Prirodna medicina

Ulje od najomiljenijeg jesenjeg ploda čuva srce i kosu od opadanja: Uvrstite ga u jesenju ishranu

Priredio/la: I. V.

Prirodno ulje u semenkama bundeve bogato je jedinjenjima koja se zovu fitosteroli, a semenke su i dobar izvor gvožđa – vitalne hranljive materije koja jača imuni sistem

Iako zvuči pomalo egzotično ulje semena bundeve je uobičajen sastojak u kulinarstvu i koristi se kako za kuvanje tako i kao dodatak salatama, na primer. Ulje semena bundeva ima brojne zdravstvene prednosti zbog čega se redovano nalazi na listi namirnica zdrave ishrane, ali i bogat ukus i živopisnu crvenonarandžastu nijansu.

Zašto je zdravo ulje semena bundeve?

Bundevino ulje ili ulje semena bundeve, kao što mu ime kaže, ekstrahuje se iz semena bundeve i smatra se veoma zdravim. Ima jedinstven, orašast ukus i i sadrži brojne važne hranljive materije. Na primer, bogato je mastima koje su zdrave za srce. U stvari, jedna supena kašika (15 ml) ulja od semena bundeve obezbeđuje 14 grama masti, od kojih je većina od polinezasićenih i mononezasićenih masnih kiselina. Posebno je bogato linolnom kiselinom, vrstom omega-6 masne kiseline koja se dovodi u vezu sa poboljšanim zdravljem srca i kontrolom šećera u krvi. Pored toga, sadrži velike količine antioksidativnih jedinjenja, uključujući polifenole i karotenoide, koji mogu da pomognu u zaštiti od upale i hroničnih bolesti. Prirodno ulje u semenkama bundeve je bogato jedinjenjima koja se zovu fitosteroli. Ove i druge supstance pokazale su dobre rezultate u lečenju sindroma preaktivne bešike, navodi se u studiji objavljenoj u Food Reviews International.

Koje zdravstvene prednosti ima bundevino ulje?

Ulje semena bundeve dovodi se u vezu sa nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi.

1. Može da poboljša zdravlje urinarnog trakta
Dodaci ulja semena bundeve često se koriste za unapređenje zdravlja prostate. Posebno su korisni za lečenje benigne hiperplazije prostate (BPH), stanja koje karakteriše povećanje prostate, što može da blokirati protok urina. Rezultati studije sprovedene na 47 muškaraca sa benignom  hiperplazijom prostate koji su uzimali 320 mg ulja semena bundeve dnevno tokom 12 meseci pokazali su da su smanjeni simptomi, poboljšana je kvalitet života učesnika istraživanja kojima se povećao protok urina.

Druga istraživanja pokazuju da ulje semena bundeve takođe može da pomogne u lečenju drugih problema sa urinarnim traktom. Studija na 45 ljudi pokazala je da konzumiranje 10 grama ulja semena bundeve dnevno tokom 12 nedelja smanjuje simptome preaktivne bešike, na primer.

2. Poboljšava zdravlje srca
Nekoliko studija otkrilo je da ulje semena bundeve može da bude korisno za zdravlje srca. U maloj studiji kod žena u postmenopauzi, uzimanje 3 grama ulja semena bundeve dnevno dovelo je do značajnih poboljšanja ukočenosti i funkcije krvnih sudova, što može da pomogne u sprečavanju visokog krvnog pritiska. Druga studija iz 2011. godine pokazala je da suplementacija uljem semena bundeve povećava HDL ili dobar holesterol kod 35 žena u postmenopauzi. Starije studije rađene na životinjama uočile su slične nalaze – ulje semenki bundeve može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola i triglicerida, a istovremeno poboljša krvni pritisak.

3. Može da poboljša rast kose
Ulje semena bundeve može da se koristi kao dodatak ili se primenjuje lokalno za podsticanje rasta i zdravlja kose. U studiji sa 76 muškaraca, koji su gubili kosu, određena im je doza od 400 mg ulja semena bundeve ili placebo dnevno tokom 24 nedelje. Na kraju studije, oni koji su uzimali ulje semena bundeve prijavili su dobre rezultate, opadanje kose se smanjilo, i imali su četiri puta veći rast kose od onih u kontrolnoj grupi. Druga manja studija otkrila je da ulje semenki bundeve takođe može da poveća rast kose kod žena sa gubitkom kose kada se primenjuje lokalno,u periodu od 3 meseca.

Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.