako bi telo moglo da apsorbuje hranljive materije. Voda za piće ne ometa varenje niti razblažuje stomačne sokove, a takođe omekšava stolicu. Hidratacija je dobra za varenje, zato je potrebno piti što više vode tokom obroka ili bilo koje druge prilike kada smo žedni. Pijenje vode i unos vlakana treba da idu ruku pod ruku. Vlakna iz hrane koju jedete apsorbuju vodu, što čini stolicu glomaznijom pa se brže kreće i lakše se eliminiše. Ovaj proces se dešava u tankom crevu. Nakon prolaska kroz tanko crevo, preostali materijal odlazi u debelo crevo koje izvlači vodu iz stolice kako bi sačuvalo tečnost za telo.
Osim što podstiče pravila rad creva, voda se smatra i lekom za varenje kada joj se dodaju još neki sastojci poput začina, citrusa, povrća, svežih lekovitih biljaka. Ukoliko želite da voda postane efikasnija za funkcionisanje probavnog sistema dovoljno je dodati joj bar dva začina. Najbolje kombinacije sa vodom su limunov sok i cimet, karanfilić i listići metvice, sok limete i sveži krastavci, a sami možete da isprobate i druge kombinacije.
Sveže isceđen limunov sok ili sok limete
Limun i limeta odlični su izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidanta koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Takođe su dobri pročišćivači organizma i podstiču probavu. Dovoljno je da iscedite pola limuna ili limete u bocu vode i pijete tokom dana.
Sveži listovi mente
Mentu ili metvicu je lako uzgajatui u bašti i na balkonu, Menta aktivira pljuvačne žlezde i probavne enzime koji pomažu telu da apsorbira hranjive materije iz hrane, a zbog svojih umirujućih svojstava pomaže kod želudačnih tegoba.
Karanfilić
Osim što pomaže kod problema sa sistemom za varenje uspešno se bori protiv parazita koji mogu da se nađu u ljudskom organizmu. Ubacite u vodu tri do pet cela karanfilića i ostavite da malo odstoje kako bi vodi dali aromu. Kad popijete vodu karanfilić može da se pojede, ali pazite jer je dosta ljut.
Koren đumbira
Đumbir se već vekovima koristi kao lek za lošu probavu, grčeva, mučninu i gasove. Uz to pospešuje cirkulaciju i deluje protivupalno i ima antivurusna svojstva. Đumbir veličine palca naseckajte na male kockice i dodajte u vodu. Kao i kod mente, kad popijete vodu đumbir možete da pojedete, ali pažljivo jer je takođe veoma aromatičan.
Kriške svežeg krastavca
Krastavci vodi daju sveži ukus, a i dok plutaju možete da ih pojedete dok pijete vodu. Pomažu u uklanjanju toksina iz sistema za varenje i snabdevaju telo vodom. Ne samo da sadrže antioksidante i vlakna nego i pospešuju proizvodnju insulina.
Cimet
Cimet je odličan je lek protiv bakterija i virusa i pomaže u slučaju lošeg varenja. Podstiče cirkulaciju, razgrađivanje masnoća tokom varenja i reguliriše nivo šećera u krvi tako što usporava vreme potrebno da hrana iz želuca ode u tanko crevo. Komadić cimetovog štapića stavite u vodu i pustite da kratko odstoji kako bi vodi dao aromu.